Politika

TENZIJE NA SEVERU KIM Zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje, izbori na severu odloženi za 23. april

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

10/12/2022

-

08:25

TENZIJE NA SEVERU KIM Zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje, izbori na severu odloženi za 23. april
TENZIJE NA SEVERU KIM Zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje, izbori na severu odloženi za 23. april - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na severu Kosova i Metohije je i dalje napeta. Srbi su okupljeni na barikadama kod Rudara zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na prelazu Jarinje i kako bi sprečili njegovo prebacivanje u Prištinu. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je saopštio da je Pantić "organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova" i da je osumnjičen za navodni "teroristički akt i napad na ustavni poredak". Osim u Rudaru, građani su se okupili i u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Sočanici, Lešku i Srbovcu. Kosovska policija zatvorila je prelaze Jarinje i Brnjak. Istovremneo kosovska predsednica Vljosa Osmani je nakon sastanka s parlamentarnim strankama saopštila da će lokalni izbori u opštinama na severu KiM biti odloženi za 23. april. Odluku o odlaganju pozdravili su ambasadori Kvinte.

Ključni događaji

  • Vučić: Kosovo će 15. decembra tražiti prijem u EU, uputićemo zahtev KFOR-u da dozvoli raspoređivanje srpskih snaga 
  • Predsedništvo Kosova: Izbori na severu - 23. aprila 
  • Osmani: Izbori odloženi za april
  • Kvinta: Pozdravljamo odluku o odlaganju izbora
  • Kosovska policija: Obustavljen saobraćaj ka Jarinju i na Brnjaku
  • Svečlja: Uhapšeni Srbin osumnjičen za "teroristički napad na prostorije CIK" 
  • Na barikade u Leposaviću stigle ekipe Euleksa
  • Sirene za uzbunu u Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku
  • Srbin uhapšen na Jarinju zbog navodnog napada na službena lica
  • Srbi prave barikade kod Zvečana i Leposavića zbog hapšenja
  • Petković: Hapšenje na Jarinju brutalna Kurtijeva odmazda i zastrašivanje
  • Brnabić: Srbi na KiM žive u getu

23.34 Simić: Međunarodna zajednica da spreči Kurtija da pretvori Zapadni Balkan u bure baruta

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je večeras međunarodnu zajednicu da spreči premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u nameri da Zapadni Balkan pretvori u bure baruta i poručio da će Srbi odgovoriti Kurtiju "onako kako zaslužuje". 

"Srbi na KiM nikad tirane trpeli nisu pa neće ni sada i odgovoriće Kurtiju onako kako zaslužuje!", naveo je Simić u izjavi prosleđenoj medijima  On je naglasio da Kurti ugrožava mir na severu KiM i ocenio da želi po svaku cenu da Srbe drži kao taoce, ponižene i obespravljene.  

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da spreči Kurtija u nameri da zapadni Balkan pretvori u bure baruta", poručio je Simić.

22.50 Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za M. A, uhapšenog juče na Jarinju

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za M. A, uhapšenog juče na Jarinju. M. A, kako navodi Osnovni sud u Prištini, osumnjičen je za krivično delo „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“, prenosi Kossev. Prema proceni sudije, razlog za određivanje pritvora je mogućnost sakrivanja i bežanja M. A, te mogućnosti sakrivanja, uništavanja ili menjanja dokaza.

Da je M. A. uhapšen na Jarinju juče je potvrdila i Kosovska policija, koja je tada navela da se on tereti za „teško ubistvo u pokušaju“, a zbog napada na službena lica „pre izvesnog vremena“.

22.46 Petković: Kurti želi rat, Srbi štite goli opstanak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da Aljbin Kurti slanjem svojih falangi hoće rat, ali da će Srbi svom snagom odgovoriti na njegovu agresiju da zaštite goli opstanak.

"Kurti je jedini koji hoće sukobe i rat i koji slanjem svojih falangi na sever Kosova i Metohije sahranjuje Briselski sporazum! On je taj bandit koji svaki dan preti i dovodi u opasnost živote ljudi, dok Beograd i srpski narod žele mir i uvek insistiraju na miru. Ali srpskom narodu je dosta Kurtijevog terora koji neće više da trpi, a srpski narod će svom snagom odgovoriti na Kurtijevu agresiju koja sada pogađa i najmanju decu u vrtiću. Zaštitiće srpski narod svoju decu i živote jer danas je Srbima na KiM ugrožen goli opstanak!", naveo je Petković na Fejsbuku.

21.55 Kurti traži uklanjanje barikada

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da Kosovo ne želi sukob, ali da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju ima. On je tako reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija od Kfora tražiti da rsporedi svoje vojne i policijske snage na Kosovo i dodao  da će svako neosuđivanje „orkestriranog nasilja“ od strane EU i SAD ohrabriti zvanični Beograd na dalje podsticanje na destabilizaciju.

Prema njegovim rečima Srbija već nekoliko dana "preti Kosovu agresijom" i poziva na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN.

"Žele dvostuko vraćanje u prošlost. Prvi, povratak u vreme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom koje ima, Srbija je autokratska, proazijska i militantna. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo. Sada kada ni registarske tablice za vozila ni datum izbora ne mogu da se koriste kao izgovor, nelegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande otkrile su se", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je dodao da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i dodao da barikade "maskiranih kriminalaca na severu" treba odmah ukloniti. 

21.35 Kosovska policija na Brnjaku zabranila deci iz RK "Mokra Gora" da se vrate svojim kućama

Kosovska policija zabranila je danas deci iz Rukometnog kluba "Mokra Gora" uzrasta od 12 do 15 godina da nakon odigrane utakmice u Aleksandrovcu, pređu administrativni prelaz Brnjak i vrate se kući, potvrdili su za Kosovo onlajn iz Opštine Zubin Potok. Portal navodi da je Kosovska policija kombi koji je prevozio decu vratio sa prelaza Brnjak, ne dozvolivši im tako da se posle dve izvojevane sportske pobede odmore kod kuće.

Deca iz RK "Mokra Gora" smeštena su u hotelu u Novom Pazaru, što im je omogućila opština Zubin Potok, uplašeni su i zabrinuti da li će sutra moći da se vrate svojim roditeljima. Na turniru u rukometu za decu uzrasta do 12 godina koji je održan u Aleksandrovcu, RK "Mokra Gora" ostvario je dve pobede protiv klubova iz Župe i Novog Pazara.

21.20 Barikada iz Leposavića izmeštena u Ibarsku Slatinu kod Sočanice

Barikada iz Leposavića izmeštena je danas oko 18 sati u Ibarsku Slatinu kod Sočanice, javlja Kosovo onlajn. Kako navodi taj portal, barikada, koja je u mrklom mraku, postavljena je na magistralnom putu na kojem je veliki broj putničkih vozila, kamiona, a među njima su i pripadnici međunarodne misije naoružani dugim cevima u pancirima. U mrklom mraku ne može da se prepozna da li su u pitanju pripadnici Euleksa ili Kfora, ali se pretpostavlja da je u pitanju Euleks, jer je vozilo Kfora stacionirano nedaleko od barikade iz pravca Leposavića, navodi Kosovo onlajn. 
Uprkos kiši i mraku, građani ne odustaju od okupljanja, a među njima je i veliki broj žena.

Prinskrin/Tanjug/TV Most

 

21.13 Marković iz Zubinog Potoka: Rosu maltretirala mene i sina,držali nas u kanalu i udarali

Specijalci ROSU večeras su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka, tvrdi stariji Marković za Kosovo onlajn. On je naveo da su se on i sin vraćali sa sela kada su videli ROSU policajce koji su ih zaustavili i izbacili iz automobila i bez ikakvog razloga bacili na asfalt, kada je njegov sin Andrija udario glavom. Kako je rekao, bacili su ih u kanal pored pun blata i vode i tu ih držali više od sat. 

"Izuli nam čizme i čarape. Udarali su nas po nogama. U šoku sam", naveo je Davor Marković. 

On je rekao i da su ROSU specijalci držali neke spiskove u rukama i da su ih ispitivali da li znaju neke ljude. 

"Traže Srbe po spiskovima. Pitali su nas za čoveka sa imenom Zoran Marković. Rekao sam da ga ne znam. Posle sat i više su nas pustili da idemo", rekao je Davor Marković.

I predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je za Kosovo onlajn da su ga večeras u blizini Gazivoda zaustavili i pretresli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU. 

21.10 šatori u Rudaru

U Rudaru kod Zvečana, gde su u toku dana postavljene barikada i okupili se građani zbog hapšenja Srbija Dejana Pantića, podignut je šator kako bi se ljudi sklonili od kiše koja neprestano pada više od tri sata, javlja reporter Kosovo onlajna. Okupljeni građani odlučni su da noć provedu na barikadi i još čekaju informacije šta se dešava sa Dejanom Pantićem.

 

 

Tanjug/STR

 

21.02 Hovenijer izrazio zahvalnosti Osmani i funkcionerima partija na odlaganju izbora

Američki ambasador i Prištini Džefri Hovenijer izrazio je danas zahvalnost predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani i funkcionerima političkih partijama na odluci o odlaganju izbora u četiri opštine na severu KiM.

"Zahvalan sam Vjosi Osmani i zvaničnicima političkih partija na njihovom vođstvu i konstruktivnom angažmanu u odlaganju predstojećih izbora u četiri severne opštine Kosova'', napisao je on na Tviteru.

20.55 Kosovska policija:Napadnuti smo tri puta na putu ka Brnjaku, odgovorili na napad

Kosovska policija saopštila je danas da su je u tri različita slučaja vatrenim oružjem napale, kako je navela, ''kriminalne grupe'', na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Brnjak i da je zbog toga bila prinuđena da odgovori, nakon čega su se napadači ''povukli u nepoznatom pravcu''.

Prema navodima policije, napada je bilo i na još nekoliko lokacija, prenela je "Koha ditore". Kako se navodi u saopštenju, policijske jedinice su bile prinuđene da na napade odgovore vatrenim oružjem, primoravajući, kako se dodaje, "kriminalne grupe da se povuku i odu u nepoznatom pravcu".

Prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji, navodi se u saopštenju. U policiji naglašavaju da do sada nema zvaničnih informacija da je neko povređen ili da je pričinjena materijalna šteta.

20.10 Pucnjava u blizini Zubinog Potoka, detonacije u Zvečanu

U blizini Gazivoda kod sela Štuoca nadomak Zubinog Potoka večeras se čula pucnjava koja je trajala petnaestak minuta, javlja RTS. Dve detonacije odjeknule su večeras u Zvečanu, navode Novosti. 

Prištinska Koha objavila je da su odjeknule detonacije šok bombi u Rudaru, kod Zvečana, gde su lokalni Srbi postavili barikade nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

20.00  Devenport pozdravio odluku o odlaganju izbora

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport pozdravio je danas odluku predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da odloži vanredne izbore na severu KiM za 23. april naredne godine.

"Pozdravljam odluku predsednice Osmani i lidera političkih partija da odlože održavanje izbora za skupštine opština i gradonačelnike na severu. Svi treba da iskoriste ovu priliku da smanje tenzije i fokusiraju se na dijalog", napisao je Devenport na Tviteru.

 

 

19.43 Velja: Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju

Bljerim Velja, šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, izneo je danas tvrdnju da je Beograd naložio svojim, kako je naveo, ''nelegalnim strukturama da naprave barikade na severu'' Kosova i Metohije.

"Barikade su postavili pripadnici takozvane 'Civilne zaštite' i neki bivši pripadnici kosovske policije, koji su podneli ostavke u novembru ove godine”, napisao je Velja na Tviteru, prenela je "Koha ditore".

Kako tvrdi, "Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju".

19.41 Vučić: Kosovo će 15. decembra tražiti prijem u EU, uputićemo zahtev KFOR-u da dozvoli raspoređivanje srpskih snaga 

Predsednik Srbije Alekandar Vučić naveo je večeras da očekuje da će Kosovo 15. decembra podneti zahtev za prijem u EU i da očekuje da će Srbija će biti izložena najvećim i najtežim pritiscima spolja i to već od 17. decembra kada će se angažovati Francuska i Nemačka.  On je najavio da će Srbija najkasnije u sledeći ponedeljak ili utorak" obelodaniti note pojedinih država o "otpriznavanju" Kosova i da će komandantu KFOR-a generalu Mikeleu Ristućiju uputiti zahtev da obezbedi raspoređivanje snaga Srbije u skladu s Rezolucijom 1244.

"Usaglasili smo tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom  1244 uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji KiM, a odluka Vlade o tome biće doneta u ponedeljak ili utorak", naveo je predsednik Srbije. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

18.55 Zatvoren i prelaz Brnjak

Kosovska policija saopštila je da je nakon zatvaranja graničnog prelaza na Jarinju zatvoren i prelaz u Brnjaku. "Na osnovu procene policije, kao i bezbednosnih mera, sve dok postoje blokade na putu u pravcu graničnog prelaza Brnjak, Kosovska policija je sada privremeno zatvorila i ovu graničnu tačku za saobraćaj", navodi se u saopštenju policije, prenosi Indeksonlajn.

18.47 Građani i dalje okupljeni

Građani koji su se okupili na barikadama kod Rudara i dalje su prisutni, uprkos kiši koja pada, javlja reporter Kosovo onlajna. Oni su se okupili zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na prelazu Jarinje i kako bi sprečili njegovo prebacivanje u Prištinu. Helikopter Kfora nadleće Zubin Potok i Leposavić, a ranije su stigli pripadnici poljskog kontigenta Kfora.

Osim u Rudaru, građani su se okupili i u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Sočanici, Lešku i Srbovcu.

18.17  Predsedništvo Kosova: Izbori na severu - 23. aprila

Predsedništvo Kosova saopštilo je da je kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila 23. april naredne godine kao datum za održavanje izbora za gradonačelnike u opštinama na severu Kosova, prenosi Kljan Kosova.

U saopštenju se navodi da je Osmani, nakon potpunog konsenzusa koji je proizašao sa sastanka sa liderima parlamentarnih stranaka, odredila 23. april 2023. godine kao novi datum održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok , Leposavić i Zvečan, kao i za Skupštine opština Zvečan i Leposavić. Kako se dodaje, odlukom Osmani, Centralnoj izbornoj komisiji nalaže se da preduzme sve neophodne radnje za održavanje izbora u novom terminu.

17.45 Kvinta: Pozdravljamo odluku o odlaganju izbora

Zemlje Kvinte pozdravile su odluku Kosova da odloži vanredne izbore na severu Kosova, objavio je na svom Tviteru ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte odluka o dolaganju izbora je konstruktivna i pomaže u unapređenju bezbednosnih napora na severu, što je, kako navode ključno za dijalog koji omogućava Evropska unija.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Kancelarija EU/Specijalnog predstavnika EU pozdravljaju odluku Vlade Kosova i lidera političkih partija da odlože opštinsko i gradonačelnikovo izbori u četiri severne opštine u ovom trenutku. Ova konstruktivna odluka unapređuje napore da se unapredi bezbednosna situacija na severu, što je ključno za dijalog uz posredovanje EU kao jedini put napred za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, navodi se u saopštenju.

 

 

17.40 Kosovska policija: Obustavljen saobraćaj ka Jarinju

Kosovska policija saopštila je da je privremeno obustavljen saobraćaj ka administrativnom prelazu Jarinje.

Kako se navodi na Fejsbuku Kosovske policije, saobraćaj je zatvoren zbog barikada koje su Srbi postavili na putevima u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

"Iz bezbednosnih razloga, dok su putevi blokirani u pravcu graničnog prelaza Jarinje, Kosovska policija ga je privremeno zatvorila za saobraćaj, pa građani za saobraćaj treba da koriste druge granične prelaze", navode, između ostalog, iz Kosovske policije.

17.15 Svečlja: Uhapšeni Srbin osumnjičen za "teroristički napad na prostorije CIK" 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da je na administrativnom prelazu Jarinje danas uhapšen integrisani pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, pod sumnom da je, kako je naveo "organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova". Svečlja je na Fejsbuku naveo da je Pantić osumnjičen za navodni "teroristički akt i napad na ustavni poredak".

"Prema svedočenju kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu zemlje, u kom slučaju su napadnuti službenici CIK i policajci. Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak. Ekstremističke grupe u cilju sprečavanja sprovođenja pravde organizovale su blokadu nekih puteva i postavljanje barikada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku", naglasio je on.

On je pozvao sve građane da očuvaju mir, a posebno građane srpske nacionalnosti da kako je naveo "ne postaju deo organizacija kriminalnih grupa na severu".

16.20 Osmani: Izbori odloženi za april

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da se izbori na severu KiM odlažu za april 2023. godine zbog postojećeg nivoa rizika i dodala da će tačan datum biti saopšten kasnije danas ili sutra. Ona je navela da je ta odluka doneta posle sastanka sa predstavnicima političkih partija. Sastanku su prisustvovale sve stranke osim Srpske liste i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koja je ranije saopštila da se zalaže za odlaganje izbora.

Osmani je dodala da je od kosovske policije i obaveštajne agencije u Prištini dobila procenu postojećeg nivoa rizika, ali nije želela da navede detalje o tom izveštaju.

Izbori na severu KiM trebalo je da budu održani 18. i 25. decembra. 

president-ksgov.net

 

16.10 I Kfor na barikadama u Rudaru

Pripadnici poljskog kontigneta Kfora nalaze se na 150 metara od mesta na  kom su podignute barikade u Rudaru, javlja novinar Kosovo onlajna.

16.05 Na barikade u Leposaviću stigle ekipe Euleksa

Na barikade u Leposaviću, postavljene u znak protesta zbog hapšenja Srbina na Jarinju stigle su ekipe Euleksa i Kfora i one za sada posmatraju situaciju. Barikade su postavljene jer Srbi sa severa Kosova ne žele da dozvole da uhapšeni Dejan Pantić bude odveden u Prištinu.

 

16.00 Poslanica Bundestaga: Okončati eskalaciju sukoba koju podstiče Kurti

Eskalacija sukoba podstaknuta odlukama premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija mora da se završi, navela je poslanica stranke Levice u nemačkom Bundestagu i predsednica frakcije levice u Odboru za odbranu Žaklin Nastić.

“Duboko me brine kako tenzije na severu Kosova jačaju. Kurs eskalacije, koji je uglavnom podstaknut od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija , mora da se okonča. Sva nastojanja sada moraju kao cilj da imaju održavanje i trajno garantovanje mirne koegzistencije na osnovu Rezolucije UN 1244”, napisala je Nastić na Tviteru.

15.45 Sirene za uzbunu u Severnoj Mitrovici

U Rudaru je parkirano šest saniteta sa upaljenim sirenama, javlja Radio Kontakt Plus.

 

 

 

Broj okupljenih se povećava, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

15.35 Kurti dok traju tenzije tvituje: Sloboda i dostojanstvo za sve

Dok na severu traju tenzije, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da je Priština posvećena istorijskoj deklaraci o pravima građana. "U vreme kada su osnovna prava, kao što su pravo glasa i pravo na život sve više ugrožena nasiljem i ratom. Sloboda i dostojanstvo za sve", naveo je Kurti na Tviteru.

15.20 Brnabić: Kurti od Kosova i Metohije napravio poslednji geto u Evropi i to za Srbe i nealbance

Predstavnici privremenih institucija u Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem napravili su od Kosova i Metohije poslednji geto na evropskom kontinentu za Srbe i sve druge nealbance, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno se suočavaju sa kršenjem i uskraćivanjem osnovnih prava, ograničavanjem slobode kretanja, žive pod stalnim pretnjama i suočeni su s provokacijama na dnevnom nivou", rekla je Brnabić na skupu organizovanom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

15.10 Petković: Hapšenje na Jarinju brutalna Kurtijeva odmazda i zastrašivanje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je današnje hapšenje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane Aljbina Kurtija.

“Pripadnici Kurtijeve Kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića bivšeg pripadnika Kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Petković.

Dodao je da je Pantić sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli ga prema poslednjim informacijama u bazu kosovske policije u blizini prelaza.

“Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uključujući i policiju”, kaže Petković.

15.00 Srbi prave barikade u selu Rudare kod Zvečana i u Leposaviću

Srbi sa severa Kosova i Metohije okupljaju se i postavljaju barikade kako ne bi dozvolili da Srbin, koji je bio pripadnik integrisane kosovske policije zbog optužbe za napad, bude odveden u Prištinu, javlja Kosovo onlajn.

Kako prenosi, od okupljenih se može čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri, koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na Kosovu.

Veći broj građana okupio se na ulazu u izlazu iz Leposavića, kao i u Rudaru i Srbovcu kod Zvečana.

14.00 Tajani: Napetosti na severu KiM rizikuju da ugroze stabilnost u regionu

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani naveo je da napetosti na severu KiM rizikuju da ugroze stabilnost u regionu. “Telefonirao sam predsedniku Srbije Vučiću i kosovskom premijeru Kurtiju sa molbom da se izbegavaju jednostrane akcije. Italija želi da bude protagonista mira na Balkanu. Negujemo dijalog između Beograda i Prištine", napisao je Tajani na Tviteru.

12.40 CIK Priština: Ne možemo da preporučimo odlaganje izbora

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je danas da nije institucija koja može da preporučiti odlaganje izbora opštinama na severu KiM zakazanih za 18. i 25. decembar, navodeći da se procedure nastavljaju, prenosi RTK. To je saopšteno na današnjoj sednici CIK-a, samo dan nakon što je komisija održala sastanak iza zatvorenih vrata.

11.10 Zijade: Više nego ikad potrebno poštovanje ljudskih prava na KiM

Šefica Misije UN na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade rekla je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, da su "više nego ikada ljudska prava neizostavna u građenju svetle budućnosti za sve" ljude na KiM. "Želim da da ohrabrim kosovske institucije i druge aktere da istraju u svojim naporima na usvajanju načela Univerzalne deklaracije i jačanju kosovskog društvenog ugovora njegovim daljim utemeljivanjem na ljudskim pravima", kazala je ona.

10.30 Šole: Pregovori Beograda i Prištine se moraju ubrzati

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će biti u američkoj delegaciji u poseti Beogradu iduće sedmice, izjavio je da nema odredjenog datuma za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da se pregovori moraju ubrzati. Na pitanje da li postoji konkretan rok do kada SAD očekuju da se postigne održivi dogovor Beograda i Prištine, Šole kaže za Blic TV da je teško precizirati tačan datum jer su pregovori napeti. "Naš stav je prilično jednostavan-pregovori se moraju ubrzati. Teško smo radili da podržimo kolege iz EU, Kosova i Srbije u promociji evropskog procesa. Nismo imali duplih standarda i radimo sve što možemo da obe strane nadju zajednički jezik, jer što duže ovo traje duži će biti put Kosova i Srbije u ostvarivanju punopravnog članstva u EU", kazao je Šole.

10.10 Jevtić: Nikad teži položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je da je noć na KiM protekla napeto, posle poslednjih poteza Prištine, čiji je cilj, kako je istakao, da srpski narod bude proteran sa KiM. Jevtić je rekao da je juče bio u Kosovskoj Mitrovici i da je jasno video da su ljudi uznemireni. "Ono što je najvažnije je da se sačuva mir i srpski narod će na tome istrajati bez obzira na sve pritiske, ali to ne znači da ćemo trpeti te pritiske bez demokratskog i odlučnog odgovora", istakao je Jevtić za TV Prva.

Euronews/Vladislav Ćup

Pripadnici Euleksa u Kosovskoj Mitrovici

Ukazao je da Srbi na KiM decenijama žive u teškim okolnostima, ali da nikad nije bio teži položaj srpkog naroda na KiM, usled svega što vlast u Prištini radi. Jevtić je istakao da Srbe na KiM ohrabruje ono što zvanični Beograd, posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čini i da Srbi sa KiM jedino veruju predsedniku Vučiću i Vladi Srbije.

09.50 Vučić razgovarao sa Tajanijem: Jedini uslov je formiranje ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem kojem je preneo da je za deeskalaciju situacije na KiM i povratak Srba u prištinske institucije neophodno da se poštuje Briselski sporazum, odnosno da bude formirana Zajednica srpskih opština. Šef italijanske diplomatije Tajani ukazao je predsedniku Vučiću da je neophodno sačuvati mir i stabilnost i zato tražio deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji, kao i povratak Srba u institucije u Prištini, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

"Predsednik Vučić je rekao da je za to neophodno da se ispuni jedan mali i jednostavan uslov, a to je da bude poštovan Briselski sporazum, odnosno da bude formirana Zajednica srpskih opština, na šta se Priština obavezala potpisom pre bezmalo deset godina, a sve ostalo je proizvod jednostranih odluka i poteza Prištine", navodi se u saopštenju. Vučić je ponovio da Srbija ostaje posvećena politici mira i stabilnosti.

08.45 Janjić: Situacija na Kosovu može da zapali sukobe u regionu

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da "urgentna situacija" na severu Kosova može "automatski zapaliti sukobe u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BIH) i Crnoj Gori" i naglasio kako bi bilo pogrešno da, dok traje ukrajinski rat, ovde mora da interveniše NATO, objavio je sarajevski N1.

Ovo trenutno je, kaže Janjić, "mala vatra koja se može ugasiti sa malo peska, ali nigde ne vidimo taj pesak". Upitan šta je bilo cilj ulaska pripadnika Kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice, izjavio je da je to očekivani razvoj događaja na koji je upozoravano od oktobra 2021. godine. "Sve vreme prisustvujemo vrlo opasnom igrokazu u kojem učestvuju gotovo svi. To je igrokaz koji smo gledali kada su počeli ratovi u Jugoslaviji. Znalo se da ako (Aleksandar) Vučić povuče Srbe iz kosovskih institucija da je uspostavljena neka nova realnost. Priština nije priznala taj potez. Slično se dešavalo i (Slobodanu) Miloševiću koji takođe nije priznavao realnost", rekao je Janjić.

08.20 Osmani u 14.30 na sastanku sa predstavnicima partija

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je lidere parlamentarnih političkih partija na sastanak, a nakon zahteva za odlaganje vanrednih izbora na severu Kosova i Metohije, piše Reporteri. Očekuje se da će sastanak biti održan danas u 14.30 časova, navodi portal. Precizira se da će se na sastanku razgovarati o bezbednosnoj situaciji na severu KiM i "preprekama za bezbedan izborni proces u četiri opštine".

08.10 Kosovska policija uhapsila Srbina na Jarinju zbog napada na službena lica

Na Jarinju je uhapšen Srbin osumnjičen za napad na službena lica, saopštila je kosovska policija, a preneo Kontakt plus radio. Osumnjičeni muškarac, za kojim je kosovska policija tragala, uhapšen je u petak na Jarinju, zbog, kako se navodi u saopštenju, napada na službena lica.

Euronews/Vladislav Ćup

Kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice

Kako prenosi Kontakt Plus radio, u saopštenju se dodaje da je kosovska policija u petak uspela da identifikuje i uhapsi osumnjičenog M. A. srpske nacionalnosti za kojim je tragala zbog, kako su naveli, učestvovanja u napadu vatrenim oružjem na službena lica. Uhapšeni M. A. se sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju.

Komentari (0)

Srbija