Politika

Srpski službenici sa Jarinja i Brnjaka predali ostavke, opozicija iz Prištine kritikuje Kurtija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2022

-

09:38

Srpski službenici sa Jarinja i Brnjaka predali ostavke, opozicija iz Prištine kritikuje Kurtija
Srpski službenici sa Jarinja i Brnjaka predali ostavke, opozicija iz Prištine kritikuje Kurtija - Copyright Tanjug/video, Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa Kosova i Metohije podneli su juče neopozive ostavke na sve funkcije u prištinskom sistemu i administraciji, uz poruku da će ta odluka ostati na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo i dok  ne povuče jednostrane odluke, uključujući i odluku o preregistraciji vozila i dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Danas je u Kosovskoj Mitrovici održan skup sa kojeg je poručeno da je "dosta gaženja Briselskog sporazuma" i da Srbi nastavljaju mirno da se bore za svoja prava. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi vlade imali su juče niz sastanaka povodom najnovije situacije, a analitičari ističu da su odnosi Beograda i Prištine ušli u novu, riskantnnu fazu. Međunarodni predstavnici saopštavaju da prate situaciju na terenu i pozivaju na dijalog.

Ključni događaji

  • U Kosovskoj Mitrovici održan skup na kojem je poručeno da je "dosta gaženja Briselskog sporazuma i prava Srba"
  • Srbi sa severa Kosova odlučili su juče da napuste sve prištinske institucije, javne ostavke podneli ministar, gradonačelnici, sudije, tužioci...
  • Odbornici lokalnih skupština na severu Kosova danas zvanično podneli ostavke
  • Vučić razgovarao sa Tajanijem: Srbija će se ponašati odgovorno
  • Petković: Srpski narod želi da odbrani Briselski sporazum i da se formira ZSO 
  • Borelj pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje dogovorene obaveze 
  • Džoana: Kfor spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost 

U blogu Euronews Srbija iz minuta u minut pratite dešavanja u vezi sa situacijom na KiM.  

20.20 Jedini Srbin u ROSU napustio to radno mesto

Zoran Petrović, jedini Srbin sa severa Kosova i Metohije koji je radio u specijalnim jedinicama Rosu, saopštio je danas da je napustio to mesto kako bi podržao svoj narod. Petrović je za Kosovo onlajn rekao da je, gledajući prethodnih dana dešavanja na severu KiM, a "dobro znajući šta se mesecima zbiva i koju torturu proživljavaju Srbi" zbog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlučio da pretpostavljenima saopšti da više neće raditi u Rosu.

"Želeo sam da časno i po zakonu obavljam svoj posao, ali sam iz dana u dan uviđao da moram da radim protiv svog naroda. Zato sam doneo odluku da napustim specijalnu jedinicu i stanem uz svoj narod na severu Kosova", rekao je Petrović.

19.06 Mijačić: Otvorena Pandorina kutija, međunarodna zajednica da reaguje

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU ocenio je da je situacija na KiM komplikovana pre svega zbog jednostranog delovanja Aljbina Kurtija, da je pitanje tablica otvorilo "Pandorinu kutiju" i da je potrebna hitna reakcija svih aktera, uključujući i međunarodnu zajednicu, kako bi se stabilizovalo stanje u ovom trenutku. On je za Tanjug naveo da pitanje tablica ne može da se rešava bez rešavanja pitanja Zajednice srpskih opština.

"Ta dva pitanja su međusobno povezana, a sa druge strane znamo da je Kurti više zainteresovan za rešavanje pitanja tablica, a manje ili uopšte za resavanje pitanja Zajednice srpskih opština", rekao je Mijačić koji je i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Naveo je da je EU svojim saopštenjem poslala jasnu poruku da se od Kurtija traži i odlaganje pitanja tablica i hitno osnivanje Zajednice srpskih opština, te napomenuo i da su zemlje Kvinte, pre svega SAD, tražile odlaganje procesa preregistracije vozila, kao i da od Kurtija već duže vreme traže da nema jednostranih akcija i akcija koje nisu koordinirane sa međunarodnom zajednicom i koje izazivaju eskalaciju na severu KiM.

Euronews/Printscreen

 

Mijačić je rekao da se Kurti u svojoj samovolji oglušava o sve te zahteve i dodao da je ključno pitanje kakav je odgovor međunarodne zajednice na takvo ponašanje jednog od partnera u dijalogu. Istakao je da je najbitniji odgovor međunarodne zajednice koja, dodao je, za sada uglavnom odgovara saopštenjima.

"Postoji intenzivna diplomatska aktivnost, ali ne vidim da postoji pritisak, a jako je bitno da vidimo taj pritisak već sutra jer ako se sutra ne krene u rešavanje ovih pitanja, onda će se možda stvoriti privid da je situacija na severu KiM stabilna, a to je nešto najopasnije što možemo imati u ovom trenutku", naglasio je Mijačić.

18.00 Priština: Opozicija kritikuje Kurtija, traže odlaganje preregistracije

Opozicioni političari u Prištini ponovo su danas kritikovali politiku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i zatražili odlaganje odluke preregistraciji vozila. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pozvao je Kurtija da odmah prihvati zahtev SAD, Kvinte i NATO da se odluka o preregistraciji vozila odloži do, kako je naveo, postizanja konačnog dogovora sa Beogradom.

Haradinaj je na Fejsbuku ocenio da zahtev za odlaganje odluke o preregistraciji vozila nije samo politički, već garantuje bezbednost tzv. Kosova i bezbednost poretka na severu KiM. On je rekao da oni koji ignorišu taj zahtev ne rade u interesu bezbednosti Prištine ili organa za sprovođenje zakona i optužio Kurtija i "njegove demagoge" da nisu zainteresovani za bezbednost tzv. Kosova.

Oglasio se i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, koji je ocenio da, ukoliko su Kfor i Euleks primorani da se aktiviraju umesto prištinskih institucija, onda politika vlade ne služi interesima Prištine. Hoti tvrdi da su akcije Prištine po pitanju registarskih tablica u opštinama na severu KiM ispravne, ali napominje da Priština nema podršku prijatelja za preduzimanje tih akcija.

17.20 Srpski službenici sa prelaza Brnjak i Jarinje predali ostavke

Srpski službenici koji su radili na administartivnom prelazu Brnjak ovog popodneva predalo je svoje ostavke. Kako javlja dopisnik Kosovo onlajna sa prelaza Brnjak, ukupno 24 srpska policajca i službenika, kao i tri Bošnjaka, došli su zajedno na prelaz i podneli ostavke. Srpski policajci koji su u okviru kosovskih institucija radili i na administrativnom prelazu Jarinje takođe su danas predali uniforme i napustili službu. Kosovo onlajn prenosi da je 70 srpskih službenika stiglo oko 16 časova na administrativni prelaz, a zatim su predali uniforme i dali ostavke.

 

16.44 Petković: Srbi pokazali da ne žele Kurtijevu lažnu drzavu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu.

Petković je na Tviteru, reagujući na tvrdnju Bljerima Velje, šefa kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija, da se lokalni Srbi nisu masovno pridružili protestu u Kosovskoj Mitrovici, istakao da sva propaganda Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u Kosovskoj Mitrovici bio veličanstven.

"Sva propaganda Bljerima Velje uzalud pokušava da sakrije činjenicu da je današnji skup u KM bio veličanstven. Srbi su danas svima jasno stavili do znanja da ne žele Kurtijevu lažnu državu na severu", napisao je Petković.

14.59 Brnabić: Srbi traže punu primenu Briselskog sporazuma

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su Srbi na današnjem skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice tražili punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina.

Brnabić je na Tviteru napisala da, u trenutku kada se Srbi okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, još jednom sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, mora da podseti šta traže Srbi na KiM.

"Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje", istakla je Brnabić.

Ukazala je da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, i istakla da je to bilo jedino što je Priština trebalo da uradi.

Brnabić je naglasila da su preostali članovi Briselskog sporazuma, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti.

"Šta su Srbi na Kosovu* radili juče? Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini - onima čiji su deo postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji. Zašto sada? Pa zato što Kurti ne samo da kaže da ne priznaje Briselski sporazum („Možda postoji u Beogradu i Briselu, ali ga nema u Prištini“, bile su njegove reči pre samo tri dana u Berlinu), već je i počeo urušavanje institucija stvorenih Briselskim sporazumom", ukazala je Brnabić.

14.40 Srpski policajci sa severa KiM razdužili uniforme

Više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je danas oko 14 sati uniforme kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

13.40 Pogledajte izveštaj reporterke Euronews Srbija sa skupa u Kosovskoj Mitrovici

Euronews

12.55 Rakić: Dosta je bilo gažanja Briselskog sporazuma

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je, nakon što su srpski predstavnici podneli ostavke u prištinskim institucijama, on došao da vrati mandate građanima.

"Jer ste nas vi birali, a ne Priština. Okupili smo se danas da nikad jače i snažnije uputimo poruku Prištini i međunarodnij zajednici, i da kažemo da je dosta šikaniranja i ugnjetavanja Srba na KiM. Svedoci ste da smo u poslednjih godinu dana bili uskraćeni za pravo glasa, slobodu kretanja, govora, da su najviđeniji ljudi našeg naroda kriminalizovani, da su otimali imanja naših ljudi i gradili nekakve baze, da su našim ljudima onemogućavali nabavku lekova i vakcina. Da su sportistima pretili hapšenjima...", rekao je Rakić.

On je rekao da je bilo dosta "gaženja Briselskog dogovora i prava srpskog naroda".

"Dan nakon što smo doneli odluku da napuštamo institucije, mirne savesti stojim pred vama uveren da smo učinili sve da rešavamo probleme između srpskog i albanskog naroda", rekao je on.

Naveo je da su Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i ostali lideri iz Prištine mnogo puta ponavljali da za njih ne postoji Briselski sporazum i da neće biti Zajednice srpskih opština, kao i da ih sporazumi ne interesuju.

Tanjug/Kancelarija za KiM

 

"Time su poništili sporazume i pljunuli u lice EU koja je bila garant sprovođenja sporazuma i nama da nećemo biti prevareni", rekao je Goran Rakić. On je istakao da Srbi žele "mir, mir i samo mir".

"Molim vas da ne nasedate na provokacije. Borbu ćemo nastaviti mirnim sredstvima. Nismo remetilački faktor i nećemo da pretimo. Želimo da se ispune obaveze onako kako je dogovoreno u Briselu kao i da se povuku jednostrane odluke koje se tiču tablica", ukazao je Rakić. 

On je okupljenima preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz poruku da je on od njih tražio da budu mirni i strpljivi, kao i da čuvaju mir i jedni druge.

"Ponovio je da će Srbija biti uz svoj narod u svakom smislu, i da neće dozvoliti proterivanje i ubijanje našeg naroda", rekao je Rakić.  

12.45 Simić: Pred nama borba za prava Srba i očuvanje mira

Igor Simić koji je podneo ostavku na mesto poslanika u Kosovskoj skupštini rekao je da taj čin predstavlja nastavak borbe za poštocanje briselskih sporazuma, mira i stabilnosti.

“Želim da svako od vas zna, ostavke smo podneli mirne savesti, jer smo probali da pružimo ruku pomirenja iizgradimo poverenje. Ostavke nisu rezultat toga što smo se umorili od borbe, već jer ne želimo da budemo paravan kosovskim institucijama da nastave da vrše institucionalno nasilje nad našim narodom”. naveo je Simić.

On je dodao da 10 godina čekaju ZSO o da se trude da neko u Prištini dobronamerno dočeka ispruženu ruku pomirenja.

“Borimo se za mir, stabilnost, Srbe, Albance Bošnjake... A za šta se bore Kurti i predstavnici međunarodne zajednice? Sinoć kasno šalju nam pozive upozorenja da se vratimo u institucije. Kad se ćutali dok su smenjivali Đurića, dok su prebijali naše građane i podizali optužnice, ćutite i sada”, naveo je Simić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je naveo da je Kurti pre nekoliko dana ponovio da nema srpskih opština na Kosovu, i da ne postoji ZSO niti njegova obaveza da formira ZSO.

“Zato danas nema poslanika Srba u kosovskoj skupštini, nema kosovskih institucija na severu. Draga braćo i sestre pred nama dug i težak put borbe za prava srpskog naroda i očuvanje mira”, naveo je Simić.

12.39 Radojević: Šaljemo poruku mira

"Mnogo puta su pokušali da nas slome, ali nisu uspeli, pa neće ni sada, poručio je dojučerašnji gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević. Poručio je da je Kosovka Mitrovica grad heroja, otpora, grad mladih, ponosnih i obrazovanih ljudi.

"Mnogo puta su pokušali da nas slome, 1999, 2004, 2008, septembra prošle godine… Pa, nisu uspeli. Neće ni sada, nastavićemo da se borimo", poručio je Radojević. Istakao je i da su Srbi sa KiM devet godina davali šansu briselskom procesu, razgovoru, pružali ruku pomirenja i dijaloga.

"Molili smo sve, samo da nađemo bilo kakvog sagovornika u Prištini, koji bi nas čuo, naše probleme i prihvatio kao ravnopravne, jer smo ovde svoji na svome. Nismo uspeli. Jutros smo podneli zvanične ostavke, ali naša borba nije prestala. Nastavlja se u drugom obliku. Nema predaje, nastavljamo dalje", poručio je Radojević.

12.37 Nenad Đurić: Probudili smo se iz lažnog sna

Major Nenad Đurić koji je dao ostavku na mesto regionalnog komandanta direktorata Kosovske policije za region Sever je rekao da mu je čast što može da stoji danas na ovom skupu. 

“Stajati danas ispred vas nije samo velika čast, već privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima naše dece. Ja ispred sebe danas vidim najveće polje bBožurova slavnih i najlepše pupoljke sa tvrdim korenom usađene u zemlju, ne snova i legendi, već zemlju duhovnog i stavrnog postojanja”, rekao je on. 

Tanjug/Kancelarija za KiM

 

Dodao je: “Spavali smo i sanajli dugo godina verujući u javu koju će nam neko drugi kreirati. Odjednom se trgnusmo i evo, probudili smo se iz lažnog sna i videli da naša sudbina nije u tuđim već u našim rukama".  

12.27 Sudija Stevanović: Briselski sporazum je urušen, postao mrtvo slovo na papiru

Sudija Ljiljana Stevanović je na skupu istakla: "Želim da vas obavestim da smo sve sudije i tužioci izašli iz pravosudnog sistema Kosova obzirom da je Briselski sporazum toliko urušen da je postao jedno mrtvo slovo na papiru i mi jednostavno, kao neko ko je najveći legalista u ovom prostoru, nismo mogli više da učestvujemo u tome", rekla je ona i navela da je odluka doneta jednoglasno.

"Znam da svi znate šta se događalo u proteklom periodu, ali želim da podsetim da smo ovolike godine čekali da se ispuni ono što je potpisano, to nikad nismo dočekali", navela je ona obraćajući se na skupu.

Kako ja navela, da se poštovao Briselski sporazum, to bi svima pružalo sigurnost. Međutim, navela je da se EU oglušila na probleme koji muče Srbe. 

"Mi o ovome odavnoupozoravamo. Niko se nije setio da pita - šta vas muči, zašto se bunite? Ne bunimo se, tražimo jednaka prava koja imaju svi. Elementarna judska prava, na glas, na lečenje. Tražimo zaštitu naše imovine", dodala je. 

12.22 Direktor KBC Kosovska Mitrovica: Želimo mir i da radimo u normalnim uslovima

Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, rekao je da je zdravstvo stub ostanka i opstanka Srba na KiM.

"Dobro znate da smo se trudili da lečimo sve građane na teritoriji KiM bez obzira na bilo koju pripadnost. U tome smo imali podršku našeg političkog rukovodstva", rekao je on. 

Naveo je da je zdravstveni centar Kosovska Mitrovica postao KBC čiji je osnivač država Srbija i se rekonstruišu bolnice.

"Nasuprot nas, vlasti u Prištini vrše raznorazni teror nad srpskim narodom na teritoriji KiM. U jeku kovid pandemije, kada je Vlada obezbedila za sve građane KiM vakcine, nama nije dozvoljeno da budemo vakcinisani u svojim domovima zdravlja. I danas se pitamo zašto je to tako. I danas se naši saniteti zaustavljaju, zastrašuje se naše osoblje, vozači se privode u stanicu u Južnoj Mitrovici, oduzeti su nam lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal  i ništa od toga nije vraćeno", rekao je Elek.   

"Želimo mir i da radimo u normalnim uslovima i nećemo dozvoliti da nam neko oduzima osnovno ljudsko pravo", poručio je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

12.13 Rektor Arsić: Okupili smo se da kažemo "ne" ograničenju ljudskih prava 

Na početku skupa obratio se rektor Univerziteta u prištini sa sedištem u kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić. On je rekao da su se svi danas okupili da pokažu da misle isto i da kažu "ne" pokušajima da se ograniče osnovna ljdksa prava.

"Pravo na slobodu kretanja, na obrazovanje i što je najvažnije, na slobodan život dostojan čoveka", poručio je Arsić. On je pozvao studente i zaposlene na Univerzitetu da ne nasedaju na provokacije.

Dekanica ekonomskog fakulteta Tanja Vujović je navela da Univerzitet deli sudbinu svog naroda i da profesori ne pomišljaju da traže drugi put, "do onog koji im nalaže kosovski zavet".

"Razumemo i podržavamo odluku naših  predstavnika da napuste prištinske institucije. Tećina i svrha borbe koju su oni vodili je jasna, težina ove odluke takođe", rekla je ona. 

12.05 Skup u Kosovskoj Mitrovici počeo izvođenjem himne "Bože pravde" 

11.42 Dačić: Skup Srba legitiman način borbe

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podržao je održavanje današnjeg skupa Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da on predstavlja legitiman način borbe za njihova prava. Dačić je gostujući na TV Prva ukazao i da je jedinstvo Srba na KiM sada jako važno, jer pokazuje međunarodnoj zajednici da je tvrdnja premijera privremenih prištinskih instiucija Aljbina Kurtija da će svi Srbi prihvatiti registarske tablice netačna.

"Zato je bitno jedinstvo Srba, ja pozdravljam ovakvu vrstu skupova. Srbi treba da koriste sve legitimne, političke metode borbe za svoja prava na KiM i ne znam ko bi mogao to da im ospori", istakao je Dačić.

On je dodao i da je predsednik Srbije podržao predstavnike Srba na KiM i zamolio ih da se ponašaju odgovorno.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Očigledno je Srbima na Kosovu i Metohiji prekipelo, a oni su i ranije od predsednika Vučića tražili da istupe iz prištinskih institucija. Ovo sada je samo jedna faza", rekao je Dačić.

Na pitanje da li postoji opasnost da dođe do sukoba, Dačić je rekao da to ne zavisi od Srba sa severa KiM, već od toga šta želi Pristina i da li će joj to neko dozvoliti. On je ukazao i da bi ako krenu specijalne jedinice Kosovske policije na sever, to bilo kršenje svih međunarodnih sprorazuma, a da Srbi imaju pravo da se brane. Dačić je dodao i da su međuanrodne snage dužne da obezbede mir na severu KiM.

11.15 Vučić razgovarao sa Tajanijem: Srbija će se ponašati odgovorno, poslednji potez Prištine izazvao gnev Srba na KiM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem.

Predsednik Vučić je italijanskom zvaničniku, kao predstavniku jedne od zemalja Kvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Kosovu i Metohiji. On je rekao da će se Srbija, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama, saopšteno je iz Predsedništva.

 "Poslednji takav neodgovoran korak Prištine izazvao je gnev Srba sa severa Kosova i Metohije", objasnio je predsednik šefu italijanske diplomatije Tajaniju.

Ministar Tajani je rekao da su narastajuće tenzije zabrinjavajuće, izrazivši nadu da će biti sačuvani mir i stabilnost i da će Srbija tome dati svoj doprinos. On je, takođe, pozvao da se prednost da dijalogu.

10.42 EU: Priština odmah da produži proces preregistracije vozila

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produže proces preregistracije, prenosi Albanian post. Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

"To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila", naveo je Stano.

U odgovoru za Albanian post on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

 

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu".

Stano je podsetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, preneo je Kosovo onlajn. Opširnije u posebnoj vesti. 

09.33 Ambasador Francuske u Prištini: Vreme je da svi budu uzdržani i odgovorni

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero je, povodom najnovije situacije na Kosovu, izjavio da je vreme za uzdržanost i odgovornost.

Gero je na Tviteru podelio izjavu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja, koji je zatražio od Kosova da odmah krene u korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i odloži rok za registraciju tablica. "Sada je vreme da svi budu uzdržani i odgovorni", naveo je Gero.

09.30 Srpske zastrave u Severnoj Mitrovici, za podne zakazan protest

U Severnoj Mitrovici za danas u podne zakazan je "veliki narodni skup" kod spomenika knezu Lazaru. Cela Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je celom dužinom srpska trobojka.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Braćo i sestre okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore!!!", poručila je Srpska lista juče na fejsbuku.

Zastave, među kojima i one sa natpisom "Ovo je Srbija" su pospostavljene i u drugim gradovima na severu Kosova.

09.29 Odbornici lokalnih skupština na severu Kosova zvanično podneli ostavke

Odbornici lokalnih skupština na severu Kosova podneli su danas ostavke na svoje funkcije.
TIm činom su praktično prestale da funkcionišu srpske opštine na severu - Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u okviru kosovskog sistema, javlja Kosovo online. 

09.22 Ðurić: Najnovije akcije vlade u Prištini su antiameričke, anti-EU, antisrpske i antialbanske

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da vlada u Prištini najnovijim "antiameričkim akcijama izaziva haos i destabilizuje evropski jugoistočni blok u veoma kritičnom trenutku".

"Najnovije radikalne akcije kosovske vlade su antiameričke, anti-EU i antisrpske. One su i antialbanske", istakao je Ðurić u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Ambasador Srbije u Vašingtonu je naveo da "tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost".

09.15 Petković: Miran i demokratski odgovor srpskog naroda

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je napuštanje prištinskih institucija najodgovorniji potez Srba sa Kosova, jer oni na taj način žele da odbrane Briselski sporazum i da se posle deset godina formira Zajednica srpskih opština čime bi bila ostvarena kolektivna prava Srba koja se gaze na svim poljima.

"Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova. "Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovrniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume", rekao je Petković. 

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO prema rečima Petkovića kasni.   

"Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao a oni su garanti za sprovođenje Briselkog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije", pita direktor kancelarije za KiM. 

FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Petković kaže da niko neće RKS tablice već srpsku trobojku, što će se videti i na današnjim protestima. 

"Ovo je iznuđena reakcija srpskog naroda, napuštanje privremenih institucija je demokratski odgovor, jer je narodu dosta. Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok ne počne formiranje ZSO i dok Kurti ne ukine nasilnu odluku o preregistraciji vozila", rekao je Petković. 

08.15 Vučić juče imao niz sastanaka i razgovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je imao niz sastanaka i razgovora povodom najnovije situaicje na Kosovu. On je ujutru prisustvovao posebnoj sednici Vlade Srbije, a nakon toga se oglasio na Instagramu sa porukom da Srbija ne odustaje od odgovorne politike mira i stabilnosti. Potom e sastao sa ambasadorkom Kine i ambasadorom Rusije, a telefonom je reazgovarao i sa američkim ambasadorom. Zajedno sa predsednikom Republke Srpske Miloradom Dodikom u patrijaršiji je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i članovima Sinoda SPC.

07.05 Borelj: Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za sporove, ima potencijal da dodatno eskalira tenzije 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je večeras da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. On je pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje dogovorene obaveze.

"Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija", navodi se u njegovoj pisanoj izjavi. Opširnije u odvojenom tekstu. 

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao i da je večeras telefonski razgovarao sa predsednikom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao ih da se suzdrže od jednostranih akcija. 

06.45 Kfor: Pratimo situaciju, sarađujemo sa liderima Beograda i Pirštine 

Kfor je večeras, povodom situacije na KiM, pozvao na konstruktivan dijalog i poručio da prati situaciju i blisko sarađuje sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi sačuvalo bezbedno okruženje za sve građane na KiM. Kfor je na društvenim mrežama pozvao sve strane da rešavaju nesuglasice i razgovaraju o njima kroz konstruktivan dijalog.

"Donesite napredak društvu! Izrazite svoja mišljenja na miran način i tražite kompromise", poručio je Kfor. 

Komentari (0)

Srbija