Politika

Nastavljena rasprava o budžetu za narednu godinu: Nezadovoljstvo opozicije, prekidi sednice i međusobne optužbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2022

-

19:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Međusobnim prozivkama između vlasti i opozicije, ali i prekidima sednice zbog opozicionog reklamiranja povrede Poslovnika rasprava o Predlogu zakona o budžetu Srbije za 2023. ušla je u treći dan.

Sednica je prekidana zbog negodovanja opozicije zbog, kako tvrde, "konstantnog kršenja Poslovnika",

Iako je u međuvremenu sednica nastavljena, deo opozicije i dalje zahteva razgovor s predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Deo opozicije je u znak protesta na početku sednice izašao na sred skupštinske sale s uzdignutim poslovnicima zbog čega je sednica prekinuta. Oni su negodovali i jer su im odbijeni amandmani na Predlog budžeta bez pravog obrazloženja.

Prema njihovim navodima onemogućeno im je i da repliciraju i podnose dopune dnevnog reda. 
najviše amandmana - 178 upućeno je na  Predlog zakona o budžetu, a matični Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava sinoć je prihvatio samo dva amandmana, a ostale odbio.

Neki od odbijenih amandmana ticali su se povećanja izdvajanja za prosvetu i zdravstvo, ali i korupcije.

Zamerke zbog nacionalnog stadiona

U fokusu polemike bila je i izgradnja nacionalnog stadiona, a deo opozicije smatra i da bi bilo bolje da se novac preusmeri na izgradnju kanalizacije, sanaciju divljih deponija i izgradnju studentskih domova.

"Mi tražimo da se na neki način enormno zaduživanje koje Vlada traži u Predlogu zakona o budžetu koje je preko 900 milijardi ograniči tako da se briše stavka koja kaže da će se, ako nema redovnih sredstava, posegnuti rukom u trezor, pa će se iz trezora uzimati koliko je potrebno da bismo sačuvali likvidnost, pri čemu ne spominju ni jedan iznos koliko će to da bude, do koje granice", rekao je poslanik Borko Stefanović iz SSP.

Radmila Vasić iz Dveri je navela da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kada je pomenuo izgradnju nacionalnog stadiona rekao da će koštati 150 milina evra, a da u budžetu vidimo da će nas koštati 540 miliona evra. Ona je stoga upitala ministra finansija Sinišu Malog koliko će koštati stadion i, kako je rekla, "kome ide ta razlika".

"Poslanička grupa Dveri traži da se ukine ovaj član odnosno da ne bude novog zaduživanja građana u trenutku velike energetske, prehrambene, političke i svake druge krize", dodala je Vasić.

Odgovarajući na ove zamerke  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je tokom rasprave nevela da od sprovedene fiskalne konsolidacije 2014. do danas nikada nije rađena pozajmica sa trezorskog računa konsolidacije niti se planira da to bude učinjeno, a da pomenuti član neće ugroziti likvidnost. 

"To je opcija otvorena kao mogućnost. Ali ako ta mogućnost nije korištena pet ili sedam godina ne vidim razlog zašto bi sledeće godine bila iskorištena", navela je ministarka.

Mali: Veće studentske stipendije i krediti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su studentske stipendije povećane sa 4.800 na 8.100 dinara, a studentski krediti sa 8.100 na 13.000 dinara.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je tokom skupštinske rasprave istakao da je povećano ulaganje u obrazovanje, navodeći da će za prosvetu u narednoj godini biti izdvojeno 265 milijardi dinara, a da je pre 10 godina ta suma iznosila 161 milijardu dinara.

"Ne mogu da nam spočitavaju ništa oni koji nisu ni razmišljali o tome da uvedu internet u školi, a mi smo sve škole povezali na internet kako bismo dali mogućnost mladima da ga koriste", rekao je Mali i istakao da su mladi prioritet Vlade Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku rasprave pozvala sve narodne poslanike da podrže Predlog budžeta za narednu godinu. I dok poslanici vlasti najavljuju podršku predloženom dokumentu, iz opozicije najavljuju da to neće učiniti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija