Politika

I dalje bez dogovora oko rasporeda sedenja, odluku o tome ko gde sedi u Skupštini doneće Administrativni odbor

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

12:59

I dalje bez dogovora oko rasporeda sedenja, odluku o tome ko gde sedi u Skupštini doneće Administrativni odbor
I dalje bez dogovora oko rasporeda sedenja, odluku o tome ko gde sedi u Skupštini doneće Administrativni odbor - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Milenko Jovanov konstatovao je danas da još nema dogovora četiri poslaničke grupe oko rasporeda sedenja u velikoj sali Narodne skupštine u kojoj se održavaju plenarne sednice i da će zato to telo doneti odluku o tome.

Dogovor o rasporedu sedenja u segmentu dva sale treba da postignu četiri poslaničke grupe, koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS, koalicija Moramo - zajedno, poslanička grupa Zeleno-levi blok i poslanička grupa Evropski regioni.

Jovanov je na prethodnoj sednici uputio apel poslaničkim grupama da se dogovore oko rasporeda sedenja, ali one to nisu uspele, tako da će na kraju to utvrditi Administrativni odbor na nekoj od narednih sednici, budući da se ubrzo očekuje i početak jesenjeg zasedanja.

Zamenik poslaničke grupe koalicije NADA Vojislav Mihailović je uputio predlog Odboru da se za raspored sedenja koristi kriterijum "po snazi, odnosno broju poslanika". To znači da bi ta prednja mesta koja su zapravo predmet sporenja, pripala njima.

"Ako se zauzima drugi stav onda nije korektno da se izdvaja segment dva. Onda bi bilo normalno da se celokupna sala postavi kao celina i da se raspravlja o tome sta je princip i sta je vodilo vas da se ljudi rasporede po određenim mestima. Dakle, ako se ne koristi taj kriterijum postavićemo pitanje čitave sale", rekao je Mihailović.

Jovanov je odgovorio da odbor nije doneo odluku već konstatovao da ne postoji saglasje poslanika u sektoru dva, a da su se za druge segmente poslaničke grupe dogovorile.

On je rekao da su ta prva mesta nekada bila važna zbog blizine govornice, a da te govornice sada nema, te da mu nije jasna poenta "guranja u prvi red".

Jovanov je rekao da je ideja bila da danas čuje predloge i da probaju stvari da se reše.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović kaže da su se oni izjasnili i da nema smisla da se oko rasporeda sedenja pravi problem, i podsetio da su oni za to da raspored sedenja ostane takav kakav je bio na konstitutivnoj sednici.

"Mi smo bili konstrukivni i želimo da ostane ovako kako je. Sa koalicionim partnerima ćemo se dogovoriti oko detalja. Smatramo da je takav predlog rasporeda sedenja pozitivan, jer daje priliku i manjim grupama da se vide. I ako ima drugih predloga bićemo konstruktivni", rekao je Lazović na sednici odbora.

Jovanov je rekao da se vidi da nema dogovora i da se poslaničke grupe nisu međusobno sastale i pokušale da se dogovore oko rasporeda sedenja u sali, pa je zaključio sednicu i dodao da će Odbor doneti odluku o rasporedu sedenja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija