Politika

Kfor: Patrola slučajno ušla u dvorište vrtića, jezička barijera doprinela uznemirenju

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

07/12/2022

-

21:59

Kfor: Patrola slučajno ušla u dvorište vrtića, jezička barijera doprinela uznemirenju
Kfor: Patrola slučajno ušla u dvorište vrtića, jezička barijera doprinela uznemirenju - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Patrola Kfora – Regionalne komande Istok iz SAD izvršili su operativnu bezbednosnu dužnost i svojim vozilima slučajno ušli na parking obdaništa u Leposaviću, navodi se u odgovoru Kfora na pitanje redakcije Kosovo onlajn zbog čega su pripadnici Kfora ušli u dvorište obdaništa.

Do toga je, kako je obrazloženo, došlo kada je patrola Kfora, dok je pokušavala da dođe do "preporučene posmatračke tačke", slučajno skrenula u pogrešnu ulicu koja je postala ćorsokak. 

"Pošto se put naglo završio, tražili su da uđu na parking obližnjeg vrtića da se okrenu i vrate putem kojim su došli. Zbog jezičke barijere koja se pojavila, patrola nije mogla da saopšti svoje nevine namere da zahtevaju da im se otvori kapija kako bi okrenula svoja vozila. Slučajni dolazak i zabuna trajali su ukupno manje od 10 minuta. Zbog pojačane zaštite zbog događaja od prethodnog dana u vezi sa eksplozivnim napravama u okolnim opštinama i okolini, vojnik u pancirima i s puškom izašao je iz vozila na parkingu kako bi pružio pomoć vozaču i sprečio oštećenje vozila, imovine ili vozila oko škole. Zbog nemogućnosti da efikasno komuniciraju šta su radili, osoblje vrtića je svojom percepcijom takođe uplašilo deo dece u vrtiću", navodi se u saopštenju.

Zbog tog događaja Kfor se izvinio zbog eventualnih nesporazuma i zbog toga što su omeli rad vrtića.

"Želimo da uverimo sve da će Kfor uvek delovati da garantuje bezbedno okruženje za sve građane Kosova. Misija Kfora  predvođena NATO-om ostaje uvek spremna da pruži bilo kakvo pojašnjenje i nastavlja da deluje u okviru mandata dobijenog od Ujedinjenih nacija u Rezoluciji 1244 iz 2009. godine", navodi se u saopštenju.

Dva džipa KFOR-a ušla su danas u dvorište obdaništa "Naša radost" u Leposaviću, a ispred opštine se okupila veća grupa građana koji su poprečili parkirane automobile.

Direktorka obdaništa "Naša radost" u Leposaviću Zorica Jovanović izjavila je danas da je oko 300 mališana svih uzrasta bilo u zgradi, a da su oni najmlađi spavali u momentu kada su vojnici Kfora sa oružjem u rukama ušli u dvorište objekta i krenuli ka ulaznim vratima.

"Vojnici Kfora su ušli u dvorište našeg vrtića nenajavljeni, naoružani i još na službeni ulaz. U tom trenutku deca su spavala, a mi u našoj ustanovi imamo oko 300 mališana svih uzrasta, od šest meseci do predškolaca", rekla je za Kosovo onlajn Jovanović.

Kako je objasnila, kada su dva vojnika Kfora izašli iz džipa, radnici obezbeđenja vrtića su ih primetili i probali su da razgovaraju sa njima.

"Međutim oni nisu želeli da razgovaraju, insistirali su da im otvorimo vrata glavnog ulaza. Pošto mi to ne radimo, jer je to nedopustivo zarad bezbednosti naše dece, pogotovo ne ljudima koji su naoružani i koji ne žele nikakvu komunikaciju sa nama.

"Svi smo se uplašili, pre svega zbog dece za koju smo odgovorni. Delatnost ove ustanove je rad sa decom predškolskog uzrasta tako da smo mi odgovorni prvenstvo za njihovu bezbednost. Iz tog razloga strah u ovakvoj situaciji je neizbežna", rekla je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija