Politika

Žiofre o tenzijama između Beograda i Prištine: Evropska unija pomno prati situaciju na terenu, sprovesti dogovoreno

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

14:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas, povodom tenzija između Beograda i Prištine, da EU pomno prati situaciju na terenu i poziva sve strane da ne preduzimaju nikakvu akciju, niti pojačanu retoriku koja, kako je naveo, neće voditi ka pozitivnim događajima.

Žiofre je tako odgovorio, između ostalog, i na pitanje novinara u Skupštini Srbije šta EU radi kako bi se smanjile tenzije, kako ne bi došlo do eskalacije i da li je Unija zabrinuta da može da se izgubi kontrola na terenu.

Žiofre je ocenio da je bilo događaja koji nisu pozitivno uticali na proces dijaloga, ali da je EU veoma angažovana.

"Miroslav Lajčak dolazi danas u Beograd, juče je bio u Berlinu gde su bili i (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti i premijerka Ana Brnabić. Pozivamo sve strane da se suzdrže kako ne bi došlo do narušavanja stabilnosti", rekao je Žiofre.

On je naveo da je EU angažovana da se kroz dijalog reše sva pitanja, uključujući i pitanje tablica.

"Proteklih meseci smo videli teške situacije i da se opet pojačavaju tenzije. Ono što moramo jeste da očuvamo dogovor i da se sve dogovoreno u punoj meri sprovede kako bismo uspeli da očuvamo duh dijaloga sporazuma, a sve u korist lokalnog stanovništva", istakao je Žiofre.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija