Politika

Varhelji: Na ključnoj smo raskrsnici, potrebna nam je Srbija za stolom na sastanku u Tirani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2022

-

12:29

Varhelji: Na ključnoj smo raskrsnici, potrebna nam je Srbija za stolom na sastanku u Tirani
Varhelji: Na ključnoj smo raskrsnici, potrebna nam je Srbija za stolom na sastanku u Tirani - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da misli da smo na kritičnoj raskrsnici i da je prethodnih nedelja i meseci pokazano da proces proširenja EU privlači veliku pažnju.

"Pritom smo videli velike geopolitičke destabilizacije na našem kontinentu. Sada smo odgovorni za ispunjavanje očekivanja i da održimo zamah. Proces proširenja je jedan od tri glavna prioriteta lidera EU, to je upravo razlog zašto i imamo iduće nedelje Samit u Tirani, gde će naši lideri prvi put doći u region da razgovaraju o njemu. Potrebno je da se svi angažuju i Srbija da bude za stolom i potreban nam je lider Srbije koji će tu sedeti", poručio je Oliver Varhelji.

On je naveo da je ruska invazija na Ukrajinu pokazalla da je jedino pravo i dugoročno rešenje za mir članstvo u EU.

"Imamo tri zemlje koje su odmah odlučile da se nakon ruske agresije prijave za članstvo. Šta će vam veći dokaz? Vidimo i u javnom mnjenju Srbije koristi koje procesa proširenja donosi Srbiji", naveo je.

Kako kaže, i u Srbiji se mogu videti koristi od procesa priključenja, ali da bi se sve to realizovalo, mora se zajedno raditi.

"Moramo zajedno da delujemo kada imamo zajedničke izazove, a možda čak i kada izazovi nisu zajednički. U junu ove godine naši lideri su potvrdili jednoglasnu posvećenost perspektivi članstva za ceo region jer za nas to nije samo geopolitički prioritet, već je to i osnovna fundamentalna veza i strateški izbor za ceo kontinent", istakao je.

Izrazio je nadu da će u Tirani biti potpisan sporazum o romingu čime će Zapadni Balkan ući u roming prostor EU što bi značilo da sledeće godine kada ljudi odu na odmor, svi mogu da imaju koristi od  toga.

"Izjava Stana nije kritika"

na pitanje da prokomentariše izjavu portparola EU Petera Stana povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, Varhelji je rekao da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan i da je to osnovno pravilo kojeg se Evropska unija pridržava.

On je dodao da izjavu Petra Stana ne treba shvatiti kao negativnu napomenu Srbiji.

"Da pojednostavim, to je osnovno pravilo dijaloga između Beograda i Prištini - da bez angažmana sa obe strane ne može biti uspešan i ne može da se održi. To želimo uvek da naglasimo zato što smo videli šta se dogodilo kada smo imali brojne jednostane akcije tokom ove godine i zato je ova rečenica uvek neophodna da želimo da vidimo angažman obe strane. Tu nema nikakve kritike, to je prosta izjava pravila", objasnio je Varheji.

Paket energetske pomoći

Oliver Varheji je rekao i da je EU napravila paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region. On je dodao da su primetne preokupacije oko toga kako će se proći kroz zimu, kao i da li će biti novca za račune i to, ne samo u evropskim zemljama, već naročito u zemljama sa manje finansijskih sredstava na Zapadnom Balkanu.

"Ponosan sam i srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovog problema, možda već i ove godine, a najkasnije na početku sledeće godine donećemo 165 miliona evra kako bismo pomogli najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima kako bi mogli da premoste veliki cenovni jaz koji je nastao zbog energetske krize", kazao je Varheji.

Kako je napomenuo, drugi deo programa za rešavanje energetske krize biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana. 

Varheji kaže da se sa predsednikom Vučićem dogovorio da je za to potreban novi plan jer aktuelne rute i dobavljače moraju promeniti.

"Moramo da promovišemo energetsku tranziciju i sigurnost, kratkoročno i dugoročno, ali je neophodno da donesemo i nove rute, nove izvore energenata i zato moramo da poguramo bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju gasnog interkonektora sa Srbijom preko kog se nadamo da ćemo već iduće godine videti azerbejdžanski gas koji će se dopremati do Srbije", naveo je.

Dodaje da se upravo zato "gura" taj interkonektor i sa Severnom Makedonijom kako bi i tu imali diversifikaciju izvora energije.

"Zato guramo i za jedan novi terminal za tečni gas na Jadranu, guramo projekte koji bi doneli zelenu električnu energiju na Zapadni Balkan iz zemalja kao što su Egipat i Tunis, oni su spremni da investiraju u zelenu energiju i nadam se da ćemo uspeti brzo da dopremimo elektricnu energiju do Zapadnog Balkana. Sve to znači da Zapadni Balkan bi mogao da postane nova ulazna tačka za energente u EU", kazao je evropski komesar.

Varheji navodi da postoji ogroman izazov, ne samo u Srbiji, već i u zemljama članicama, a to je, kako kaže, ogromni sovjetski stil izgradnje stambenih objekata.

Ti objekti, kako navodi, troše ogromne količine energije.

"Mi želimo da ih obnovimo što brže, da učinimo od njih energetski nezavisne, da same proizvode energiju, kako bismo mogli da smanjimo energetsku zavisnost. Sve je to deo ekonomskog investicionog plana vrednog 30 milijardi evra, ali ovaj energetski paket dolazi povrh toga jer su potrebe mnogo veće od onoga što smo planirali pre dve godine", naveo je.

Dodaje da su još pre dve godine, kada je bio u Beogradu i predstavljao plan, imali nameru da u Srbiji zamene gas sa azerbejdžanskim gasom.

Komentari (0)

Srbija