VIDEO

Kosovska policija u Severnoj Mitrovici, Petković: Razmotrićemo povratak srpskih snaga po Rezoluciji 1244

Komentari

Autor: RTS, Kosovo onlajn, A. Ćup

08/12/2022

-

21:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu, u pratnji brojnih oklopnih vozila i rasporedili se po obodu grada, javljaju reporteri sa lica mesta. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je reagujući na ovo najavio da će Srbija razmoriti povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako je potvrđeno za Euronews Srbija iz policijskih izvora regiona sever, pojačano je prisustvo pripadnika redovne policije u multietničkim naseljima, Mikronaselju, Bošnjačkoj mahali i Tri solitera, zbog osećanja sigurnosti građana. Policija, kako je rečeno, neće ulaziti i pojačavati dalje prisustvo u srpskim sredinama na sveru Kosova.

Građani Severne Mitrovice okupljaju se na ulicama, razgovaraju o svemu što se dešava poslednjih dana, napeto je, ali bez incidenata. Svi kafići su, kako javlja dopisnica Euronews Srbija, zatvoreni u 21.10. Gradom patroliraju i pripadnici Euleksa.

"Prema našim saznanjima preko 300 do 350 policajaca što patrolnih pod pancirima što  pripadnika Rosu s dugim cevima i punom ratnom opremom su oko 20.30 upali na Sever Kosova iz pravca Južne Mitrovce ka Bošnjačkoj mahali, a onda su okupirali ceo grad da bi se stacionirali u mešovitim sredinama", rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji za medije.

Tanjug/Ivan Radulović

 

On je podsetio da po Brielskom sporazumu kosovska policija na slične akcije nema pravo.

"To svi dobro znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum", kazao je Petković.

"Kao povod ili razlog za upad policije, na sever je navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog onoga što se dešava. A ja ću vas podsetiti da ono što se dogodilo pre dva dana na Samitu u Tirani bilo nasino ponašanje Kurtija, i njegov način obračuna sa Srbima sa Severa Kosova i Metohije, želeći da se izazovu incidenti i da se nasilno sa dugim cevima nametnu izbori", naveo je Petković. 

On je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana imati važne sastanke i obavestiti javnost o svemu.

"Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244 SB UN, član 4 i član 6 aneks dva. Nećemo dozvoliti novu Oluju i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM", rekao je Petković.

Tanjug/Ivan Radulović

 

Kako je dodao, nisu dovoljno dobro shvatili oni na Zapadu, koji treba da urazume Prištinu, to što je Vučić rekao, da nećemo dozvoliti stradanje ili progon svog stanovništva.

Nadam se, rekao je Petković, nakon ovoga večeras da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znače te Vučićeve reči.

"Mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dopustiti da ga neko progoni, ubija i matretira. Neka dobro vode računa oni na Zapadu i oni sa kojima razgovaramo iz zapadnih zemalja, a pre svega mentori kosovske nezavisnosti, da ne budu iznenađeni odlukama Beograda. Nismo mi ti koji su ušli u provokacije, prekršili Briselski sporazum niti oni koji ne žele normalizaciju odnosa. To sve radi Aljbin Kurti", poručio je Petković.

Euronews Srbija

Kosovska policija prethodno je saopštila je da će u narednim danima povećati svoje prisustvo na severu Kosova i dodala da su "održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima", prenosi Gazeta ekspres.

Kosovski ministar policilje Dželal Svečlja je na svom Fejsbuk profilu napisao da kosovska policija ima mandat i dužnost da pruža sigurnost, garanciju reda i vladavine zakona.

"Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policajce i građane na severu zemlje, smatra se potrebnim pojačana prisutnost policije u cilju pružanja sigurnosti svim građanima.
Prema zvaničnom saopštenju Kosovske policije, danas je pojačana prisutnost policije na severu zemlje. Molimo sve građane da ostanu mirni i sarađuju sa Kosovskom policijom koja je angažovana očuvanja  redu i bezbednosti za sve građane bez obzira na razlike", naveo je.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vlada

09.12.2022 11:50

Beograd može da razmatra šta hoće, povratak trenutno nije moguć. A i ako se budu nekad stekli uslovi trebaće ne 1 000 nego minimum 1 000 000 vojnika.

Srbija