Politika

15. DAN BARIKADA NA KIM Brnabić o zahtevu Srbije: Strpljivo čekamo da se Kfor oglasi, verujem da će nešto reći

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/12/2022

-

11:48

15. DAN BARIKADA NA KIM Brnabić o zahtevu Srbije: Strpljivo čekamo da se Kfor oglasi, verujem da će nešto reći
15. DAN BARIKADA NA KIM Brnabić o zahtevu Srbije: Strpljivo čekamo da se Kfor oglasi, verujem da će nešto reći - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije 15 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije. 

Ključni događaji:

  • Srbi na severu Kosova već 15 dana protestuju na barikadama
  • KFOR: Najvažnije izbeći retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju
  • Kosovski ombudsman održao video sastanak sa Dejanom Pantićem
  • Svečlja: Tražili smo da NATO prebaci Pantića u pritvorni centar
  • Brnabić: Javno objavljeni spisak Srba za hapšenje nova provokacija Kurtija

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

21.20 KFOR odbio zahtev Prištine da helikopterom prebaci Pantića sa Jarinja

KFOR je saopštio da je odbijen zahtev Prištine da se uhapšeni bivši policajac Dejan Pantić prebaci helikopterom sa Jarinja u Prištinu zbog nedostatka obezbeđenja, preneo je "Reporteri".

"Komandant KFOR ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova, u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti UN. Zahtev je odbijen zato što nisu postojali neophodni bezbednosni uslovi", odgovorili su iz komande KFOR na upit RTV "Dukađini". "Reporteri" dodaje da je situacija na severu Kosova i Metohije danas bila mirna.

17.35 Kurti: Posle Božića sastanak sa komandantom Kfora povodom barikada

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će se odmah posle Božića sastati sa komandantom Kfora povodom barikada koje su Srbi postavili na severu KiM. Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se barikade "ne mogu tolerisati unedogled", prenosi Reporteri.

"Verujem da će na tom sastanku sve biti razjašnjeno", rekao je Kurti. Dodao je da je Kfor tražio još vremena, ali da su prošle dve nedelje od kada su barikade postavljene. 

Prema rečima Kurtija, KFOR se zalaže za mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja.  "Sada nemamo slobodu kretanja jer je postavljeno 11 barikada", dodao je Kurti. 

14.29 Brnabić Išingeru: Znate li uopšte zašto Srbi protestuju?

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na post nemačkog diplomate i nekadašnjeg predstavnika EU u pregovorima o KiM Volganga Išingera. 

"Dragi Išingeru, znate li uopšte zašto Srbi protestuju? Njihove molbe: 1) sprovesti Briselski sporazum (potpisan 2013!); 2) osnovna vladavina prava (da se ne hapse proizvoljno i drže kao taoci čak i bez kontakta sa porodicom). Previše traže? Protivno vrednostima EU?", napisala je Brnabić na Tviteru.

12.37 Išinger: Potrebna odlučna akcija EU, da li je Srbija svesna?

Nemački diplomata i nekadašnji predstavnik EU u pregovorima o KiM Volgang Išinger izjavio je da je duboko zabrinut zbog stalnih tenzija na KiM i ocenio da je potrebno hitno i odlučno delovanje EU. 
"Odlučna akcija/uloga EU je hitna", napisao je Išinger na Tviteru. 

On je postavio pitanje da li je Srbija svesna da bi podsticanje nasilja u, kako je napisao, "susednoj državi Kosovo", onemogućilo nastavak procesa pridruživanja EU. 

Išinger je na kraju objave označio predsednicu EK Ursulu fon der Lajen i visokog predstavnika EU za politiku i bezbednost Žozepa Borelja. 

11.41 Brnabić: Nasilno uklanjanje barikada bio bi napad na žene, decu, starije...

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu KiM, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu kada još nije primenjen Briselski sporazum. Govoreći o barikadama na severu KiM, Brnabić je istakla da kosovska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio napad na žene i decu, starije ljude i prosvetare koji su na njima. 

"Ne verujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora", rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara. 

Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na KiM po rezoluciji 1244: "Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Verujem da će nešto reći". 

Predsednica Vlade je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rešenje problema KiM kada  nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine: "Čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko nemačkom predlogu kada Briselski nije implementiran a garantovala ga je EU”. 

Podsetila je da Brisel koji je bio garant nije naterao Prištinu da implementira Zajednicu srpskih opština. 

11.14 Oštećen lokal u severnoj Kosovskoj Mitrovici, sumnja se na šok-bombu

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je na jednom lokalu u severnom delu Kosovske Mitrovice načinjena materijalna šteta od, kako se sumnja, posledica eksplozije šok-bombe, prenosi RTS.

"Vlasnica lokala u severnom delu Mitrovice prijavila je da je staklo njenog bara razbijeno. Sumnja se da je staklo razbijeno od posledica bacanja šok-bombe", navela je policija u svom izveštaju.

Dodaje se da se slučaj dogodio sinoć u 19.50, a okvalifikovan je kao izazivanje opšteg rizika.

Na lice mesta izašle su nadležne policijske jedinice. U vezi sa slučajem, konsultovan je tužilac, istraga se nastavlja.

11.00 Srbi na barikadama na severu KiM 15. dan za redom

Na severu Kosova i Metohije Srbi su na barikadama već 15. dan, tražeći slobodu za uhapšene i povlačenje kosovskih specijalaca sa severa.  Srpska lista saopštila je da je Priština objavila novu listu za progon Srba.  Na listi je skoro kompletno rukovodstvo Srpske liste, ugledni Srbi sa Kosova i Metohije, ali i brat i sin predsednika Aleksandra Vučića. 
Srbi u južnoj pokrajini i zvaničnici u Beogradu, oštro su reagovali i osudili poteze Prištine, prenosi RTS.
 

 

Komentari (0)

Srbija