Politika

Novo usijanje tenzija između Beograda i Prištine: Srbi najavili proteste zbog suspenzije šefa policije za Sever Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2022

-

21:04

Novo usijanje tenzija između Beograda i Prištine: Srbi najavili proteste zbog suspenzije šefa policije za Sever Kosova
Novo usijanje tenzija između Beograda i Prištine: Srbi najavili proteste zbog suspenzije šefa policije za Sever Kosova - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Rade Prelić, Euronews/Vladislav Ćup, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi Beograda i Prištine ušli su nakon niza tenzija u novu, riskantnu fazu u kojoj više nijedan potez ne može biti potpuno isključen, upozoravaju sagovornici Euronews Srbija. Potez Prištine koji je samo poslednji u lancu eskalacija, da suspenduje regionalnog komandira za Sever Nenada Đurića bio je inicijalna kapisla za niz unutrašnjih, ali i spoljno-političkih aktivnosti u Beogradu i među Srbima na KiM koje bi trebalo da se odigraju u narednih 24 sata i praktično da daju odgovor na otvoreno pitanje o daljim koracima i razvoju situacije. 

Nova faza konflikta, kako poslednja dešavanja nazivaju stručnjaci, međutim, ne mora da kulminira u novom zaoštravanju, a razvoj bi trebalo da bude poznat nakon sutrašnjeg dana koji je pun političkih aktivnosti u vezi s donošenjm odluka.

Nakon današnjeg susreta sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom nisu saopšteni nikakvi detalji, a nije poznat ni rezultat sastanka ambasadora zemalja Kvinte koji je održan popodne u Prištini.

I sutra se, prema najavama, očekuje buran buran politički dan. Zbog novonastalih napetosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkazao sve posete inostranstvu i neće prisustvovati velikom skupu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku od 7. novembra. 

Za 10 sati ujutru zakazana je hitna sednica Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije. On će se kasnije susresti s ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo, ali i ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocanom Harčenkom. Potom je najavljen i njegov susret sa članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve i patrijarhom Porfirijem.

Srbi na Severu najavili protest za nedelju

Istovremeno očekuju se i odluke Srba na severu Kosova i Metohije. Lider Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da je režim u Prištini pokazao da ih ne interesuje ništa, ni Zajednica srpskih opština, ni srpski narod, a da je zabrinutost izazvalo naročito to što je suspendovan komandir Nenad Ðurić, što je, kako je rekao, kap koja je prelila čašu.

"Sutra ćemo imati sastanak sa svim rukovodiocima institucija na severu i donećemo odluke. Prekosutra u 12.00 časova imaćemo prvi protest. Demokratski, nenasilan otpor naroda. Ali mi zaista ne znamo u šta to može da se pretvori", poručio je Rakić.

Euronews

On je prethodno najavio da je zbog odluke o suspenziji Đurića za subotu zakazao hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije na kome će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije na severu, počev od njega, pa do onih u lokalnim samoupravama, tužilaštvima, sudovima, policiji i svim ostalim organima".

Ipak, kako je javila reporterka Euronews Srbija, za sada nije jasno da li se to odnosi samo na Srbe na severu Pokrajine ili na celom Kosovu. U Prištini zasad nije bilo komentara na najavu ove mogućnosti.

Janjić: Rizična faza u odnosima

Nejasno je takođe i da li bi izlazak Srba iz kosovskih institucija značio pad vlade u Prištini budući da u kosovskom ustavu stoji da u Skupštini mora biti na najmanje 10 poslanika, a u vladi jedan ministar iz srpske zajednice. Međutim, nije definisano šta se može dogoditi ako ministar podnese ostakvu i da li zamena mora biti iz Srpske liste koja je učestvovala na izborima ili ga može zameniti predstavnik Srba koji nije dobio podršku na izborima.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za Euronews Srbija ocenjuje da poslednjim dešavanjima odnosi Beograda i Prištine ulaze u novu rizičnu fazu konflikta i približavaju se riziku od oružanih sukoba. 

"Ukoliko bi Srpska lista zaista izašla iz institucija, ulazimo u fazu rizičnog upravljanja sukobima. Na severu KiM je 400 legalnih policajaca kojima bi tada trebalo oduzeti oružje i ptanje je da li Priština može da im oduzme. Legalni policajci su naoružani, tu se približavamo riziku oružanih sukoba. To će svi imati u vidu i rukovodstvo Srbije. Epizoda sa dronom je ispitivanje koliko se može računati na odgovor druge strane, a to je NATO", navodi Janjić

Ipak, dodaje, da iako smo "ušli smo u ozbiljnu i riskantnu fazu", ona ne mora da završi katastrofom.

Euronews


U kom smeru će ići razrešavanje kosovskog čvora zavisi i od stava prema nemačko-francuskom planu na koji su obe strane dostavile odgovor Briselu, kako je to danas saopštio visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj. 

"Veoma sam zahvalan na podršci Nemačke i Francuske u ovom predlogu. Dobili smo odgovore od obe strane, razmatramo ih i dobra je okolnost da mogu biti upotrebljeni u odnosima Prištine i Beograda", rekao je on novinarima.

Nemačko-francuski predlog je ponovo u prvi plan izbio nakon Samita berlinskog procesa i izjave predsednice EK Ursule fon der Lajen da je njega u svoju agendu uvrstila Komisija za dijalog.

I dalje nepoznat sadržaj nemačko-francuski predloga

Šta sadrži nemačko-francuski predlog nije poznato u javnosti, ali se često pominje da on u konačnici predviđa stolicu u Ujedinjenim nacijama za Prištinu, neku vrstu bržih evropskih integracija za Srbiju i značajnu finansijsku pomoć.

Beograd je plan ocenio kao neprihvatljiv, a premijerka Ana Brnabić najavila je kao odgovor "non pejper" iz Beograda.

I dok u Beogradu nema jačih odjeka na zaključke i potpisano na sastanku Berlinskog procesa, Kurtijevo učešće u Prištini je dočekano uz kritike zbog činjenice da je Kosovo bilo predstavljeno sa zvezdicom što je jedan od Kurtijevih savetnika pravdao time da je u pitanju deo jednog od ranijih dogovora.

Šta bi Kurtija još moglo dočekati nije sasvim izvesno jer je danas popodne u Prištini održan sastanak ambasadora Kvinte, ali i to je prošlo bez saopštenja o tome šta je odlučeno.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas, povodom tenzija između Beograda i Prištine, da EU pomno prati situaciju na terenu i poziva sve strane da ne preduzimaju nikakvu akciju, niti pojačanu retoriku koja, kako je naveo, neće voditi ka pozitivnim događajima.

Igrutinović: Stavljanje elemenata plana na sto

Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije ocenio je za Euronews Srbija da treba očekivati da se neki elementi iz predloga, koji nismo videli u konkretnoj formi crno na belo, narednih meseci preko Lajčaka i njegovog posredovanja kao teme otvorenije stave na sto, te da ponudi platformu razgovora na tu temu.

"Za očekivati je da će američko pomaganje Evropskoj uniji približiti i kroz Eskobara stati iza tih teza. Oni su zadnjih godinu i više dana potrošili da pokažu da postoji izvesno jedinstvo Amerike i EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine i da će svakako na nacionalnom nivou ambasade Nemačke, Francuske u Beogradu potom i u Prištini takođe raditi kroz sastanke i susrete na promociji tih ideja, na njihovom pojašnjavanju i detaljnijem upoznavanju, ne toliko javnosti, koliko političkih vrhova", ocenjuje on.

Euronews

Igrutinović kaže da Srbija povremeno insistira da je formiranje Zajednice srpskih oština ostalo neispunjeno, te da se mora ispuniti kao preduslov daljih koraka, a EU je često spremna da to prenebregne.

"To je pitanje diplomatske taktike ko će šta morati da ispuni, ali briselski sporazum je sadržao sektorske pakete, ono što se sada očekuje, ako dobro tumačimo francusko-nemači predlog i ako vidimo najave Evropske komisije, poenta njihove inicijative sada je da Srbija možda ne mora da prizna formalno Kosovo, ali ne bi trebalo da zatvara vrata i blokira članstvo u drugim međunarodnim organizacijama uključujući i UN", navodi Ingrutinović.

On dodaje da je suštinski politički stav EU da Kosovo jeste nezavisno, i "oni ga tretirju kao poseban entitet za koji žele da ima svoje evropske integracije, a to zapravo ne može dok se dalji koraci u priznavanju Kosova ne učine". 

"I ovo je sada novi korak i pritisak, očekujući ustupke od Beograda po tom pitanju", rekao je on.

Igrutinović ocenjuje da se o rokovima ne može govoriti, da perspektiva formalnog članstva postoji, ali da s obzirom na rat u Ukrajini tema proširenja je dobila podstrek ovih meseci. 

Vučić: Zabrinutost zbog razvoja događaja

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je danas da smatra da je francusko-nemačkim predlogom za KiM učinjen ozbiljan pritisak i veliki diplomatski napor da se dođe do ozbiljnog pomaka u rešenju kosovskog problema.

"To rešenje možda neće biti finalno i neće zadovoljiti sve strane, ali će ipak obezbediti normalan život u regionu i otkloniti podignute tenzije. Da se prosto takva atmosfera otkloni iz regiona i da se razmišljanja prebace na jedan teren koji je praktičniji i životniji", rekla je Minić Tanjug.

Ona je istakla da su odnosi Beograda i Prištine najveća kočnica saradnji u regionu i da su ti odnosi na par godina blokirali regionalnu saradnju.

Ishod novih tenzija mogao bi da bude poznat nakon, za sutra, najavljenih sastanaka. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ga zabrinule i da je šokiran izjavama visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i drugih ljudi, ali da će sačekati da prođe poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da o svemu govori. 

On je najavio i obraćanje građanima "u subotu, nedelju ili ponedeljak" na kome će izneti mnoge detalje i iz ovih i iz prethodnih razgovora. 

"Želim da ih upoznam sa svim prtiscima, sa svim licemerjem, ne želim ništa da krijem, i na kraju da kažem i šta su naše odluke. Ali, i da kažem ljudima šta su naše odluke po svim drugim važnim pitanjima, od energenata, hrane, svega drugog... ", rekao je on. 

Komentari (0)

Srbija