Politika

Dačić: Principijelna politika najbolje štiti interese Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

10:53

Dačić: Principijelna politika najbolje štiti interese Srbije
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredesnik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, otvarajući danas drugi dan rada 22. Beogradskog ekonomskog foruma, rekao je da se politika Srbije zasnovana na principima međunarodnog prava pokazala ispravnom, jer je uspela da sačuva ekonomiju, životni standard građana i svoju poziciju u svetu. 

"Srbija ima prijatelje i partnere na svim stranam sveta koji poštuju što vodimo računa o sebi, pre svega uz poštovanje međunarodnih pravila i to je pokazalo snagu i vitalnost, i zato ćemo nastaviti takvu politiku i u budućnosti", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija nije izazvala probleme u svetu, već su oni došli na naša vrata i sada moramo da ih rešavamo.

"A to kako ih rešavamo razlikuje Srbiju od mnogih drugih u Evropi, isto kao što je naš pristup pandemiji bio bolji od drugih u Evropi", rekao je ministar spoljnih poslova.

On je ponovio da će Srbija nastaviti da vodi principijelnu politiku podrške teritorijanom integritetu Ukrajine i neuvođenja sankcija Rusiji, jer se to pokazalo kao najbolji način da zaštitimo svoje političke i ekonomske interese u krizi koja vlada svetom.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je,  govoreći o planovima vlade, objasnila da će ona biti okrenuta energetskoj nezavisnosti i stabilnosti, koje će biti ostvarene diverzifikacijom izvora snabdevanja energetima i ulaganjem u domaće kapacitete.

Ona je naglasila da će biti izgrađeni novi gasovovodi ka Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, naftovoda ka Mađarskoj i elektoenergetko povezivanje sa Crnom Gorom, Rumunijom i zemljama EU.

Komentari (0)

Srbija