Politika

Dačić za Euronews Srbija: Niko ne može sprečiti Srbe da pruže otpor ako Kurti dovede albansku policiju na sever Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2022

-

22:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova nije nikada nije bilo albanskih policajaca i ako do toga dođe Srbi će pružiti otpor, u tome ih niko ne može sprečiti, rekao je gostujući u Emisiji Direktno s Minjom Miletić Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova.

"Ako (premijer Kosova) Aljbin Kurti pošalje policiju na Sever može doći do oružanih sukoba i to svi znaju", rekao je.

On je naveo da bi cena za uvođenje sankcija Rusiji bila ona cena koju je Srbija spremna da plati gubljenje podrške zbog Kosova.

"Na nama je da donesemo odluku - ili ćemo da dignemo ruke od borbe za Kosovo ili ćemo da imamo posledice koji se tiču naše geostrateške pozicije. Mislim da smo došli do toga da svako treba da istera stvar na čistac. Ono što mi radimo je dribling na malom terenu i zato mislim da je to ispravna politika. Ko zna da dribla taj će opstati", rekao je Dačić.

Osvrćući se na nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema rekao je da je neprihvatljiv što je jednoglasno ocenjeno na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost jer je njegova sama suština "da mi direktno ili indirektno priznajemo Kosovo". To je, dodao je, neprihvatljivo za nas.

U njemu se, naveo je, polazi od toga da je Kosovo proglasilo nezavisnot.

"Mi smatramo da je to urađeno jednostrano što je međunarodno neprihvatljivo. Krenulo se od toga da Priština i neke zemlje koje su je priznale smatraju da to pitanje ne treba ponovo pokretati. Mi smatramo da na osnovu Rezolucije 1244 o tome mora da se vodi dijalog. Oni hoće jednostrano nametnuto rešenje da se prihvati sa naše strane", rekao je Dačić.

Namera je, dodao je, da se krećemo dalje kao da se ništa nije desilo, "a desilo se da je briselski sporazum mrtvo slovo na papiru". 

"Brisel nije ispunio to da bude grant sprovođenja sporazuma pre svega oko ZSO. Bez ZSO se gubi suština, a devet godina odbijate da je formirate, dok Srbi učestvuju u institucijam i postavlja se pitanje do kada će to trajati. Paradoksalno je da mi pozivamo na briselski sporazum, a da oni koji treba da garantuju sprovođenje - ne", podsetio je Dačić. 

On je naveo da se Kurtijeva računica kreće "u okviru njegove megalomanije da su globalni odnosi takvi da je Srbija sada na pogrešnoj strani" i time želi da dovede neke zapadne zemlje u situaciju da vidi kako će se one ponašati.

"Zapad nije oduševljen potezima Kurtija"

Dačić je naveo da ni zapad nije oduševljem potezima Kurtija kao što je prijava za Savet Evrope, jer odluka o tome nikada dosad nije doneta preglasavanjem do čega bi u slučaju Prištine neminovno došlo. To mu se, dodao je, toleriše i nedostaje osuda Zapada.

"Zapadne zemlje se često ponašaju kao tibetanski savet mudraca - zalažu  se za mir, umesto da usmere kritiku prema onima koji ga podrivaju. Oni kažu da je pogrešnan potez Srba što su izašli iz institucija. Pa čekajte, Srbi su ušli u insititcuje zbog sporazuma, ali su prevareni", naveo je Dačić.

Euronews/Printscreen

 

Na pitanje da li se oseća prevarenim s obzirom na to da je potpisnik sporazuma, odgovara da su on i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić imali dobru saradnju s nekadašnjom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton koja je bila garant sprovođenja sporazuma, ali je posle njenog odlaska s funkcije sve "počelo da opada".

Na pitanje da li vidi tačku u budućnosti u kojoj bi Srbi i Albanci mogli da žive zajedno odgovara da živimo u eri pomešanih principa.

"Svi u načelu govorimo o zajedničkom životu bez obzira na nacionalnost, o građanskim pravima i slobodama, ali su svakoj zemlji su ti principi narušeni i uvek se dođe do nacionalnih problema", kaže Dačić.

On je najavio da će Srbija nastaviti s radom na "otpriznavanju" nezavisnoti Kosova, ali nije želeo da navede zemlje koje su to dosad učinile kako ne bi bile izložene pritisku Prištine.

Nastavak saradnje SPS i SNS u Vladi logičan 

Učešće SPS-a u Vladi Srbije smatra normalni s obzirom na to da je ova stranka podržala predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića.

"SPS i ja smo dva puta poržali Vučića u predsedničkim izborima i logično je da naša koalicija bude nastavljena, on je to sam predložio", dodao je ocenjujući da je u pitanju vlada jedintsva i stabilnosti.

Osvrćući se na atmosferu na skupštinskim sednicama koja je burna i često na ivici incidenta naveo je da parlament i jeste mesto za političke rasprave i polemike i da je bolje da to bude burno.

"Mislim da to nikada neće moći da se iskoreni, i da će biti potrebno mnogo vremena da postanemo monotoni kao u nekim skandinavskim zemljama. To jednostavno nije naš parlament", naveo je Dačić.

Na pitanje o aferi kofer ponovio je da je ona isfabrikovana i da je bila namenjena tome da podnese ostavku, iznoseći detalje slučaja.

Komentari (0)

Srbija