Politika

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Nadamo se da će Srbija biti na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

13:26

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Nadamo se da će Srbija biti na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani
Tanjug/MUP Republike Srbije - Copyright Tanjug/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad ocenila je danas da Evropska unija, u kontekstu rata u Ukrajini, treba da razmišlja o novim globalnim partnerstvima s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom i da je potrebno da se Evropa i proširi i reformiše.

"Zapadni Balkan ćemo i dalje podržavati na njihovom putu ka Evropskoj uniji, u kojoj će možda biti i 36 zemalja, to svakako jeste izazov za nas", rekla je Konrad na konferenciji "Posledice rata u Ukrajini na bezbednosnu arhitekturu u jugoistočnoj Evropi” u Beogradu.

Ona je dodala da se tim povodom vodi diskusija unutar Evropska unije, a kada je reč o Zapadnom Balkanu, ističe da je važno da se rešavaju konflikti koji postoje.

"Takvi konflikti uvek stvaraju zavisnosti od trećih strana koji mogu da budu vrlo neprijatni i zbog toga je značajno da postoji zajednička saradnja EU i Zapadnog Balkana. Predstoji nam samit u Tirani, nadamo se da će i srpska vlada tamo biti predstavljena", rekla je Konrad.

Ona se osvrnula i na formiranje Evropske geopolitičke zajednice, ocenjujući da je to važna platforma na kojoj se vodi dijalog na visokom nivou.

"Dijalog jeste važan element bezbednosti unutar Evropske unije, ali moramo da razmišljamo i o novim globalnim partnerstvima sa Azijom, Afrikom, Latinskom Amerikom kako bi Unija geopolitički mogla da raste", rekla je Konrad.

Konrad je rekla i da Nemačka želi otvoreni dijalog sa Srbijom, te da je u redu da se dve zemlje ne slažu po svim pitanjima, ali je, kako je istakla, važno ostati u dijalogu.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je da region treba da iskoristi trenutak kada se, kako je rekla, vodi "bitka za Balkan".

"Ta bitka je politička, ekonomska, institucionalna. Rat u Ukrajini je ‘gejm čejndžer’, sve je promenio, lansirana je Evropska geopolitička zajednica, prošle godine je pokrenut ekonomski investicioni plan za Balkan koji treba da pomogne razvoju regiona”, ukazala je Minić.

Ona je primetila da je danas nivo podrške u Uniji za proširenje veći nego ranije, a posebno je naglasila da se u dokumentima, pa i u rezoliciji pominje postepena integracija zemalja Zapadnog Balkana u sektorima gde je ostvaren najveći napredak.

“To je daleko veći stepen integracije nego u dosadašnjim procesima pristupanja", ocenila je ona i dodala da se to isto kaže i u nacrtu deklaracije koja treba da se usvoji na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani.

Predsednik Ist-Vest bridža Jovan Kovačić ocenjuje da je sad prilika da se promeni kompletan sistem odnosa u svetu, navodeći da se vidi na delu da tradicionalni prijatelji Rusije više nisu u toj meri tako blagonakloni. Podsetio je da je još ranije rekao da"“Zapad spava za volanom, dok Rusija ne štedi novac da kupi dušu srpskog naroda i drugih u regionu” dodajući da se nada da su to “bačene pare”.

"Jedini put ka boljoj budućnosti je put Evropske unije”, podvukao je Kovačić i dodao da bi ceo region trebalo da pristupi NATO-u.

Komentari (0)

Srbija