Politika

Džipovi Kfora ušli u dvorište vrtića u Leposaviću, grupa građana se okupila ispred opštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/12/2022

-

14:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dva džipa KFOR-a ušla su danas u dvorište obdaništa "Naša radost" u Leposaviću, javlja Kosovo onlajn. Istovremeno, reporterka Euronews Srbija koja se trenutno nalazi u Leposaviću prenosi da se ispred opštine nalazi veća grupa građana koji su poprečili parkirane automobile, a tu je i nekoliko vozila Euleksa i Kfora.

Još uvek nema članova novoizabrane opštinske izborne komisije koja bi trebalo da dođe iz Prištine, a za koju se očekuje da bi pokušala da nasilno uđe u prostorije opštinske izborne komisije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

S druge strane, iz Prištine nema ohrabrujućih poruka. Iz privremenih prištinskih institucija poručuju da je sve spremno za održavanje izbore i da se zakon mora poštovati na čitavoj teritoriji.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Reporterka Euronews Srbija javlja da su pripadnici Kfora i Euleksa još prisutni na terenu.

U zgradi bilo oko 300 mališana kad su došli pripadnici Kfora

Direktorka obdaništa "Naša radost" u Leposaviću Zorica Jovanović izjavila je danas da je oko 300 mališana svih uzrasta bilo u zgradi, a da su oni najmlađi spavali u momentu kada su vojnici Kfora sa oružjem u rukama ušli u dvorište objekta i krenuli ka ulaznim vratima.

"Vojnici Kfora su ušli u dvorište našeg vrtića nenajavljeni, naoružani i još na službeni ulaz. U tom trenutku deca su spavala, a mi u našoj ustanovi imamo oko 300 mališana svih uzrasta, od šest meseci do predškolaca", rekla je za Kosovo onlajn Jovanović. Kako je objasnila, kada su dva vojnika Kfora izašli iz džipa, radnici obezbeđenja vrtića su ih primetili i probali su da razgovaraju sa njima.

"Međutim oni nisu želeli da razgovaraju, insistirali su da im otvorimo vrata glavnog ulaza. Pošto mi to ne radimo, jer je to nedopustivo zarad bezbednosti naše dece, pogotovo ne ljudima koji su naoružani i koji ne žele nikakvu komunikaciju sa nama.

Mi to nismo uradili, a oni su se zadržali u krugu naše ustanove duže od deset minuta. Zatim su se vratili istim putem odakle su došli i izašli iz našeg kruga. To se sve dešavalo oko 13 časova danas", kazala je Jovanović. Dodala je da su radnici bili uplašeni, jer se vojnici nisu najavili i bili su naoružani.

"Svi smo se uplašili, pre svega zbog dece za koju smo odgovorni. Delatnost ove ustanove je rad sa decom predškolskog uzrasta tako da smo mi odgovorni prvenstvo za njihovu bezbednost. Iz tog razloga strah u ovakvoj situaciji je neizbežna", rekla je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija