Politika

ČETRNAESTI DAN BARIKADA NA KOSOVU Oglasio se KFOR: Najvažnije izbeći tenzije i eskalaciju situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2022

-

08:11

ČETRNAESTI DAN BARIKADA NA KOSOVU Oglasio se KFOR: Najvažnije izbeći tenzije i eskalaciju situacije
ČETRNAESTI DAN BARIKADA NA KOSOVU Oglasio se KFOR: Najvažnije izbeći tenzije i eskalaciju situacije - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije 14 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije. 

Ključni događaji

  • Srbi na severu Kosova već 14 dana protestuju na barikadama
  • Punkt specijalne policije postavljen u blizini Banjske
  • Uhapšeni Dejan Pantić nalazi se u bazi kosovske policije kod Jarinja, rekao advokat
  • Srbi u Rudaru juče održali miran protest na kome su ponovili svoje zahteve

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

21.10 KFOR: Najvažnije izbeći retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju

Komandant misije KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuća nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova i ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces.

"Najvažnije je da svi uključeni izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu da izazovu tenzije i eskaliraju situaciju. Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost i bezbednost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

KFOR u saopštenju navodi da je u poslednjih nekoliko meseci pojačao svoje prisustvo i patrole.

"Ostajemo budni i potpuno sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 SBUN iz 1999. godine za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog", zaključuje se u saopštenju.

20.55 Gašić: Nikakvi spiskovi nas neće sprečiti i uplašiti da odbranimo svoj narod na KiM

"Konstantne provokacije i pretnje Kurtijevog trbuhozborca Armenda Muje još jedan su pokazatelj da predstavnici privremenih institucija u Prištini neće nikada ostaviti Srbe na miru. Današnji spisak koji je Muja objavio nije ništa drugo nego spisak za odstrel. Spisak na kojem se, između ostalog, pored predsednika Vučića, njegovog sina Danila i brata Andreja nalazim i ja. Kurtijev glasnogovornik trebalo bi da zna da se nikada ne preti praznom puškom. Nikakvi spiskovi nas neće sprečiti i uplašiti da odbranimo svoj narod na Kosovu i Metohiji i uvek ćemo biti tu da ga zaštitimo“, navodi se u saopštenju ministra policije Bratislava Gašića.

20.10 Ministarka Popović: Najave hapšenja iz Priština sa ciljem destabilizacije severa KiM

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da predstavnici privremenih prištinskih institucija nastavljaju da provociraju srpski živalj na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da tamošnje srpske lidere proglase kriminalcima, stavljajući ih na "listu za hapšenje“.

Prema njenim rečima, najava hapšenja srpskih lidera ima za cilj pokušaj destabilizacije severa KiM i zastrašivanje srpskog naroda, kome se šalje sramna poruka da će, ukoliko nastave da se bore za svoja prava iz Briselskog sporazuma, i oni biti meta progona, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Popović je istakla da je posebno zabrinjavajuće da, kako je navela, ''prištinski teroristi Srpsku pravoslavnu crkvu i Srpsku akademiju nauka i umetnosti nazivaju desničarskim ekstremističkim  organizacijama, koje su povezane sa Ruskom Federacijom''.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona je istakla da je nedopustivo da se predsednik Aleksandar Vučić, njegov sin Danilo, brat Andrej, kao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin nalaze na „listi za hapšenje“ i to samo zato što se bore za interese srpskog naroda.

Srbija, kako je dodala, snažno i odlučno stoji uz srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Popović je rekla da je sigurna da će strpljenje i politička mudrost predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije uticati na predstavnike međunarodne zajednice da preispitaju odnos prema politikanstvu Aljbina Kurtija i njegovih političkih marioneta.

Popović je izjavila da očekuje od međunarodne zajednice da pritiscima na tzv. prištinske vlasti podrži i ubrza formiranje Zajednice srpskih opština.

19.42 Ahmeti: Zahtev za prijem Prištine u SE potvrđen na više nivoa

Zamenik ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Krešnik Ahmeti tvrdi da je zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope potvrđen na više nivoa. On je dodao da se zahtev za prijem sada nalazi u "prvoj fazi" prihvatanja članstva. Tzv. Kosovo se prijavilo za članstvo u Savetu Evrope 12. maja, a Ahmeti je naglasio da je prijem u ovu organizaciju relativno dugačak i složen proces, preneo je "Reporteri". "Napravili smo strategiju na više nivoa, da se obratimo organizacijama od kojih Kosovo može da ima benefit. U maju, prijavili smo se za Savet Evrope. Nalazimo se u prvoj fazi", rekao je on.

18.50 Gervala: Nema novih priznanja, očekujem Kosovo u Partnerstvu za mir 2023.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala rekla je danas da je optimista da će Kosovo i Metohija do kraja 2023. godine ući u NATO program Partnerstvo za mir.

Ona je rekla da nema novih priznanja Kosova, ali je dodala i da postoje pomaci u tom smeru, prenela je "Koha".

"Preporuka naših partnera je da se prvo prijavimo u Partnerstvo za mir. Optimista sam po pitanju 2023. godine i ulaska u Partnerstvo za mir. Što se tiče novih priznanja, nema ih, ali ima pomaka u tom smeru. Ne mogu da otkrijem o kakvim koracima se radi. Bila je kampanja Srbije za povlačenje priznanja, ali nemam informaciju da je neko priznanje povučeno. Srbija pokušava da preti oružjem", dodala je ona.

18.30 Kosovski ombudsman održao video sastanak sa Dejanom Pantićem

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj, zajedno sa zamenicima Marijom Radulović i Nimanom Hajdarijem, održao je danas video sastanak sa uhapšenim bivšim policajcem Dejanom Pantićem.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije ombudsmana, ''Pantić je tokom razgovora rekao da nema pritužbi na postupanje kosovske policije, da ima branioca i sa njim je imao onlajn sastanak, dok su 22. decembra 2022. razgovarali telefonom''.

''Porodici je saopšteno da je uhapšen i određen mu je pritvor, a do sada se sa njima nije sastajao, jer je za sastanke i telefonske razgovore potrebna dozvola nadležnog suda'', piše u saopštenju koje su preneli prištinski mediji.

Dodaje se da je Pantić ''povodom zdravstvenog stanja rekao da je napet, ali da prima adekvatnu terapiju i da koristi lekove koje mu je donela porodica, a naglasio je i da mu je obezbeđen i krevet za spavanje i da mu je uručeno sudsko rešenje o određivanju mere pritvora''.

Pantić je tražio da mu se dozvoli poseta branioca i porodice i da bude smešten u Pritvorskom centru u Mitrovici, a ne u bilo kom drugom centru, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da je fizički susret sa Pantićem ''bio nemoguć  zbog barikada'' i izražava zahvalnost kosovskoj policiji što je, kako se navodi, ''omogućila ovaj kontakt, uprkos vanredniim uslovima u kojima rade“.

18.40 Svečlja: Tražili smo da NATO prebaci Pantića u pritvorni centar

Privremene vlasti na KiM tražile su od NATO da helikopterom preveze bivšeg policajca Dejana Pantića u adekvatnu pritvorsku jedinicu.

Ministar Dželjalj Svečlja je juče izjavio da Pantića nisu mogli da prebace u pritvorsku jedinicu, jer su lokalni Srbi podigli barikade kako bi sprečili njegovo premeštanje, podseća Rojters.

"Pantić treba da bude u pritvornom centru, a ne u policijskoj stanici i mi smo tražili od naših međunarodnih partnera da ga prebace u adekvatan objekat“, rekao je Svečlja.

Svečlja je rekao da bi kosovska policija mogla da ukloni barikade ali da čekaju da to urade oni koji su ih postavili, prenosi Rojters.

"Radi stabilnosti čekamo da barikade uklone oni koji su ih postavili ili KFOR, ali svako čekanje ima kraj, rekao je Svečlja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Misija NATO na Kosovu KFOR jedina ima helikoptere, navodi Rojters, a KFOR je već prevezao devet policajaca u poslednjih nekoliko dana, koji nisu mogli da napuste područje jer su putevi blokirani, piše Rojters.

NATO je saopštio da je komandant KFOR jedini autoritet za odlučivanje u vazdušnom prostoru KiM.

"Svaki zahtev koji je odbijen, tako je učinjeno jer nije bilo uslova gde je potrebno obezbedjivanje" naveo je KFOR u pisanoj izjavi Rojtersu, ali nisu naveli da li je zahtev KiM odbijen.

18.00 Petković: Srbi pokazali da su za mir i jedinstvom će odgovoriti na teror Prištine

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, kojoj je preneo stav Beograda u vezi sa najnovijim dešavanjima na KiM i pre svega informisao o skupu više od 10.000 Srba kod Krsta, održanom u četvrtak.

Petković je sagovornici preneo da je u četvrtak u Rudaru srpski narod pokazao da se zalaže za mir i da će jedinstvom i zajedništvom odgovoriti na teror Prištine i tako ostati na svojim vekovnim ognjištima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je skrenuo pažnju i na učestala hapšenja srpskih policajaca, koja, prema njegovim rečima, imaju za cilj zastrašivanje Srba kroz institucionalno nasilje i nastavak progona i reperesije.

"Današnje objavljivanje najnovijeg spiska za hapšenje viđenih Srba, pa i članova najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića, najava je zastrašujućeg terora koji se u Prištini sprema za srpski narod u pokrajini", naglasio je on.

FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Petković je obavestio gošću da su Srbi na Kosovu i Metohiji odlučni da se na miran i nenasilan način suprotstave pretnjama koje svakodnevno stižu iz Prištine.

"Srbi neće odustati od svojih opravdanih zahteva - da se puste na slobodu neosnovano uhapšeni, da se povuče kosovska policija sa dugim cevima i oklopnim vozilima sa severa i da KFOR garantuje da više neće dolaziti na sever i da se uklone spiskovi za hapšenje najviđenijih Srba, a formiranje ZSO je uslov za vraćanje Srba u institucije", poručio je direktor.

Direktor Kancelarije sagovornici je preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada, i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini.

Naglasio je i značaj zahteva koji je Srbija uputila komandantu KFOR-a o vraćanju srpske vojske i policije na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

"Značaj Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava je nemerljiv i shodno tome očekujemo de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfliktima", zaključio je Petković.

17.20 Standard: Berlin traži da se uklone barikade koje su podigli Srbi

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je za bečki "Standard" da je Berlin "zabrinut zbog tenzija na severu Kosova" i traži da se što pre uklone, kako je rekao, "nelegalne barikade kosovskih Srba, koje predstavljaju bezbednosni rizik", a da se Srbi vrate u prišitnske institucije.

Austrijski list piše da su na severu Kosova postavljene blokade i da su to učinili, kako ih nazivaju, "militantni nacionalistički Srbi", a da su u četvrtak održane demonstracije koje su organizovale pristalice Srpske liste.

Standard još ocenjuje da je retorika iz Beograda pojačana i navodi da predsednik Aleksandar Vučić razmišljao o slanju vojske na Kosovo, a da je premijerka Ana Brnabić kritikovala nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea, koji je prethodno zatražio uklanjanje barikada.

Portparol nemačke Kancelarije za spoljne poslove rekao je za "Standard" da je Rode bio jasan u svojim izjavama i "još jednom je apelovao na Srbiju i Kosovo da se angažuju u konstruktivnom dijalogu pod okriljem EU".

"Očekujemo konstruktivan pristup od Srbije. Bili smo jasni po pitanju pregovora. Važno je da se kosovski Srbi vrate u kosovske institucije što pre. To je u interesu ljudi koji žive na severu. U isto vreme, Kosovo mora da stavi na dnevni red implementaciju Zajednice srpskih opština, dogovrenu 2013. i 2015. godine. Podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u njegovim naporima da normalizuje odnose između dve zemlje", dodao je portparol.   

16.04 Srbi sa KiM pročitali zahteve ispred Skupštine Srbije

Delegacija Srba sa KiM, koji nisu članovi Srpske liste, a koji su danas bili gosti Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici, predstavili su danas svoje zahteve u vezi sa rešavanjem problema na KiM, a koje će zatim poslanici tih stranaka dostaviti Vladi Srbije i predsedniku Skupštine Srbije.

Goran Milenković, koji se, kako je rekao na konferenciji za novinare ispred Skupštine, obratio u ime predstavnika Srba sa severa KiM pročitao je 12 zahteva, među kojima je i puštanje uhapšenih Srba na slobodu i amnestija za sve aktere "građanske neposlušnosti".

Zahtevaju da vlast istraje u zahtevu za povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM, da se pitanje statusa i pregovaračkog procesa izmesti iz EU, da se od KFOR-a i UN zahteva povlačenje policijskih struktura tzv. Kosova, te hitno uklanjanje nelegalno sagrađanih baza na severu KiM. Traži se i da se Briselski sporazum proglasi nevažećim, hitno raspisivanje lokalnih izbore na KiM po Ustavu i zakonima Srbije kako bi u lokalnim parlamentima mogli da budu birani “autentični predstavnici Srba svih opcija, a ne samo Srpske liste”. Traži se takođe i sazivanje posebne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na KiM.

13.47 Brnabić: Javno objavljeni spisak Srba za hapšenje nova provokacija Kurtija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za Beograd apsolutno nije nikakva novost da Priština pravi spisak Srba za hapšenje, ali da je jedina razlika u tome što su ga ovog puta javno objavili, iako su pre šest dana zvanično demantovali da prave ovakve spiskove.

"I zaista, nakon ovoga niko više u međunarodnoj zajednici nema prava da zatvara oči pred činjenicom koju više ni Priština ne krije, a to je da oni imaju spisak nepoželjnih Srba. Na tom spisku se nalaze imena koja apsolutno nikakve veze nemaju sa politikom. Na tom spisku se nalaze imena brata i starijeg sina predsednika Republike Srbije. To je nova provokacija, nova destabilizacija regiona, novi pokušaj pravljenja haosa, što Kurti kontinuirano radi sa ciljem izazivanja sukoba", navela je Brnabić u pisanoj izjavi za medije.

Ona je najoštrije osudila "napad na porodicu predsednika Aleksandra Vučića". 

12.40 Ambasadorka Švedske u Srbiji: Za deeskalaciju je presudno povlačenje barikada

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je danas da je za deeskalaciju stanja na terenu od presudnog značaja da se barikade na Kosovu i Metohiji povuku i da kosovski Srbi mogu da se vrate na svoja radna mesta u institucijama. 

"Mislimo da je od presudnog značaja za smirenje situacije da se barikade povuku i da kosovski Srbi mogu da se vrate na svoja radna mesta u institucijama", rekla je Ben David za TV K1.

Komentarišući dalje određivanje prema Srbiji i zemljama na zapadnom Balkanu u pogledu članstva u EU, Ben David je naglasila da je Švedska dugogodišnji partner Srbije i da je sve što ta zemlja čini definisano opredeljenjem da se Srbija približi članstvu u EU, ali i da od Srbije očekuju da se uskladi sa spoljnom politikom EU.

"Mi smo prvi donator kada je reč o životnoj sredini i jedan od prvih bilateralnih donatora uopšte. Naravno, sve je to od koristi narodu koji živi u Srbiji, ali naš prvi motiv je da Srbija nađe svoje mesto u evropskoj porodici", rekla je Ben David. 

11.00 Poslanik Samoopredeljenja objavio "spisak sa imenima Srba za hapšenje", Petković: Zastrašujuće crtanje mete na čelu

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja objavio je spisak sa nazivima, kako je naveo, "srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca", tražeći njihovo hapšenje.
Na spisku, koji je Muja objavio na Fejsbuku, navedena je Civilna zaštita, za koju tvrdi da su je formirali Goran Rakić, Igor Simić, Slavko Simić, Miloš Perović, Nenad Đurić i Stevan Pavićević. Na listi je i brat predsednika Srbije Andrej Vučić, kao i sin Aleksandra Vučića - Danilo Vučić, ali i SPC i SANU, kao i  ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef BIA Aleksandar Vulin. Na listi su i Narodne patrole i Damjan Knežević.

Srpska lista je pozala međunarodnu javnost da hitno i javno osudi ovakav progon Srba.

"Mržnja Aljbina Kurtija prema svemu srpskom ide dotle da se javno objavljuje nova lista za progon Srba, na kojoj su čak i brat i sin predsednika Aleksandra Vučića, koji nemaju nikakve veze sa demokratskim, mirnim protestima srpskog naroda na barikadama na KiM", naveli su iz Srpske liste. 

Kako su naveli, sastavljanjem i javnim "objavljivanjem listi za progon Srba od strane Prištine i Kurtijevih podrepaša predstavlja javni linč i crtanje mete na čelo Danilu i Andreju Vučiću, rukovodstvu najjače partije Srba na Kosovu i Metohiji i viđenijim Srbima sa Kosova i Metohije, čime se najdirektnije ugrožavaju njihovi životi".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je najnoviji spisak za hapšenje najviđenijih Srba na kom se nalaze i najbliži članovi porodice Vučić, a koji je po direktnom nalogu Aljbina Kurtija objavio poslanik Samoopredeljenja Armend Muja zastrašujuće crtanje mete na čelu bratu i sinu predsednika Srbije. 

"Kurti samo još maloletnog sina predsednika Vučića Vukana nije proglasio kriminalcem i stavio ga na svoju listu za odstrel", ukazao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

09.05 Odalović: KFOR ima 16 funkcija kojima treba da se vrati

Rezolucija 1244 je u funkciji, a KFOR bi trebalo da zaustavi teror, obezbedi sigurnost i vrati Rosu sa severa KiM ka Prištini, poručio je predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović. On je za TV Prva podsetio da po rezoluciji Saveta bezbednosti UN KFOR ima 16 funkcija kojima treba da se vrati i da ih ispuni. 

Odalović je ocenio da uporedo treba da dođe do formiranje Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskom sporazumu.

Poručio je da ako KFOR odbije povratak srpskih snaga mora da obrazloži da je to njegov posao i da će bezbednost on garantovati. Odalović je poručio da je put za izlazak iz trenutne situacije da se ide ka dogovoru u čemu je značajna uloga medjunarodnog faktora i međunarodnih snaga. 

08.07 Brnabić: Srbi na Kosovu su na ivici strpljenjam jedino što žele je poštovanje vladavine prava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarišući protest Srba u Rudaru, istakla je da su Srbi na Kosovu na ivici strpljenja i snage i da su pokušali da na najlepši mogući način apeluju svim međunarodnim partnerima da iskažu razumevanje za njihove probleme.

"Jedino što Srbi na KIM žele jeste poštovanje vladavine prava i garantovanje ljudskih prava za sve i to osnovnih ljudskih prava. Ako treba da bude neko uhapšen, da zna zašto, da porodica zna zašto, da znaju gde se uhapšeni nalazi, da li je dobro, da li je dobio lekove ako prima neke terapije, a ne da ljudi budu hapšeni i maltretirani samo zato što su Srbi", izjavila je Brnabić na regionalnoj konferenciji u Novom Sadu.

Ona je dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnoj komunikaciji sa evropskim zvaničnicima.

07.30 Postavljen punkt pripadnika kosovske specijalne policije kod Banjske

U blizini Banjske pripadnici specijalne jedinice policije postavili su punkt za kontrolu vozila i putnika. Na punktu je više terenskih vozila policije, a njeni pripadnici naoružani su dugim cevima, navodi RTS.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

07.20 Advokat: Razgovarao sam sa Dejanom Pantićem, dobija terapiju ali mu nedostaje porodica

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je juče za Tanug da je razgovarao telefonom sa uhapšenim Dejanom Pantićem koji mu je rekao da se nalazi u bazi kosovske policije blizu administrativne linije na Jarinju, da dobija terapiju, ali da mu nedostaje kontakt sa porodicom.

Kako je rekao, on je prvi koji je uspeo da uspostavi kontakt sa Pantićem nakon 13 dana i dodao da je sa njim razgovarao oko 20 minuta. "Dejan mi je rekao da dobija terapiju i da policija sa njim korektno postupa, kao i da ima pristojan tretman", rekao je Pantović.

Napominje da Pantiću nedostaje kontakt sa porodicom koju nije video 13 dana. "Sudija još nije odobrio kontakt sa porodicom, taj zahtev se još razmatra, ali se nadam da bi to moglo uskoro da bude", rekao je Pantović.

07.00 Protest Srba u Rudaru

Srbi su juče u Rudaru održali miran protest, na kojem su ponovili svoje zahteve. Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je a da oni žele mir i slobodu i da neće dati ono što je sprsko i ponovio zahtev da se oslobode neosnovano uhapšeni Srbi, kao i da se povuku svi tajni spiskovi za nova hapšenja.

Komentari (0)

Srbija