Politika

Dačić posle sastanka sa Berbok: Nadam se da će Nemačka pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

18:06

Dačić posle sastanka sa Berbok: Nadam se da će Nemačka pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Iica Dačić izjavio je da se nada da će Nemačka imati izbalansirani pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO.

Uz to je, kako kaže, neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne podržavati nerazumne zahteve Prištine, poput članstva u Savetu Evrope i EU, što je, tvrdi, u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Dačić je to rekao nakon sastanka sa nemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok na marginama 29. Ministarskog saveta OEBS, a navedeno je u saopštenju MSP Srbije.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu bude nastavljen i intenziviran, te da uskoro dođe do razmene poseta ministara spoljnih poslova.

Dačić je zahvalio na podršci koju Berlin pruža na evropskom putu Srbije, a sagovornici su se saglasili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju.

Dačić je pomenuo da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika.

Kada je reč o ostalim oblicima saradnje, dva ministra su istakla da postoji veliki prostor za dodatno unapređivanje saradnje na planu energetske diversifikacije, u oblasti zaštitne životne sredine i klimatskih promena.

Dačić razgovarao i sa podsekretarkom Stejt Departmenta 

Dačić se danas sastao i sa podsekretarkom Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland, a sagovornici su razmatrali stanje bilateralnih odnosa dve zemlјe i složili se da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga. 

MSP

 

Dačić je istakao da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu. 

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije Dačić je naglasio da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. 

"Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao", kazao je Dačić. 

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spolјno-političkih cilјeva Srbije i naše strateško opredelјenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isklјučivo od naše strane.

Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavlјanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovlјeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija