Politika

Bez pomaka u Parizu: Na stolu francusko-nemački predlog, a na Kosovu - tenzije i nezivesnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

22:03

Bez pomaka u Parizu: Na stolu francusko-nemački predlog, a na Kosovu - tenzije i nezivesnost
Bez pomaka u Parizu: Na stolu francusko-nemački predlog, a na Kosovu - tenzije i nezivesnost - Copyright Profimedia, Instagram.com/buducnostsrbijeav, Twitter/@JosepBorrellF

veličina teksta

Aa Aa

Istovremeni boravak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Parizu i njihovi odvojeni razgovori s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom nisu doveli ni do kakvih pomaka. Pozicije obe strane ostale su nepromenjene, baš kao i poruke koje se čuju iz Evropske unije.

Borelj je nakon razgovora ponovio da bi kosovski Srbi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave svoje dužnosti, a Priština da uskladi svoje postupke kada su u pitanju registarske tablice sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

I iako su i predsednik Srbije, ali i kosovski premijer i predsednica Kurti i Vjosa Osmani juče razgovarali i sa predsednikom Francuske, zemlje koja je jedna od autorki dela predloga o kome će se raspravljati u daljem dijalogu - optimistični tonovi se ni nakon tog susreta nisu čuli.

Da nema mnogo nade da bi tenzije na terenu mogle da se primire za diplomatskim stolom, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kosovo je bila glavna tema. Lajčak je ostao i nešto duže od Borelja, da vidimo postoje li načini da se dođe do rešenja. U ovom trenutku ga ne vidim, pošto Priština odbija da se ponaša racionalno. To naravno brine, i to je nešto što je ne može da vas ostavi ravnodušnim i ne možete da se bavite drugim dobrim stvarima", rekao je Vučić.

On je ocenio da će se situacija dodatno zakomplikovati od 21. novembra kada Albanci planiraju da naplaćuju kazne za vozila koja nisu preregistrovana, što su mu, kako je rekao, potvrdili i današnji sagovrnici.

"I nisu bili optimistični. Znao sam unapred, pre nego što su me upoznali sa tim. Pogodio sam šta je rezultat, a to je - ništa. Oni (Albanci) misle da nastave na silu, da vrše dodatni pritisak protiv srpskog naroda, da nastave da maltretiraju naš živalj. Rekli su mi da oni ne reaguju na ukore. Kada mislite da niko neće da se buni kada im naplaćujete kaznu onda živite u nekom svom i potpuno pogrešnom i nerealnom svetu", rekao je Vučić. 

I kosovski premijer Aljbin Kurti bio je izričit da neće odstupiti od sadašnjih pozicija i  izjavio da Priština "više neće nuditi ustupke" Beogradu koji, kako kaže, podrazumevaju podelu po etničkim linijama.

On je i danas naglasio da bi u centru dijaloga trebalo da bude okvirni sporazum za punu normalizaciju, a koji uključuje uzajamno priznanje, dok je za francusko-nemački predlog ponovio da on može da posluži kao "dobra osnova za dalju diskusiju".

Ipak, za Beograd je ovakav predlog - neprihvatljiv.

Briselski sajt Euraktiv objavio je devet tačaka ovog plana prema kojima se predviđa normalizacija odnosa dve strane, "nepovredivost sada i u budućnosti granice između njih" i punu obavezanost na "uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta". Sajt navodi i da se predviđa da će "Kosovo i Srbija razmeniti stalne misije" koje će biti uspostavljene u sedištima obe vlade.

Euraktiv ocenjuje da se predlog fokusira na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u EU, pre nego na, kako navodi taj briselski portal, priznavanje i čvrste rokove, kao i da je "najkritičniji element razmena stalnih misija, sličnih ambasadama, ali na nižem nivou".

Srbija bi prema tom planu, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije, u zamenu za brže evropske integracije. Sa druge strane, mediji na Kosovu pisali su da predlog za sad ne predviđa da Srbija prizna Kosovo, ali da predviđa da njegovu nezavisnost prizna preostalih pet članica EU koje to nisu uradile.  

"Francusko-nemački predlog sad ima podršku SAD"

Euronews

Bivši ambasador u Francuskoj Radomir Diklić rekao je za Euronews Srbija da je Pariski forum za mir prilika da se pozovu u Pariz Vučić, Kurti i da dođu predstavnici EU, te da se ozbljne stvari diskutuju van foruma.  

"Trenutno je glavni instrument francusko-nemački predlog koji sad ima podršku SAD, tako da Makron i Šolc imaju priliku, a verovatno i žele da zabeleže veoma važan poen za njih, a za nas rešavanje veoma važnog pitanja", navodi on.  

Diklić kaže da je predlog verovatno podložan promenama, ali smatra da one neće biti najvažnije, ali da je moguće da se insistira, kao što to čini Srbija, na Zajednici srpskih opština onako kako je u Briselskom sporazumu potpisano i to je trenutna prednost Srbije. 

"Ono što smo videli, sve te tačke, i predsednik Vučić i ministar Dačić su rekli da neke stvari nisu prihvatljive. Prema tome, te tačke koje se tiču zapravo priznavanja suvereniteta Kosova za Srbiju u ovom trenutku nisu prihvatljive. Ima stvari koje su prihvatljive, a ima stvari koje nisu prihvatljive za Prištinu", napominje on. 

Diklić ističe da se uvek pokušava u međunarodnim odnosima da se napravi izbalansirani dokument koji će biti "vin-vin situacija". 

"I Francuska i Nemačka veoma dobro razumeju šta znači kada neko potpiše neki međunarodni papir. Velika prednost u ovim pregovorima, je to što je Srbija nekoliko stavki iz Briselskog sporazuma ispunila, a Priština nije, a pre svega tu najvažniju o ZSO i, prema onome što kaže Vučić, nije primenila i ne primenjuje dogovor o tablicama", napominje on i dodaje da je to u ovom trenutku prednost Srbije. 

On napominje da je EU sada želi da jedan problem koji opterećuje već decenijama bude skinut sa dnevnog reda. 

"EU želi da nema dalje eksalacije, daljih tenzija i da se sve stvari relaksiraju, da sve postane opuštenije i da u takvoj atmosferi pokuša dalje da se pregovara", zaključuje on. 

Dodaje da je javna tajna da SAD imaju uticaj na vlast u Prištini, te da ako SAD žele da se oko tablica ujdurma prekine i odloži za neka druga vremena, da će oni to "isposlovati bez većih problema".

Dačić: Predlog je neprihvatljiv jer je suština "da mi priznajemo Kosovo"

Euronews

Osvrćući se na nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je neprihvatljiv što je jednoglasno ocenjeno na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je njegova sama suština "da mi direktno ili indirektno priznajemo Kosovo". To je, dodao je, neprihvatljivo za nas. U njemu se, naveo je, polazi od toga da je Kosovo proglasilo nezavisnot.  

"Mi smatramo da je to urađeno jednostrano, što je međunarodno neprihvatljivo. Krenulo se od toga da Priština i neke zemlje koje su je priznale smatraju da to pitanje ne treba ponovo pokretati. Mi smatramo da na osnovu Rezolucije 1244 o tome mora da se vodi dijalog. Oni hoće jednostrano nametnuto rešenje da se prihvati sa naše strane", rekao je Dačić.  

Namera je, dodao je, da se krećemo dalje kao da se ništa nije desilo, "a desilo se da je briselski sporazum mrtvo slovo na papiru".   

"Brisel nije ispunio to da bude grant sprovođenja sporazuma, pre svega oko ZSO. Bez ZSO se gubi suština, a devet godina odbijate da je formirate, dok Srbi učestvuju u institucijama i postavlja se pitanje do kada će to trajati. Paradoksalno je da mi pozivamo na briselski sporazum, a da oni koji treba da garantuju sprovođenje - ne", podsetio je Dačić.   

On je naveo da se Kurtijeva računica kreće "u okviru njegove megalomanije da su globalni odnosi takvi da je Srbija sada na pogrešnoj strani" i time želi da dovede neke zapadne zemlje u situaciju da vidi kako će se one ponašati.

"Devet tačaka plana koje su izašle u javnost verovatno predstavljaju suštinu"

Euronews/Vladislav Ćup

 

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) dr Neven Cvetićanin rekao je za "Blic" da je veoma teško govoriti o modelima plana za rešenje kosovskog pitanja bez direktnog uvida u njihov sadržaj.  

"Spekulacije 'na slepo' ne doprinose ni samom pregovaračkom procesu, pa bih ja bio oprezan u komentarisanju tog plana, kako ne bismo upali u zamku da na osnovu malo informacija donosimo rigidne sudove o budućnosti tog plana. Ono što može da se kaže na osnovu onoga do sada poznatog javnosti je da imamo jedan nov diplomatski papir za uređenje odnosa između Beograda i Prištine, a taj papir je verovatno, kao i svi diplomatski papiri uostalom, podložan pregovorima i sugestijama različitih strana, pa tako i zvaničnog Beograda, ali i Prištine", naglašava Cvetićanin. 

Kako kaže, devet tačaka plana koje su izašle u javnost verovatno predstavljaju suštinu samog plana, u kojem sigurno ima ili će biti "aneksa" ili "fusnota", zavisno od toka pregovaračkog procesa. 

"No, da bi pregovarački proces uopšte bio funkcionalan, potrebno je otkloniti opasnost od eskalacije na terenu, na severu Kosova, koja sada preti, a to je možda moguće učiniti davanjem prethodnih razjašnjenja koja se oslanjaju upravo na tačke ovog nemačko-francuskog plana. U tački devet se predviđa da ovaj plan to jest ugovor neće uticati na prethodno potpisane bilateralne i multilateralne ugovore koje su strane potpisale i sa drugima, verovatno i međusobno, pa treba razjasniti da li se to odnosi i na Briselski sporazum i ranije sporazume između Beograda i Prištine iz 2011. godine", pita se Cvetićanin. 

On apostrofira da bi ta razjašnjenja bila korisna kako pregovarački proces ne bi upao u teškoće.  

"Zbog trenutnih tenzija nakon povlačenja srpskih predstavnika iz prištinskih institucija, čitav proces se izmestio u rizičnu zonu iz koje ga je potrebno vratiti u zonu smanjenih napetosti što je moguće upravo odlaganjem odluke o tablicama za deset meseci, kao što su od Prištine tražile i EU i SAD", podvlači Cvetićanin i ističe da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) posebno važno, jer bi ono sve pokrenulo sa mrtve tačke u pravcu mogućih praktičnih rešenja. 

Milivojević: Neprihvatljiva ponuda

Diplomata Zoran Milivojević, pak, smatra da je francusko-nemački predlog u devet tačaka neprihvatljiva ponuda jer je to, zapravo, ponuda klasičnog bilateralnog sporazuma između dve suverene države.  

"To je neprihvatlivo i to je pokušaj da se stvar rešava na obrnut način: prvo da se reši statusno pitanje, a onda da se u bilateralnim odnosima između dve ravnopravne države, rešavaju druga pitanja. To je za Srbiju neprihvatljivo", naglasio je Milivojević. 

Srbija, kaže, mora da ostane na svojoj poziciji, da insistira da se razgovara o normalizaciji i o životnim pitanjima, uz "uslov da se do kraja implementira Briselski sporazum, i formira Zajednica srpskih opština, i da se, na toj osnovi, razgovor o statusnom pitanju ostavi za kraj procesa".  

"Nezavisno od ovoga što se nudi, ostaju na snazi Rezolucija SB UN 12 44 i međunarodno pravo. Srbija nastupa i nastupaće sa te pozicije, na principijelan način", rekao je Milivojević.

 

Komentari (0)

Srbija