Politika

Borelj: Priština da uspostavi ZSO i promeni propise o tablicama, Srbi da se vrate u kosovske institucije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

17:35

Borelj: Priština da uspostavi ZSO i promeni propise o tablicama, Srbi da se vrate u kosovske institucije
Borelj: Priština da uspostavi ZSO i promeni propise o tablicama, Srbi da se vrate u kosovske institucije - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave svoje dužnosti, a Priština bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon današnjih osdvojenih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog mirovnog foruma, saopšteno je iz Evropske unije.

"Cilj sastanaka je bio da se odgovori na kritične izazove u odnosima između Kosova i Srbije. Razgovori su se fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu, stoji u saopštenju.

Borelj je sagovornicima, u pratnji specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, ponovio da strane moraju konstruktivno da se angažuju, pokažu spremnost za kompromis i ispune svoje obaveze iz dijaloga.

"Trenutno geopolitičko okruženje čini još važnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i angažovanje u smislenim pregovorima o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region – a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihovo napredovanje na evropskom putu", rekao je Borelj.

Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave svoje dužnosti, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom - ove obaveze, preuzete u okviru Dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće, piše u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, Borelj je podvukao važnost suzdržavanja od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike, jer s obzirom na rat u Ukrajini Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu.

"Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalirajuće ponašanje ne preokrene. Nemogućnost da se brzo ispune obaveze i deeskalacija imaće štetne posledice pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera", navedeno je u saopštenju.

"Obezbeđivanje mira i stabilnosti na terenu u ovom kritičnom trenutku je od ključne važnosti", naveo je Borelj na Tviteru posle susreta".

 

 

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da se visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. On ih je, kako je Stano napisao na Tviteru, zamolio da pokažu spremnost za kompromis i ispoštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

"Normalizacija je ključni faktor na putu Kosova i Srbije ka EU", napisao je Stano.

Dodao je da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati na redovnom sastanku u ponedeljak o tom pitanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija