Politika

Žiofre uručio Izveštaj Evropske komisije Orliću: U Skupštini je više pluralizma, ističe se međupartijski dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

16:53

Žiofre uručio Izveštaj Evropske komisije Orliću: U Skupštini je više pluralizma, ističe se međupartijski dijalog
FoNet/Aleksandar Barda - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre uručio je Izveštaj Evropske komisije predsedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću, a tom prilikom je rekao je da je Izveštaj prepoznao činjenicu da sada postoji više pluralizma u parlamentu.

Kako je navedeno u saopštenju Media Info EU, Žiofre je zahvalio na prilici da razgovara o preporukama Godišnjeg izveštaja i podsetio da Izveštaj ističe potrebu da se Srbija progresivno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Posebno je ponovio delove Izveštaja o vladavini prava.

Kako se navodi, Žiofre je istakao da je ruska agresija na Ukrajinu stavila proširenje u centar političke pažnje te je sada trenutak da budemo zajedno i da se ubrza tempo reformi.

FoNet/Aleksandar Barda

 

"Izveštaj ističe da su potrebni dalji rad i politička posvećenost da bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima", naveo je Žiofre.

Dodao je da bi Srbija naročito trebalo da usvoji zakone potrebne za primenu ustavnih promena u praksi u predviđenim rokovima, za efektivno jačanje nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva i za borbu protiv nedozvoljenog uticaja.

Naglasio je da se u Izveštaju odaje priznanje za unapređenje izbornog okvira kroz sprovođenje mera identifikovanih tokom međupartijskog dijaloga i pojedinih preporuka ODIHR-a.

"Sada će biti važno da se sve preporuke OEBS-a/ODIHR-a i Saveta Evrope u potpunosti sprovedu mnogo pre novih izbora i kroz inkluzivan i transparentan proces", naglasio je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija