Politika

Vučić: Kosovo će 15. decembra tražiti prijem u EU, uputićemo zahtev KFOR-u da dozvoli raspoređivanje srpskih snaga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2022

-

19:10

Vučić: Kosovo će 15. decembra tražiti prijem u EU, uputićemo zahtev KFOR-u da dozvoli raspoređivanje srpskih snaga
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Alekandar Vučić naveo je večeras da očekuje da će Kosovo 15. decembra podneti zahtev za prijem u EU i da će Srbija biti izložena najvećim i najtežim pritiscima spolja i to već od 17. decembra kada će se angažovati Francuska i Nemačka. 

On je najavio da će Beograd "najkasnije u sledeći ponedeljak ili utorak" obelodaniti note pojedinih država o "otpriznavanju" Kosova i da će komandantu Kfora generalu Mikeleu Ristućiju uputiti zahtev da obezbedi raspoređivanje snaga Srbije u skladu s Rezolucijom 1244.

"Usaglasili smo tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji KiM, a odluka Vlade o tome biće doneta u ponedeljak ili utorak", naveo je predsednik Srbije.

Povodom najave da će Kosovo podneti zahtev za EU Vučić je rekao da je uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova u kojem se zahvalio što pružaju podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnig integriteta, jer samo suverene države mogu podneti zahtev za članstvo.

"Naša formalno-pravna borba tek predstoji. Pokazali smo svaku želju za kompromisom, a oni su učinili sve da onemoguće normalan život Srbima na KiM", rekao je predsednik.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 


 Srbija i on će, kako je rekao, biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja, ali kako je dodao, neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albanci nisu i da sada kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

"Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN - nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu", istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cela Srbija izloženi žestokim napadima i  pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i  najtežim mogućim pristicima.

"I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici  Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu 'objasnili' kako moramo da se ponasamo i ako ne šta će da budu posledice", rekao je Vučić.

Vučić je pokazao dokumenta koja potvrđuju da se prethodnih godina radilo na izradi statuta ZSO i da to nisu nikave detinjaske stvari, kako ih naziva Kurti.

Predsednik Vučić je rekao da je pripremio za medije sve Kurtijeve izjave faktografski u kojima krši međunarodno pravo i Brislekski sporazum, kako bi se videlo šta se sve dešavalo na KiM.

Kazao je da je EU 2015. u svom zvaničnom izveštaju o napretku za ceo region, u posebnom izveštaju za Kosovo u tački 5. o normalizaciji navela da je napravljen progres sa zajednicom većinskih srpskih opština, a  4.aprila 2018. se kaže se da je Kosovo donelo mandat da Upravljački tim počne sa pisanjem statuta ZSO.

Zatim je pokazao pismo Upravljačkog tima koje je upućeno Miroslavu Lajčaku 18. aprila 2022. kojim ga  obaveštava šta je napravljeno po tom pitanju.

"I sada ulazimo u 2023. i oni kažu da su to naše detiljanse igrarije, ali svakog dana traže od Srba da se vrate u kosovske institucije, što je sve zanovano na Briselskom sporazumu", naveo je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je podsetio da su Srbi i večeras na barikadama.

"Oni su to sami uradili jer više ne mogu da trpe zulum. I dalje mislim da Amerikancima ne odgovara sve ovo što se dešava, ali mislim da odgovara nekima drugima u međunarodnoj zajednici", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je u večerašnjm obraćanju rekao da je Srbin Dejan Pantić koji je, kako je rekao, doskora nosio uniformu kosovske policije, uhapšen jer živi u zgradi u kojoj se nalazi opštinska izborna komsiija a tamo se zatekao jer je nosio namirnice u svoj stan.

"Naš službe su ozbiljno ispitale slučaj, razgovarao sam s međunarodnim partnerima i ukazao na bezobzirnost onih koji su takvu akciju proveli", rekao je Vučić tokom vanrednog obraćanja povodom najnovijih napetosti na Kosovu i Metohiji.

Kako je dodao, Pantić se i dalje nalazi u u bazi policije u Leposaviću gde ga drže  i "samo čekaju dan kada će se pojaviti dvojica albanskih svedoka koji će da kažu da je počinio krivično delo i da ga osude".

Vučić je podsetio da smo prethodnih dana prisustvovali i napadu na enklavu, a ne samo na porodicu Srđana Petrovića kome je uništeno vino u Velikoj Hoči.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Oni moraju da znaju da je vino uništeno jer su različite vrste sipane u istu cisternu. Sutra ću se sastati sa godpodinom Petrovićem i koliko je moguće pomoći ćemo da ta porodica opstane u Velikoj Hoči", naveo je Vučić.

Kako je dodao prisutni su bili albanski pripadnici KFOR-a.

“Ti veliki junaci su, uz specijalne snage sa dugim cevima, poslalli i albanske pripadnike Kkora. A, specijalne snage Prištine, došle su da istovaruju vino sa prstom na obaraču…", rekao je Vučić i pokazao fotografiju.

Kako bi ukazao kakva je zapravo atmosfera na KiM i sa čime se sve Srbi suočavaju predsedik je pokazao nekoliko fotografija iz Velike Hoče, u vezi sa slučajem porodice Petrović. Na slikama se, između ostalog, vidi i Srđanov otac, u invalidskim kolicima, a što nije smetalo da njegova porodica i kuća bude napadnuta.

“Oni su se zabrinuli što su na nekoliko flaša pronašli akciznu etiketu Republike Srbije, iako ga nisu zatekli da je prodavao. To je bio razlog da čoveku unište život i da ga maltretiraju”, naveo je predsednik Srbije.

Predsednik je pokazao vozilo ROSU koje je "slučajno" upalo u obdanište "Naša radost" u Leposaviću.

"Oni nemaju šta da rade na severu Kosova i Metohije bez odobrenja četiri gradonačelnika. Nisu pitali nikog i upali su u obdanište. Toliko o pravu i onima koji ga štite", kazao je Vučić.

On je pokazao i fotografiju iz Zvečana pripadnika ROSU sa prstima na obaraču.

"Što obmanjujete i pričate da ste išli da "čuvate nekog u multietničkim sredinama", a niko nije napadnut? Što lažete? Koga lažete?",  pitao je Vučić..

 

Komentari (0)

Srbija