Politika

Vučić čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti, Godfri: Srbija nema boljeg prijatelja od SAD

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

20:03

Vučić čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti, Godfri: Srbija nema boljeg prijatelja od SAD
Vučić čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti, Godfri: Srbija nema boljeg prijatelja od SAD - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas američkom predsedniku Džozefu Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, 4. jul, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.


"Svakog 4. jula građani SAD slave sećanje na borbu za slobodu i samostalnost, krunisanu u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 245 godina. Mi, u Srbiji, delimo univerzalne vrednosti, oličene u Deklaraciji, a to je da su ''svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo - pravo na život, slobodu i težnju ka sreći", naveo je Vučić u čestitki koju je uručio danas na prijemu u američkoj rezidenciji u Beogradu ambasadoru Entoniju Godfriju.

 

 


On je istakao da je upravo zbog ideje slobodarstva i inspirisana verom u istinu i pravdu, Srbija u teškim istorijskim trenucima bila saveznik SAD, i ukazao da bi u svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje takvi primeri istorijskog savezništva trebalo da posluže kao putokaz za dalji razvoj njihovih odnosa.

"Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju s različitim izazovima današnjice. Uveren sam da naši prijateljski odnosi doprinose miru i stabilnosti u regionu, do čega nam je veoma stalo, kao i promociji demokratskih vrednosti koje delimo, a u korist bezbednijeg i naprednijeg sveta", naveo je Vučić.

 

 

Tanjug/Rade Prelić

 


"Dozvolite mi zato da izrazim zadovoljstvo zbog konkretnih koraka u jačanju bilateralne saradnje, kakav je otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu", kaže se u čestitki predsednika Vučića.

Godfri: Srbija nema boljeg prijatelja od SAD

"Danas kada obeležavamo 245 godina od kada su naši Očevi nacije proglasili nezavisnost trinaest kolonija od Ujedninog Kraljevstva, veoma smo ponosni na specijalne veze s Velikom Britanijom, a isto tako i na odnose naše velike države Ohajo i Srbije“, poručio je američki ambasador Entoni Godfri na prijemu povodom praznika SAD.

Godfri je zahvalio svim zvanicama iz Srbije koji su večeras došli u ambasadu SAD na obeležavanje ovog važnog datuma za američki narod i naglasio da se ove godine obeležava i 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, a takođe i 20 godina uspešnog rada USAID-a u Srbiji.

On je govorio i o istoriji američko-srpskih odnosa i naglasio da su oni uvek bili partnerski i prijateljski, izuzev devedesetih godina 20. veka kada su za kratko skrenuli sa pravog puta, i podsetio da su tokom istorije srpski imigranti poput Nikole Tesle ili Mihaila Pupina, značajno doprineli veličini SAD.



Takođe je rekao i da su u poslednjih dvadeset godina ti odnosi dosta napredovali i da se dalje razvijaju i istakao da po njemu Srbija nema boljeg prijatelja od SAD.

Američki ambasador je naglasio da je ova godina bila izazovna za sve, a pogotovu za SAD, ali da će ova, kako je rekao, 245 godina mlada demokratija, izaći iz svega toga još jača.

On je poručio i da Srbiju ove godine očekuju brojni izazovi, ali da je siguran da će oni biti uspešno prevaziđeni i uz pomoć njegove zemlje, pošto je u interesu SAD da Srbija postane do kraja napredna demokratska država.

Amabasador je na kraju svog govora u čast 140 godina srpsko-američkih odnosa koje je počelo, kako je rekao, od uživanja Amerikanaca u ukusnim srpskim šljivama, nazdravio uz čašicu šljivovice.

Komentari (0)

Srbija