Politika

Rasprava o "Informeru" na Odboru za kulturu i informisanje završena nesuvajanjem dnevnog reda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

15:24

Rasprava o "Informeru" na Odboru za kulturu i informisanje završena nesuvajanjem dnevnog reda
Narodna skupština Republike Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, posle više od jednog časa rasprave, nisu usvojili dnevni red čija tema je bila intervju višestruko osuđivanog silovatelja listu "Informer", jer je od 17 prisutnih članova, "za" glasalo sedam, devetoro ih je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Reporter Euronews Srbija iz Skupštine javlja da se zapravo sve završilo u uvodu sednice, gde su se poslanici vlasti i opozicije međusobno optuživali. 

 

Euronews

Predsednik Odbora Siniša Kovačević je, nakon polemike sa predstavnicima Srpske napredne stranke, rekao da je sednica sazvana ne zbog činjenice da je napravljen intervju, već zato što je to "skandalozan intervju", urađen "iz niskih pobuda, da se dođe do određene količine novca i određenog broja klikova".

"To što je objavljeno izazvalo je ponovnu viktimizaciju žena koje su prošle tu golgotu i njihovih porodica. Odbrana glavnog urednika lista Dragana Vučićevića da se takvi intervjui rade svuda u svetu, neubedljiva je, jer je istina da su veliki novinari intervjuisali diktatore, ratne zločince, masovne ubice, velike narko dilere, ali tada medij mora preuzeti odgovornost, kao i da takva tema traži "majstore" novinarstva". Onda smo sutradan dobili informaciju da je to urađeno da bi se masovni silovatelj sklonio sa ulica. Pa nije Vučićević tu da hapsi, on nije vlastan da to radi", naglasio je Kovačević.

Kovačević je, na konferenciji za novinare posle sednice, objasnio da odbijanje dnevnog reda "teror većine nad manjinom". Pre njega konferenciju za novinare je, odmah po prekidu sednice držao poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec, koji je objasnio da je cilj sazivanja sednice "napad na Aleksandra Vučića", i zato su poziv dobili tek u petak popodne, kad se izmene i dopune dnevnog reda više ne mogu predati na pisarnici Skupštine.

Predsednica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je sinoć, povodom objavljivanja intervujua sa višestrukim silovateljem u Informeru, da REM nema veze s tim slučajem i odbacila kritike na račun REM-a. Zekić je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekla da se intervju prvo pojavio u elektronskom izdanju štampanog medija, a zatim u štampanom mediju.

Ona je ocenila da su licemerne reakcije zbog objavljivanja intervjua i u tom kontekstu kao primer navela intervju novinara Ej-Bi-Sija sa Osamom bin Ladenom i intervju sa masovnim ubicom i silovateljem Tedom Bandijem dan pre njegovog pogubljenja, koji se, kako tvrdi, razmatra kao društveno koristan u Americi već 30 godina.

Povodom incidenta koji se desio glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću nakon objavljivanja intervjua, Zekić je rekla da "da se nekom od novinara NUNS-a desilo ono što se desilo Draganu J. Vučićeviću, bila bi nadignuta dreka na sve strane, na evropskom nivou".

Komentari (0)

Srbija