Politika

Ambasador Del Todo: Nema otvorenih pitanja između Srbije i Kube

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

11:13

Ambasador Del Todo: Nema otvorenih pitanja između Srbije i Kube
Gustavo Trista del Todo - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo izjavio je da nema otvorenih pitanjia u odnosima njegove zemlje i Srbije, a da je diplomatska saradnja na najvišem nivou. 

"Mi podržavamo Srbiju po pitanju Kosova, ne nameravamo to da menjamo, to je naš principijelni stav. Isto tako, Srbija podržava Kubu po pitanju blokade i rezolucije koju svake godine predstavljamo u UN protiv sankcija", rekao je kubanski ambasador u intervjuu "Blicu".

Del Todo, koji je na kraju mandata i uskoro napušta Srbiju, podseća da su na Kubi bila poslednja dva srpska predsednika Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a da je ministar spoljnih poslova Kube u avgustu boravio u Beogradu i da mu je predsednik Vučić uručio orden. 

Navodi da imamo odličnu saradnju u kulturi i turizmu, da je do oktobra na Kubi ove godine bilo 2.000 turista iz Srbije, a da je taj broj pre pandemije bio i 7.000, iako je put dalek i skup.

Govoreći o situaciji na Kubi, del Todo ističe da SAD vode pravi ekonomski rat prema njegovoj zemlji, a embargo naziva blokadom.

"Mi smo preko puta Amerike i ona bi trebalo da bude naše prirodno tržište, jer je kraći put do nje i troškovi su manji. Ali, oni to ne dozvoljavaju. Pored toga, tu je i niz različitih mera sa ciljem da uguše revoluciju i narod koji podržava revoluciju, a naša revolucija je prava, nije nametnuta sa strane", poručuje del Todo.

On kaže da bi bilo interesantno da jednog dana Amerikanci prestanu sa blokadom, jer će se, dodaje, tako videti kako Kuba može da napreduje.

Naglašava da Kuba ne može u SAD da prodaje svoje proizvode, poput tompusa i ruma, te da čak pokušavaju da im i oduzmu brendove.

"Dobro je što imamo turizam koji vuče celu privredu. Kada ne bi bilo blokade, Kuba bi bila još lepša i razvijenija i pokazalo bi se da naš socijalizam omogućava dobar život ljudima. Kod nas je čovek u centru pažnje društva i politike", poručio je ambasador Kube.

On je pozvao naše građane da posete Kubu, istakavši da je turizam blago te zemlje.

Preporučuje posetiocima da dođu na najmanje 15 dana, da nedelju dana budu na plaži, a nedelju dana u Havani.

"Kuba nije samo lepa, nego i bezbedna. Lepote nisu samo plaže i sunce, već i upoznavanje sa našim prilikama", istakao je kubanski ambasador.

Komentari (0)

Srbija