Politika

PKS: Počinje zelena transformacija srpske privrede, to je naša obaveza zbog budućih generacija

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

15:08

PKS: Počinje zelena transformacija srpske privrede, to je naša obaveza zbog budućih generacija
PKS: Počinje zelena transformacija srpske privrede, to je naša obaveza zbog budućih generacija - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije nastoji da ubrza proces zelene transformacije srpske privrede, kako bi se naša zemlja što pre uskladila sa svetskim tokovima održive proizvodnje i tim povodom objavila je Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, poručuju iz PKS-a.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS-a Mihailo Vesović rekao je za Tanjug da zelena transformacija nije samo tema ekologije i moralnih obaveza, već je to pitanje i ekonomskog opstanka.

“Želja Privredne komore Srije je da privrednicima ukaže na važnost započinjanja tranformacije, koja se pre svega odnosi na prelazak sa linearnog na cirkulrni model proizvodnje, što znači da ništa ne treba da se baci i sve može da se iskoristi na što bolji način i da se reciklira”, rekao je Vesović za Tanjug.

Dodaje da su važne komponente transfotmacije i energetska efikasnost, smanjenje ugljen dioksida i karbonska neutralnost, jer će, objasnio je, to postići uslov konkurentnosti i opstanka na tržištu.

Vesović je upozorio da domaći ptivrednci u budućnosti neće moći da posluju u EU kao do sada, već da će se uvesti određeni mehanizam koji će usklađivati cene proizvoda za čiju su proizvodnju poštovana pravila energetske efikasnosti, karbonske neutralnosti i cirkularne ekonomije.

“Vi ne možete imati korišćenje struje iz izvora poput termoelektrane ili uglja i biti karbon-neutralni, izvoziti te proizvode, a biti neopterećeni dodatnim taksama”, objasnio je on.

Naveo je da “sutra” dobavljači koji rade za kompanije iz EU, neće moći da rade, ako ništa drugo ne po ovim cenama koje su danas, baš zbog toga što struja koju koriste nije iz obnovljivih izvora.

Ističe da je Deklaracija o zelenoj tranformaciji neophodan dokument jer objašnjava koje korake predstavnici privrede treba da preduzmu, ali šta treba da uradi i država kao donosilac zakonskih mehanizama.

Takođe, dodao je da je cilj Deklaracije i da se skrene pažnja univerzitetske javnosti da će nam biti potrebna nova zanimanja i radna mesta.

“Procena je da će za sledećih 10 godina biti 24 miliona novih radnih mesta koja će se baviti zelenom ekonomijom”, rekao je on.

Zbog toga je, zaključio je Vesović, zelena transformacija tema broj jedan, ne samo u stručnim naučnim krugovima, već i u privrednom sektoru.

Naglasio je da je zelena transformacija naša obaveza i zbog budućih generacija, ali i da bismo očuvali privrednu aktivnost na ovom nivou.

Ocenio je da je transformacija vrlo kompleksan, složen i sveobuhvatan proces i da je, iako Srbija ima još nekoliko godina za prilagođavanje, potrebno što pre krenuti u njegovu primenu. 

“PKS želi da bude neko ko će da učestvuje u savetovanju kompanija. Već smo na polju obuke, edukacije i treninga kroz hab cirkularne ekonomije i cirkularnu akademiju počeli da radimo sa kompanijama”, poručio je Vesović.

Istakao je da među domaćim privrednicima već postoje primeri dobre prakse, kao i da treba da se slede primeri velikih svetskih kompanija.

Komentari (0)

Srbija