Politika

Vučić: Čeka nas komplikovana situacija na Kosovu posle 21. novembra, Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

15:10

Vučić: Čeka nas komplikovana situacija na Kosovu posle 21. novembra, Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije
Vučić: Čeka nas komplikovana situacija na Kosovu posle 21. novembra, Priština ima podršku Nemačke i Velike Britanije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom u Parizu da nas čeka mnogo komplikovana situaicja na Kosovu, naročito od 21. novembra kada Albanci planiraju da protivpravno naplaćuju kazne.

"Kosovo je bila glavna tema. Lajčak je ostao i nešto duže od Borelja, da vidimo postoje li načini da se dođe do rešenja. U ovom trenutku ga ne vidim, pošto Priština odbija da se ponaša racionalno. To naravno brine i to je nešto što je ne može da vas ostavi ravnodušnim i ne možete da se bavite drugim dobrim stvarima", rekao je Vučić.

On je naveo da će u ponedeljak biti sastanak ministara spoljnih poslova EU.

"Videćemo, ja sam veoma skeptičan i ne veruijem da će bog zna šta da se pojavi tu. Velika Britanija nije deo EU, ali Nemačka jeste. Oni da hoće da uslove Prištinu, uvek mogu vizama, podrškom za energetiku, ali jasno je da neće", rekao je on i dodao: "I baš ih briga što misle da mogu da izazivaju skandale jednostranim potezima. To je njihovo čedo i dete. Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u EU, a van EU je to Velika Britanija".

Vučić je naveo da su Borelj i lajčak razgovarali s njim o tome šta je bio predmet njihovog susreta sa Kurtijem.

"I nisu bili optimistični. Znao sam unapred, pre nego što su me upoznali sa tim. Pogodio sam šta je rezultat, a to je ništa, oni misle da nastave na silu, da vrše dodatni pritisak protiv srpskog naroda, da nastave da maltretiraju naš živalj. Rekli su mi da oni ne reaguju na ukore. Kada mislite da niko neće da se buni kada im naplaćujete kaznu onda živite u nekom svom i potpuno pogrešnom i nerealnom svetu", rekao je Vučić.  

"Teško pronaći racionalan predlog, kad se zna ko je kriv, a ima zaštitu"

Na pitanje da li su predstavnici EU imali neki konkretan predlog za prevazilaženje situaicje, Vučić je rekao da je teško pronaći racionalan predlog u trenutku kada se zna ko je kriv, a ima zaštitu veoma moćnih zemalja koje mu kažu - "samo ti teraj svoje".  

"Tako da, šta može da uradi Borelj? Ili bilo ko od njih? Kurti može da provede i uradi šta god hoće. Uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije", rekao je predsednik.

Na konstataciju da je evroposlanik iz Narodne partije Austrije Lukas Mandl, takođe rekao da Srbija treba da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da nikoga ne zanima šta misli jedan poslanik.

"Ima i u našem parlamentu koji smatraju Kosovo nezavisnom državom, i to nije samo Šaip Kamberi. Koga briga šta misli neki poslanik, recite mi šta misli neka vlada, predsednik vlade, ministri… Stvarno me ne interesuje šta misli neki poslanik. Koga to briga", rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija neće da se odrekne nijednog dela svoje teritorije, kao što to neće ni jedna druga zemlja, niti će da se odrekne međunarodnog javnog prava.

"Ali to ne znači da treba da ratujemo, već da sednemo da razgovaramo. Da čujemo i šta drugi misle, pa da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje, a dok ne nađemo kompromisno rešenje da se ne sukobljavamo", rekao je Vučić.

Na molbu novinara da prokomentariše tvrdnje Prištine da će se tenzije smiriti ako Srbija prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da je lako tuđim teritorijama trgovati i ponašati se kao da ne postoji Povelja UN i Rezolucija 1244.

"Zamislite kako ne bi bilo tenzija da se Amerika odrekne Vašingtona, Njujorka, Los Anđelosa, Rusija Moskve ili Sankt Petersburga, Ukrajina Kijeva ili Harkova, a Srbija tek tako treba da se odrekne nečega. Velika Britanija neće da se odrekne Škotske, Velsa ili Severne Irske. Nećemo ni mi da se odreknemo ničega svoga ni međunarodnog javnog prava", poručio je Vučić.

Kako je rekao, nekima u Evropi je problem što postoji Povelja UN i Rezollucija 1244 i sada čekaju da Srbija napravi grešku.

On je naveo i da prištinske vlasti hoće da proteraju Srbe sa severa Kosova i da je jasno ko ih podržava u tim "ratnohuškačkim poslovima". Predsednik je to kazao reagujući na vest da je predsednica takozvanog Kosova Vljosa Osmani pozvala političke subjekte da odrede datum vanrednih izbora za gradonačlnike četri opštine na severu KiM.

"Oni time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa. Šta time hoće da urade? Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi taman onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće svojih sto ili dve stotine Srba koje plaćaju neke prethodno pomenute zemlje i Albanci. Tako da ostali neće izaći i za Srbe to neće da važi", rekao je Vučić.

On je kazao da prištinske vlasti pokazuju da ne žele Srbe u svom sistemu.

"Žele da ih proteraju sa Kosova i Metohije. Neće Srbi napuštati KiM. Ovo pokazuje kolika je želja da izazovu incidente, nemire, nerede, haos, tako da jasno da se spremaju za to i jasno je da ih neko u tim odvratnim, prljavim, ratnohuškačkim poslovima i te kako podržava", rekao je predsednik.

Dodao je i da je o situaciji na Kosovu i o predstojećem ministarskom sastanku EU danas razgovarao i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak. 

Ranije danas Vučić se oglasio na Instagramu istakavćši da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, "čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja".

On je dodao da se sa sagovornicma saglasio da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija