Politika

Napeto na Kosovu: Javne ostavke srpskih gradonačelnika, sudija i ministra na KiM, policajci skinuli uniforme

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

05/11/2022

-

09:13

Napeto na Kosovu: Javne ostavke srpskih gradonačelnika, sudija i ministra na KiM, policajci skinuli uniforme
Napeto na Kosovu: Javne ostavke srpskih gradonačelnika, sudija i ministra na KiM, policajci skinuli uniforme - Copyright Tanjug/Kancelarija za KiM, Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa severa Kosova i Metohije podneli su danas neopozive ostavke na sve funkcije u prištinskom sistemu i administraciji. Vlada Srbije održala je sednicu na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM. Nakon toga Vučić se sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocanom Harčenkom. Vučić danas o situaciji na Kosovu razgovara i sa Sinodom SPC i patrijarhom Porfirijem.  

Odnosi Beograda i Prištine ušli su nakon niza tenzija u novu, riskantnu fazu u kojoj više nijedan potez ne može biti potpuno isključen, upozorili su sagovornici Euronews Srbija. Potez Prištine, koji je samo poslednji u lancu eskalacija, da suspenduje regionalnog komandira za Sever Nenada Đurića bio je inicijalna kapisla za niz unutrašnjih, ali i spoljno-političkih aktivnosti u Beogradu i među Srbima na KiM koje bi trebalo da se odigraju u narednih 24 sata i praktično da daju odgovor na otvoreno pitanje o daljim koracima i razvoju situacije.  

Ključni događaji

  • Srbi sa severa Kosova odlučili da napuste sve prištinske institucije, javne ostavke podneli ministar, gradonačelnici, sudije, tužioci...
  • Policajci srpske nacionalnosti koji su bili deo kosovske policije simbolično skinuli uniforme 
  • Borelj pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje dogovorene obaveze
  • Vlada Srbije održala sednicu na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM
  • Kurti apeluje na Srbe da ne napuštaju prištinske institucije
  • Džoana: Kfor spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost
  • Vučić se sastao sa ambasadorima Kine i Rusije, potom sledi sastanak sa Sinodom SPC, kome će prisustvovati i Milorad Dodik
  • Vučić telefonom razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom
  • Razgovori Vučića i Lajčaka u petak trajali pet sati
  • Lajčak se oglasio nakon sastanka rekavši da su razgovori bili teški i dugi, ali fer. Poručio je da se nasilje mora izbeći
  • Vučić otkazao sve posete inostranstvu i neće prisustvovati velikom skupu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku od 7. novembra.  

U blogu Euronews Srbija iz minuta u minut pratite dešavanja u vezi sa situacijom na KiM. 

22.37 Borelj: Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za sporove, ima potencijal da dodatno eskalira tenzije

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je večeras da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. On je pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje dogovorene obaveze.

"Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija", navodi se u njegovoj pisanoj izjavi. Opširnije u odvojenom tekstu.

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao i da je večeras telefonski razgovarao sa predsednikom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao ih da se suzdrže od jednostranih akcija.

 

 

22.21 Kfor: Pratimo situaciju, sarađujemo sa liderima Beograda i Pirštine

Kfor je večeras, povodom situacije na KiM, pozvao na konstruktivan dijalog i poručio da prati situaciju i blisko sarađuje sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi sačuvalo bezbedno okruženje za sve građane na KiM. Kfor je na društvenim mrežama pozvao sve strane da rešavaju nesuglasice i razgovaraju o njima kroz konstruktivan dijalog.

"Donesite napredak društvu! Izrazite svoja mišljenja na miran način i tražite kompromise", poručio je Kfor.

 

 

21.53 Opozicija na KiM kritikuje Kurtija posle odluke Srba o napuštanju institucija

Opozocione partije i političari na Kosovu i Metohiji kritikovali su danas premijera Aljbina Kurtija nakon odluke Srba da se povuku iz prištinskih institucija. Opširnije u odvojenoj vesti.

21.25 Džoana: Kfor spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost

Kfor je spreman da interveniše ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu KiM, poručio je večeras zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana i pozvao Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju". Džoana je na Tviteru naveo da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o "napetoj situaciju na severu Kosova".

"Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. Kfor ostaje na oprezu i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena", naveo je Džoana.

S njim se saglasio Miroslav Lajčak koji mu se, takođe na Tviteru, zahvalio za odličnu koordinaciju Evropske unije i NATO

 

 

21.23 Italijanski šef diplomatije tražio od ambasadora u Beogradu i Prištini da pozovu na dijalog

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani ocenio je večeras da zabrinjava porast napetosti između Beograda i Prištine i poručio da je tražio od italijanskih ambasadora da pozovu obe strane na dijalog kako bi se došlo do "pravednog kompromisa". Tajani je na Tviteru naglasio da je Italija posvećena stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

"Zabrinjavajuće su rastuće tenzije između Srbije i Kosova. Zamolio sam naše ambasadore u Beogradu i Prištini da pozovu na umerenost i dijalog kako bismo postigli pravedan kompromis", poručio je Tajani.

 

 

19.20 Osmani: Povlačenje Srbije iz Brisleskih sporazuma

Predsednica Kosova Vjosa Osmani povlačenje Srba iz kosovskih institucija nazvala je akcijom Srbije koja predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o "gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu", prenosi Koha.

"Današnje akcije Srbije, koje su primorale izabrane i imenovane predstavnike kosovskih Srba da se povuku, makar i privremeno sa svojih pozicija u institucijama Republike Kosovo, imaju za cilj destabilizaciju severa zemlje“, rekla je Osmani, a prenosi Kosovo online.

Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine i Policije, prema njenoj oceni je akt protiv demokratije i vladavine prava.

"Takav potez je napravljen pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da će institucije Kosova „preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom uglu svoje teritorije u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima“.

18.40 Srpska lista pozvala građane da sutra poruče da je Srbija njihova država

U Severnoj Mitrovice sutra u podne biće održan veliki narodni skup kod spomenika knezu Lazaru, već je postavljena i bina sa koje će se obratiti sutrašnji govornici, cela Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je celom dužinom srpska trobojka.

"Braćo i sestre okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore!!!", poručila je Srpska lista na fejsbuku.

Zastave, među kojima i one sa natpisom "Ovo je Srbija" su pospostavljene i u drugim gradovima na severu Kosova.

 

 

17.30 Jevtić: Puna podrška našoj braći sa severa

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pružio je punu podršku Srbima na severu KiM.

"Puna podrška našoj braći sa severa! Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe, ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija", napisao je Jevtić na Tviteru.

 

 

16.48 SPC: Zalaganje za mir, zajednička odbrana nacionalnih interesa

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

Predsednik Srbije je upoznao patrijarha i arhijereje sa ozbiljnim izazovima i pritiscima sa kojima se susreću naša država i narod na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju SPC.

 

Tanjug/Tara Radovanović

 

16.46 Kurti apeluje na Srbe da ne napuštaju prištinske institucije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je danas sve Srbe na Kosovu i Metohiji da sačuvaju mir i bezbednost i ne napuštaju prištinske institucije.

"Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene", naveo je Kurti, kako prenosi Koha.

On je Srbe na Kim pozvao da ne bojkotuju i ne napuštaju prištinske institucije.

"One služe svima nama, svakome od vas. Ne nasedajte na političke manipulacije i geopolitičke igre. Držimo se svi demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma", naveo je, između ostalog, Kurti u saopštenju na Fejbuku.

Povodom odluke Srba na KiM da napuste prištinske institucije, premijer Aljbin Kurti ocenio je da taj potez nema veze sa protestom zbog primene mera o preregistraciji vozila. On je na Fejsbuku objavio da su od 1. novembra izdata 843 ukora, što je prva mera i dodao da nije bilo incidenata i pritužbi.

Kako Kurti tvrdi, nedavne tenzije na severu nisu u vezi sa otporom prema novčanim kaznama u sklopu preregistracije, čiju je primenu Priština najavila od 21. novembra.

"Predstavnici Srpske liste su pre nedelju dana saopštili da će organizovati žestok otpor protiv novčanih kazni. Međutim, nisu čekali 21. novembar: Beograd je pokrenuo pretnje i pripreme za destabilizaciju Kosova. Dakle, nešto drugo je u pitanju", tvrdi Kurti.

16.44 Brnabić: Vlada je uz Srbe na KiM, jedino žele primenu sporazuma

Vlada Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji, koji jedino zeli da se potpisani sporazumi primene, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je u saopštenju istakla da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.20 Kosovska policija demantovala da se ROSU kreće ka Severu

Portparol kosovske policije Baki Keljani demantovao je danas za Tanjug da su specijalne jedinice ROSU ušle u Kosovsku Mitrovicu i da se kreću ka severu pokrajine.

"To nije tačno", rekao je Kiljani povodom vesti objavljene na koha.net da su specijalne jedinice krenule ka severu pokrajine.

Kosovska policijska služba saopštila je danas da će, prema potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta bezbednost na KiM, kao i bezbednost svih građana bez razlike.

Policija u Prištini takođe je saopštila da nema angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na severu Kosovske Mitrovice, kako je objavljeno u medijima.

Precizira se da policijske jedinice javnog reda i "granične jedinice po službenoj dužnosti kruže i kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka".

Euronews/Vladislav Ćup

 

16.10 Dodik: Republika Srpska podržava svoj narod na KiM, spremna da pomogne

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Porfrijem i članovima Sinoda SPC, da u svemu podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji i da je Republika Srpska spremna da i izvan svojih kapaciteta učini sve da im pomogne.

Istakao je da je zabrinut oko toga da se uopšte desi eskalacija koja je izazvana neodgovornim ponašanjem prištinskih vlasti koji ignorišu ranije postignute međunarodne sporazume vezane za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Naši ljudi na KiM su odlučni da dobiju ono što im je dalo međunarodno pravo. Podržavam ih, a Srpska je spremna da uvek i preko svojih kapaciteta učini sve da pomogne našim ljudima", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

15.52 Koha: Jedinice ROSU krenule na sever

Prištinska Koha objavila je da su kosovske specijalne jedinice ROSU ušle su u Kosovsku Mitrovicu i krenule ka severu pokrajine. Portal to tvrdi pozivajući se na objavljeni video snimak na kojem se vide dva vozila specijalnih jedinica, mada za sada nema potvrdu ovih informacija od prištinskih vlasti. 

15.50 Petković podržao odluku Srba o napuštanju institucija 

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

"Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor", saopštio je Petković.

On je naveo da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

15.29 Vučić s patrijarhom: Odlučni da branimo vitalne interese

"Sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" nakon sastanka sa partrijarhom i Sinodom SPC. 

15.10 Situacija na severu Kosova mirna nakon odluke o napuštanju institucija

Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija Anđelke Ćup iz Zvečana:

Euronews

14.58 Vučić Hilu: Srbija posvećena međunarodnom pravu i sporazumima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, u dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, preneo ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da je Beograd posvećen poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma kad je reč o KiM. Kako je saopštilo predsedništvo Srbije, američki ambasador je "zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti".

U saopštenju se ističe da je "predsednik Vučić rekao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma, ali da su Srbi sa severa Kosova i Metohije užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Ðurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za njih međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje".

14.51 Prva reakcija iz Prištine, oglasio se šef kabineta Osmani

Šef kabineta predsedništva u Prištini Bljerim Velja danas je, reagujući na odluku predstavnika Srba na KiM da se povuku iz prištinskih institucija, optužio Beograd da podstiče Srbe na severu pokrajine da to učine i da je Srbija "unilateralno prekršila sve briselske sporazume".

On je na Tviteru ocenio da odluka Srba da napuste institucije podseća na podstrekivanja Rusije u Donbasu 2014. godine i istovremeno optužio Beograd da zloupotrebljava Srpsku listu kako bi doveo do destabilizacije situacije na KiM. Kako je Velja napisao, "to zastrašivanje neće uspeti" a institucije će, naveo je, ostati multietničke i predstavljaće sve zajednice.

14.44 Završen sastanak u Patrijaršiji

Sastanak u Patrijaršiji kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, članoci Sinoca SPC i patrijarh Porfirije završen je, javlja reporter Euronews Srbije. 

Šta se očekuje nakon niza sastanaka koje je Vučić danas imao, pogledajte u uključenju Marka Subotića isprad Patrijaršije u Beogradu.

Euronews

14.10 Kako je izgledalo javno podnošenje ostavki

  • Predsednik Srpske liste Goran Rakić podneo je ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak.
  • Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je u ime poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova dao neopozivu ostavku.
  • U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić.
  • Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova.
  • Šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku "Dosta je bilo".

Odmah nakon što su Srbi sa severa izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su počele da na bandere lepe srpske zastave uz natpis "Ovo je Srbija". Sve je više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica. Ista situacija je i u severnom delu Mitrovice gde se zastave dele prolaznicima.

13.45 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija nakon što su Srbi sa severa Kosova doneli odluku da napuste prištinske institucije

Euronews

13.41 Skidanje uniformi: Pogledajte kako je izgledao simboličan gest srpskih pripadnika kosovske policije

13.37 Vučić telefonom razgovarao sa ambasadorom SAD

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

"U dugom i sardržajnom telefonskom razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio sam da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, poštovanju međujnarodnog javnog prava i punoj primeni svih potpisanih sporazuma, ali i naglasio užasnutost Srba sa KiM ponašanjem i jednostranim potezima Prištine koji dovode u pitanje njihovu bezbednost i stabilnost čitavog regiona", napisao je Vučić na instagramu.

Vučić se ranije danas u Beogradu sastao i sa ambasadorkom Kine Čen Bo, i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

 

 

13.30 Srpski policajci skinuli uniforme 

Srbi, pripadnici kosovske policije, skinuli su na sastaku u Zvečanu svoje uniforme, čime su simbolično pokazali svoju odluku da izlaze iz kosovskih institucija. To je usledilo nakon sastanka u Zvečanu, gde su politički predstavnici Srba sa KiM odlučili da napuste sva mesta koja su imali u kosovskoj vladi.

13.21 Srbi sa severa Kosova napustili sve prištinske insitucije

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da su Srbi sa severa Kosova doneli odluku da napuste sve poliitčke insitucije -  Skupštinu, Vladu i čeitri opštine na severu Kosova, ali i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova. Opširnije u posebnoj vesti.

On je potom podneo ostavku na mesto ministra u vladi Aljbina Kurtija. Za njim, javno je na sednici ostavke podneo i niz drugih funkcionera, gradonačlenika, policajaca, tužilaca, sudija...

13.02 Dodik i Vučić stigli u Patrijaršiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigli su u Patrijaršiju gde se održava sastanak sa predstavnicima Sinoda SPC i patrijarhom Pofririjem, javlja reporter Euronews Srbija

12.42 Predstavnici Srba sa severa sastali se u Zvečanu

U opštini Zvečan u podne je počeo sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM s predstavnicima svih kosovskih institucija na severu, na kome će se razmatrati predlog Srpske liste da napuste sve kosovske institucije zbog toga što Priština krši Briselski sporazum.

Na sastanak su došli čelnici Srpske liste i sve četiri opštine sa severa - Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić. Oni će se posle sastanka obratiti medijima, koji su se u velikoj meri okupili ispred zgrade opštine. 

12.30 Kakva je situacija na severu Kosova: Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija uoči sastanka u Zvečanu

Euronews

12.27 Vučić nakon sastanka sa ruskim ambasadorom: Ponovio sam zahvalnost

"Informisao sam ambasadora Bocan-Harčenka o bezbednosnoj situaciji na KiM i priscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju. Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje", napisao je Vučić na svom instagram profilu nakon sastanka sa ruskim ambasadorom.

12.15 Šta se zna nakon sednice Vlade: Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Palate Srbija

Euronews

12.05 Vučić sa ambasadorom Bocan-Harčenkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom. Sastanku prisustvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

11.25 Vučić sa ambasadorkom Kine: Beograd je ispoštovao Briselski sporazum

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas, nešto posle 11 sati sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo. Vučić je ambasadorku Kine informisao o tome da je Beograd ispoštovao Brisleski sporazum, ali da Priština nije i ne želi to da učini. Sastanku u Palati Srbija prisustvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predsednik Srbije, nakon sastanka sa Čen Bo, razgovaraće i sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Nakon toga, razgovaraće i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem u Patrijaršiji.

 

 

11.22 Dodik sa Vučićem u Patrijaršiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je na Tviteru da će se danas, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastati sa članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučić je jutros prisustvovao sednici Vlade Srbije, na kojoj je članove obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji, a potom su planirani sastanci sa ambasadorima Kine i Rusije. Za 13 sati zakazan je susret sa patrijarhom srpskim Porfirijem i Sinodom SPC. Dodik je u petak uveče, na poziv ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenka, prisustvovao prijemu u Ruskom domu povodom obeležavanja praznika Dana narodnog jedinstva.

11.01 Vučić na Instagramu: Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu nakon vanredne sednice Vlade Srbije. On je poručio da Srbija "ne odustaje od odgovorne politike mira i stabilnosti" 

10.51 Završena vanredna sednica Vlade Srbije, bez izjava

Kako javlja reporter Euronews Srbija, sednica Vlade Srbije kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić završena je nakon nešto manje od sat vremena. Sednica je završena bez izjava.

10.44 Šta se dešava ako Srbi napuste prištinske institucije

Srbi sa Kosova raspravljaće danas na sednici, koja počinje u 12 sati u Zvečanu, o napuštanju prištinskih institucija. Kako je ranije javila reporterka Euronews Srbija, za sada nije jasno da li se to odnosi samo na Srbe na severu Pokrajine ili na celom Kosovu.

U Prištini zasad nije bilo komentara na najavu ove mogućnosti. Pitanje koje se nameće jeste da li bi izlazak Srba iz prištinskih institucija moga da izazove pad vlade Aljbina Kurtija. Tako nešto, kako je javila naša reporterka, nije jasno regulisano u kosovskom ustavu. Naime, prema tome, na 10 poslanika mora biti jedan ministar iz srpske zajednice. Međutim, ne piše šta se može dogoditi ako ministar podnese ostakvu. Praktično, zna se da to mesto pripada nekome srpske nacionalnosti, ali ne i da li zamena mora biti iz Srpske liste koja je učestvovala na izborima ili može biti i neko ko nije. 

Kod potencijalnih ostavki gradonačelnika stvar je jasnija, ukoliko do toga dođe, moraju se raspisati novi vanredni izbori. 

Ako se ništa ne promeni politički u odnosu na trenutno stanje, prema navodima lista "Blic", u ponedeljak moglo da usledi napuštanje kosovskih institucija, ali i osnivanje privremenih srpskih alternativa. 

Euronews

10.42 Dačić: Vučić tokom noći nastavio komunikaciju sa Srbima sa Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je trenutak delikatan, jer je ponižavanje i maltretiranje Srba prešlo sve granice, navodeći da je "svima jasno" da je Aljbin Kurti remetilački faktor, a Srbija konstruktivna, ali "Kurtiju se ništa ne događa, niti Srbija bilo šta dobija zbog konstruktivnosti".

Dačić je za TV Pink rekao da je prisustvovao sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji je trajao skoro pet sati. Posle ponoći, predsednik je nastavio komunikaciju sa Srbima sa Kosova i Metohiju, preneo je Dačić i naveo da je premijerka Ana Brnabić zakazala sednicu Vlade Srbije na koju je pozvala Vučića da ih obavesti o situaciji.

"Mislite da je Brisel presrećan zbog francusko-nemačkog papira? Pa ne bi se onda (Đozep) Borelj i Lajčak time bavili onda, sve tu ima svoje", rekao je Dačić.

10.35 Vučević: Situacija je zabrinavajuća i bezbednosno i politički

Trenutna situacija je zabrinjavajuća i sa bezbednosnog i sa političkog aspekta, ocenio je jutros ministar odbrane Miloš Vučević gostujući na TV Prva. Odgovarajući na pitanje ima li opasnosti od rata i šta može povodom aktuelne situacije poručiti građanima, on je rekao da oni treba da veruju u rukovodstvo Srbije i Vojsku Srbije koji će učiniti sve da do rata ne dođe.

Objašnjavajući suštinu današnjih događanja, odnosno sednice Vlade Srbije i sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim i kineskim ambasadoorm i patrijarhom srpskim Porfirijem, Vučević je rekao da će Vučić članove Vlade informisati o najaktuelnijim događajima oko Kosova i Metohoije, diplomatskim aktivnosti vezanim za KiM, kao i bezbedbnosnom situacijom. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti

Tanjug/Tara Radovanović

 

10.26 Mali: Naredna dva dana najvažnija za Srbiju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su naredna dva dana najvažnija za Srbiju, kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji. On je za televiziju Pink rekao da poslednje akcije Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini idu ka tome da eskalira nešto što nikome ne ide u prilog i podsetio da Srbija čini sve da sačuva stabilnost, a da mu sa druge strane nije jasno nereagovanje pojedinih institucija.

"Imali smo minimalnu reakciju, to jest, praktično nemamo reakciju EU. Kurti je zgazio, i zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu. Naša poruka za Srbe na KiM je da se nećemo predati. Neće biti 'Oluje' niti pogroma. Borićemo se za naš narod", rekao je Mali.

10.16 Oglasio se Lajčak nakon petosatnih razgovora sa Vučićem

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je njegov razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio dug i težak, ali iskren. On je poručio da nasilje mora biti izbegnuto. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti

10.00 Počela vanredna sednica Vlade

U Palati Srbija počela je vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti izveštaj o razgovorima sa Srbima sa Kosova koji su obavljeni u dva navrata od četvrtka počela je danas u 10 sati. Kako javlja reporter Euronews Srbija, za sada se ne zna hoće li se neko obratiti nakon sednice.

09.11 Simić o povlačenju iz instiutcija, sastanak Srba sa KiM danas u 12 sati

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio je jutros da će u 12 sati u Zvečanu biti održan sastanak srpskih političkih predstavnika sa severa KiM sa predstavnicima svih kosovskih institucija na severu.

"Na sastanku će se razmatrati predlog Predsedništva Srpske liste i predsednika Gorana Rakića da se razmotri i napuštanje svih kosovskih institucija na severu KiM, ali i ostalo", rekao je Simić Tanjugu.

Na pitanje da li su Srbi sa severa zbog pritisaka Prištine do sada najbliži odluci da napuste kosvske institucije, kazao je da ne bi da prejudicira šta će biti zajednički stav svih srpskih političkih predstavnika i rukovodioca institucija.

"Ali mogu da potvridm da su i naši građani i svi koji su deo tih institucija nakon devet godina podvukli crtu i rekli - ovo je više nepodnošljivo, Priština gazi sve potpisan sporazume bez ikakavih konsevenkci iz međunarodne zajednice. Nekad smo imali anemična saopštenja, a danas već imamo i ćutanje, što oni to tumače kao odobravanje", rekao je Simić Tanjugu.

09.00 Ćorac: Nisam prihvatio mesto direktora policije Sever

Milorad Ćorac, koji se pominjao u medijima kao novi komandir Regionalnog policijskog direktorata Sever, potvrdio je da mu je ponuđeno to mesto, ali da ga je on odbio.

"Tačno je, ponuđeno mi je to mesto, ali ja se sa tim nisam složio i nisam prihvatio i o tome sam obavestio nadležne u Prištini", rekao je Ćorac za portal Kosovo onlajn.

8.55 Vučić pet sat sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Sastanak, koji je sinoć održan u vili "Bokeljka", trajao je blizu pet sati, a nedugo posle početka pridružio im se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i premijerka Ana Brnabić. Osim objave na predsednikovom Instagram nalogu, nisu saopšteni detalji ovog susreta. 

8.43 Na vanrednoj sednici Vlade izveštaj o razgovoru sa Srbima sa KiM - sledi li povlačenje iz Prištinskih institucija 

Za danas je najavljena sednica Vlade Srbije na kojoj će Vučić podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Srbi sa Kosova su za danas najavili sastanak na kome treba da budu donete odluke u vezi sa daljim koracima, a za sutra su najavili prvi protest protiv odluka Pirštine. 

08.37 Šta je Vučić rekao uoči eskalacije 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ga zabrinule i da je šokiran izjavama visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i drugih ljudi, ali da će sačekati da prođe poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da o svemu govori. 

On je najavio i obraćanje građanima "u subotu, nedelju ili ponedeljak" na kome će izneti mnoge detalje i iz ovih i iz prethodnih razgovora. 

"Želim da ih upoznam sa svim prtiscima, sa svim licemerjem, ne želim ništa da krijem, i na kraju da kažem i šta su naše odluke. Ali, i da kažem ljudima šta su naše odluke po svim drugim važnim pitanjima, od energenata, hrane, svega drugog... ", rekao je on.  

8.30 Kako su tenzije eskalirale

Do eskalacije tenzija došlo je nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smenio komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Ðurića, jer Ðurić nije želeo da sprovodi odluku prištinskih vlasti o izdavanju ukora svim vlasnicima vozila koji ih nisu preregistrovali sa srpskih na RKS tablice. Srbi sa Kosova su nakon toga najavili hitne sastanke kao i mogućnost da napuste insitucije Prištine. 

 

 

 

Komentari (1)

Jakov

05.11.2022 10:08

Zvanično Srba ima 25,000 na Kosovu od ukupno 1,7 miliona, tako da zvanično skoro da nas nema tamo!

Srbija