VIDEO

Kosovska policija porodici Petrović zaplenilla 40.000 litara vina, vlasnik vinarije: Sve je moglo da se reši mirno

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup, Tanjug

08/12/2022

-

13:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija zaplenila je gotovo svo vino iz vinarije porodice Petrović  iz Velike Hoče nešto posle 19 časova.

Službenici kosovske Carine i pripadnici policijskih snaga napustili su Veliku Hoču nakon što su lokalnom vinaru Srđanu Petroviću zaplenili i konfiskovali 40.000 litara vina i nešto rakije, preneo je Radio Kim.

Drama članova porodice Petrović i meštana Velike Hoče koji su pokušali da spreče carinike i policajce da im oduzmu vino trajalo je od jutros, ali kosovske vlasti su na kraju pretočili vino u cisternu koju su dovezli. Kako je potvrđeno za Radio Kim, situacija u Velikoj Hoči je trenutno mirna, meštani su se razišli svojim kućama.

Vino je oduzeto, zbog, kako je navedeno, nezakonitog poslovanja i etikete na bocama koja ne sadrži Kosovo kao zemlju porekla.

Iz kosovske Carine je kasno popodne saopšteno da je do zaplene i konfiskacije došlo jer proizvodnja i prodaja tih pića (vina i rakije) nije obavljena u skladu sa relevantnim zakonima tzv Kosova.

Portparol kosovske Carine Adriatik Staviljeci izjavio je da je carina u Velikoj Hoči zaplenila oko 42.000 belog i crnog vina, vrednog više od 100.000 evra jer nije imalo akcize niti je na njega plaćen porez, preneo je Reporteri.

Euronews Srbija

Vlasnik ističe da posluje po zakonu, odnosno da je od početka epidemije koronavirusa zamrzao rad firme, po zakonu koji postoji na Kosovu, i da je vino samo proizvodio, ali ne i prodavao, odnosno da se pripremao za prodaju.

Euronews Srbija

Grupa od oko tridesetak građana je dežurala noćas, a od jutros se okupljala i veća grupa meštana Velike Hoče, kako bi sprečili da se Petrovićima, jednoj od porodica koja se generacijama bavi vinarstvom, oduzme sve proizvedeno, javila je reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup.

Euronews Srbija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je danas da je situacija u Velikoj Hoči napeta i da je obavešten da Rosu dolaze sa cisternom da zaplene jednoj od najstarijih vinarija "Petrović" 40.000 litara vina kao i da je jasno da Kurti želi incidente.

"Situacija u Velikoj Hoči i dalje je napeta! Pozvao sam vlasnika vinice Petrović koji me je obavestio da za sat vremena Rosu dolazi sa cisternom da zapleni 40.000 litara vina! Kurtijeva policija ni jutros nije želela mirno rešenje sa vlasnikom. Jasno je da Kurti želi incidente", napisao je Petković na Tviteru.

Carinska uprava privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkrila da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da je zbog toga zaplenjeno 42.000 litara alkohola.

Carina je saopštila da vlasnik radnje obavlja i delatnost proizvodnje alkoholnih pića "bez ovlašćenja carine" i da "nema registrovanu delatnost u Agenciji za privredne registre", prenela je "Koha".

Takođe, u saopštenju se dodaje da u istom selu rade dva ovlašćena preduzeća i da su u vlasništvu građana Srba sa Kosova i Metohije. "Oni plaćaju sve zakonske obaveze. Postupanje nelegalnog poslovanja predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim privrednicima", saopštila je Carina.

Euronews Srbija

Tokom večeri je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci izjavio da je Kosovska carina danas u Velikoj Hoči zaplenila oko 42.000 belog i crnog vina, vrednog više od 100.000 evra jer nije imalo akcize niti je na njega plaćen porez, prenosi Reporteri. Prema njegovim rečima, prilikom te akcije došlo je i do pružanja otpora jer, kako kaže, te procedure nisu lake za kompaniju kojoj se oduzima roba.

Kako je rekao, postojao je otpor prilikom tog postupka, ali uvek postoji i tendencija da "događaj politički oboji".

"Alkohol smatramo nelegalnim kada ga proizvode bez prethodne potvrde Carine i bez upisa u listu proizvođača alkohola na Carini, jer na taj način izbegavaju i akcize i plaćanje poreza", rekao je on za T7.

Vlasnik vinarije "Petrović" Srđan Petrović iz Velike Hoče rekao je danas posle zaplene vina i rakije da je svestan svog prekršaja, ali i da je uveren kako je sve moglo da se reši mirno. 

"Ponudio sam novac, u čemu je problem? Ja sam napravio prekršaj, taj prekršaj koliko košta? Izvolte, plaćam sve u redu. Bio sam se registrovao pre korone i onda sam posle stavio firmu jedno dve godine na mirovanje", objasnio je Petrović za Insajder.

"Nisam je aktivirao na vreme, hteo sam da napravim još neku količinu i nisam prodavao vina. Nisam iznosio vina na tržište Kosova. Ni u prodavnicama, ni u marketima, nigde. Južno od Ibra, ni u jednom restoranu se moje vino nije prodavalo, niti severno. Prijatelji, gosti koji dođu iz centralne Srbije, po neko bi došao da kupi za slavu. Napravili smo zalihe, ali kao poljoprivrednik, farmer ne smeš da držiš tolike količine vina. I tu je nastao problem", objasnio je Petrović..

Euronews Srbija

Vučević: Događaji na severu KIM i u Velikoj Hoči poruka da Srbi nisu poželjni

Nemili događaji na severu Kosova i Metohije i u Velikoj Hoči poruka su Albina Kurtija Srbima da nisu poželjni i da će na silu sprovesti izbore, ocenio je ministar odbrane Miloš Vučević. On je danas za RTS rekao da je istraga u toku povodom nekoliko topovskih udara u Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju u Severnoj Kosovskoj Mitrovici te da je do sada poznato da nema povređenih ni veće materijalne štete.

On je ocenio da je na Kosovu i Metohiji napeta atmosfera u kontinuitetu. Nekome odgovaraju tenzije, ne dozvoljava se spuštanje sa tog na razumniji nivo i vraćanje dijalogu, rekao je on. Istakao je da kosovske snage pokušavaju upade u opštinske izborne komisije, kroz prozore tih administrativnih prostora.

"Albin Kurti još jednom šalje poruku Srbima na severu da nisu poželjni i da će na silu sprovesti izbore", rekao je on.

mod.gov.rs

 

Dodao je da je sve što Kurti radi usmereno da očiste KiM od Srba.

"Nadam se da će Srbi ostati dostojni, iako to nije lako jer takav ambijent tamo traje 23 godine. A Srbi su konstatno izloženi nekom pritisku", rekao je on.

Policijsku opsadu proizvođača rakije i vina u srpskoj Velikoj Hoči ocenio je kao sramotu.

"Sve je tamo u duhu demokratije i vladavina prava, a samo ta porodica nije platila porez i akcizu, drže ih opkoljene, ne daju im da dišu", rekao je on.

Srpska lista: Sinhronizovan napad Kurtija protiv Srba na severu i jugu

Srpska lista najoštrije je osudila  sinhronizovani napad Aljbina Kurtija protiv Srba i na severu i na jugu Kosova i Metohije sa ciljem proterivanja Srba sa svojih vekovnih ognjišta.

"Nasrtaji Kurtijevih specijalaca na poštene srpske porodice u Velikoj Hoči koje teškom mukom obrađujući svoju zemlju hrane svoju decu i porodice, kao i upad u obdanište u Leposaviću dok deca spavaju, delo je sistematske kampanje protiv srpskog naroda, sa ciljem zastrašivanja čime se još više podižu tenzije na ovim prostorima", saopsstila je Srpska lista.

Oni navode da  Kurtijevi specijalci "čizmama gaze srpski hleb i grozdove" koje su naši građani mukom uzgajali u nadi da će u miru moći da opstanu i žive pošteno od svog rada i prestrašuju svojim oklopnim vozilima srpsku decu dok su u vrtiću bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika.

"Teror kojim smo kao narod izloženi na Kosovu i Metohiji više niko ne može da trpi. Međunarodna zajednica mora najhitnije da reaguje i zaustavi ludilo koje vlada u Prištini a koje može da izazove haos na ovim prostorima", navodi Srpska lista un saopštenju.

Oni ističu da se "tiranija i teror" Aljbina Kurtija mora zaustaviti, jer se kako kažu, njegovim nasilnim akcijama i provokacijama mesecima unazad ugrožava mir, a to se ne sme dozvoliti, niti se sme prećutati.

Eparhija: Pojačava se pritisak na Srbe

Eparhija raško - prizrenska i kosovsko - metohijska izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijih zbivanja na severu Kosova i Metohije, kao i u Velikoj Hoči, ukazujući na to da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na tim prostorima, ne mogu ravnodušno da gledaju na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći srpski narod na iseljavanje. 

"Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist", upozoravaju.

Eparhija apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu. 

Istovremeno, očekuju od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na srpski preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima.

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih 20 godina i sve poziva na mir i uzdržanost. 

Svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice, poručuju iz Eparhije.
 

Komentari (0)

Srbija