Politika

Srbi sa severa KiM napustili institucije: "Ostavke na snazi dok Kurti ne povuče jednostrane poteze i ne formira ZSO"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

13:15

Srbi sa severa KiM napustili institucije: "Ostavke na snazi dok Kurti ne povuče jednostrane poteze i ne formira ZSO"
Srbi sa severa KiM napustili institucije: "Ostavke na snazi dok Kurti ne povuče jednostrane poteze i ne formira ZSO" - Copyright Tanjug/Kancelarija za KiM/Ivica Simić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da su Srbi sa severa Kosova doneli odluku da napuste sve politčke insitucije -  Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova.

"Odlučili smo da napustimo sve poliitčke insitucije - kosovsku Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova", rekao je Rakić.

On je potom podneo ostavku na mesto ministra u vladi Aljbina Kurtija. Za njim, javno je na sednici ostavke podneo i niz drugih funkcionera.

"Odluke ostaju na snazi dok Pritšina na počne da poštuje međunarodno pravo i povuče jednostrane i protiv pravne odluke, uključujući i odluku o preregistraciji vozila i dok ne formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Rakić.

"Priština konstantno ruši međunarodno pravo"

Neopozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste.

Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Tanjug/Kancelarija za KiM

 

Odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume iz Brisela, odnosno dok ne povuče protivpravne odluke o preregistarciji tablica i dok ne formira ZSO u skladu sa sporazumima postignutim u okviru dijaloga.

Rakić je rekao da Priština konstatno ruši međunarpodno javno pravo i Briselski sporazum i pozvao Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i drugih koji su zaključeni u okviru dijaloga koji Beograda i Priština vode na osnovu mandata Generalne Skupštine UN i u uz podsredovanje EU.

"Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak, zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala sama EU", poručio je Rakić.

Ostavke i gromoglasni aplauzi

Rakić je dao ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić je u ime poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova dao neopozivu ostavku. U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić.

Tanjug/Kancelarija za KiM/Ivica Simić

 

Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova. Šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku "Dosta je bilo".

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici Kosovske policije regiona Sever skinuli su svoje uniforme. Odmah nakon što su Srbi sa severa izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su počele da na bandere lepe srpske zastave uz natpis "Ovo je Srbija". Sve je više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica. Ista situacija je i u severnom delu Mitrovice gde se zastave dele prolaznicima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija