Politika

Brnabić: Vlada je uz Srbe na Kosovu i Metohiji, odluka doneta u odbranu međunarodnog prava i Briselskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

16:47

Brnabić: Vlada je uz Srbe na Kosovu i Metohiji, odluka doneta u odbranu međunarodnog prava i Briselskog sporazuma
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji, koji jedino želi da se potpisani sporazumi primene, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je u saopštenju istakla da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

"Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina - pre svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije", istakla je Brnabić u saopštenju.

Ona je ocenila da je histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima primer apsurda, "jer ne samo da nije reč o pozivanju na sukobe, već je upravo reč o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma".

"Neukusna poređenja s Donbasom"

"Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimerene i nesuvisle, ali dovoljno celom svetu govore o onima koji ih koriste", istakla je Brnabić.

Ona je ukazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što veruju u vladavinu prava.

"Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, retki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo proterivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, saterani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak", istakla je premiejrka.

Ona je ponovila da oni jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija