Politika

Vučević: I prošle noći bilo dronova na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

22:10

Vučević: I prošle noći bilo dronova na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je i tokom prethodne noći bilo dronova na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i u Raškom upravnom okrugu, te da ne može da kaže čiji su oni, ali da su neke aktivirali državljani naše države.

"Snimci oborenih dronova nisu za sveukupnu javnost, ukoliko drugačije ne odluči VBA. Među uočenim dronovima, da, ima i onih KFOR-ovih. Naravno da dronovi ne snimaju pejzaže u prirodi nego su fokusirani na snimanje pozicija Vojske Srbije. Neki ulaze u Kopnenu zonu bezbednosti, neki čak i na teritoriju Centralne Srbije. Neki su vojni, a neki su polukomercijalni, koji imaju kamere, a mogu da nose i neke druge stvari", rekao je Vučević gostujući na RTV.

Govoreći o naletima lovaca MiG-29, Vučević je kazao da su avioni obavljali redovnu kontrolu.

"Neko je u dnevnim novinama doveo u kontekst MiG-ove i dronove. Pa, ko bi dizao najskuplju avijaciju da vija dronove širine i dužine metar? To su sve bili spinovi u medijima, to je sve neozbiljno i neodgovorno", naglasio je on.

Kada je reč o orijentaciji države u vojnom i bezbednosnom smislu, ministar odbrane je podsetio da je Vlada Srbije u martu ove godine donela odluku o moratorijumu na sve vojne vežbe i sa NATO i sa Rusijom, koji će trajati do daljeg.

"Što se tiče nabavke novog naoružanja, mi kupujemo tamo gde je najbolje za nas, onu vrstu oružja koja je potrebna za nas. Ne želimo da iko ima ekskluzivni položaj ili da isključimo nekoga za korist treće strane. Što se tiče već sklopljenih sporazuma, Rusija treba da isporuči ono što je već plaćeno, kao i Francuska, kao i Kina. Sve što kupujemo je odbrambenog karaktera", naglasio je on.

Vučević je kazao da je dalje opremanje i jačanje Vojske Srbije nešto što je fundamentalno za bezbednost Republike Srbije i očuvanje našeg suvereniteta.

"Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu, Vojska je ojačala i to treba nastaviti i održavati. Pred nama je pitanje omasovljenja pripadnika Vojske Srbije, razgovaramo o vraćanju vojnog roka. Srbija je u stanju da podigne plate za pripadnike Vojske Srbije u 2023. godini", istakao je on.

Ministar odbrane se nije složio sa stavom da je do sada postojao "maćehinski odnos" prema Vojsci Srbije, što pokazuje kupovina najsavremenijih vojnih uređaja, vojne opreme, ali i gradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti.

"Tačno je da su pripadnici Vojske Srbije imali niže plate u odnosu na pripadnike MUP, ali taj problem postoji od ''90-ih godina. Ne treba zaboraviti da je vojska jedna od najuglednijih ustanova u očima građana. Treba i dalje da nabavljamo oružje u ovom komplikovanom geopolitičkom momentu", objasnio je Vučević.

Ministar je naveo da nije prošlo još ni dve nedelje od izbora vlade, da je pred nama izazovna zima u energetskom kontekstu, ali i vruća politička zima oko Kosova i Metohije i svega onoga što prati to pitanje.

"Bilo bi nekorektno da pričamo o oročavanju nove vlade i da je limitiramo na neki period. Videćemo šta će biti 2024. godine, da li će biti novih izbora ili će biti rekonstrukcija. Mi smo tek krenuli da radimo, dajte nam šansu, da vidimo šta će biti sa svetom i Evropom do 2024. godine", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija