Politika

Vučević i Gašić: Vojska i policija u najvišem stepenu borbene gotovosti, Vučić: Preduzeću sve da zaštitimo narod

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

26/12/2022

-

08:38

Vučević i Gašić: Vojska i policija u najvišem stepenu borbene gotovosti, Vučić: Preduzeću sve da zaštitimo narod
Vučević i Gašić: Vojska i policija u najvišem stepenu borbene gotovosti, Vučić: Preduzeću sve da zaštitimo narod - Copyright Tanjug/AP photo/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije 17 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije.  

Ključni događaji:

  • Srbi na severu Kosova i Metohije 17. dan na barikadama
  • Vučević: Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti
  • EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe
  • Gašić: MUP-u naloženo podizanje pune borbene gotovosti
  • Krizni štab Srba sa severa Kosmeta: Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks
  •  Vučić: Posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod
  • Hodaj: KP odobrila ostavke srpskih policajaca, ali nisu svi predali opremu
  •  Patrijarh Porfirije: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana
  • SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegove crkve na Kosovu i Metohiji
  • Rakić: Nije bilo napada na KFOR
  • Mojsilović: Vojska će ispuniti sve zadatke
  • Priština zabranila patrijarhu Porfiriju posetu Pećkoj patrijaršiji
  • Vučević: Prištinski policajci ušli u Leposavić i zamenili ljudstvo u stanici
  • Biskup prizrensko-prištinski: Predstavnici EU da ne dozvole novi sukob
  • Medicinski tim Euleksa pregledao Pantića
  • Eparhija raško-prizrenska: Zaprepašćeni i razočarani odlukom vlasti u Prištini

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

22.14 EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe

Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati “potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe” i traži da “obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga”.

Evropska unija "oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju” i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se “mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan”.

U saopštenju EU “apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica”, a EU “aktivno podržava ove napore”. Opširnije u posebnoj vesti.

22.08 Gašić: MUP-u naloženo podizanje pune borbene gotovosti i stavljanje pod komandu Generalštaba

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gačić saopštio je večeras da je po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića naložio podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a

„Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika Generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom“, izjavio je Gašić nakon što je  Vučić naložio da se preduzmu sve mere kako bi se zaštitio srpski narod na Kosovu, a Aljbin Kurti naredio prebacivanje svojih snaga na sever Pokrajine, saopšteno je iz MUP.

22.02 Vučević: Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević. 

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da  Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević za Tanjug. 

Kako ja naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči progrom i teror nad Srbima ma gde žive". Opširnije u odvojenoj vesti.

21.03 Vučić: Posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je preko svog Instagram naloga poručio da zvaničnici srbije daju sve od sebe da sačuvaju mir i stabilnost.

"Nažalost, nas nisu hteli da slušaju ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, nikada se to u istoriji nije dogodilo i baš ih briga, besmisleno saopštenje, nevažno. Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome, ništa više", naveo je predsednik.

On je građane obavestio da smo "u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost",

"I ne samo to, nego i kako da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", rekao je Vučić.

 

20.03 Petković: Novinarki RTS zabranjen ulazak na Kosovo

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti time što je novinarki RTS-a, koja izveštava o životu Srba na KiM zabranio da uđe na Kosovo, pokazao "svoje fašističke metode". On je na svom Tviteru napisao da Kurti neće sprečiti da se glas o srpskom narodu čuje i zapitao da li će se čuti osuda međunarodne zajednice.

"Kurti je danas zabranio novinarki RTS Svetlani Vukmirović da uđe na KiM i radi svoj posao. Ovim pokazuje svoje fašističke metode na srpskoj novinarki koja izveštava o životu Srba na KiM. Neće sprečiti da se glas o našem narodu čuje! Hoće li se čuti osuda od strane međunarodne zajednice?", napisao je Petković.

 

20.02 Krizni štab Srba sa severa Kosova: Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks

Zbog serije dezinformacija koje Priština plasira kao deo hibridnog rata protiv srpskog naroda obaveštavamo javnost da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, štaviše mi u njima vidimo zaštitu od represije Kurtijevog režima i njegovih specijalaca, navodi se u saopštenju Kriznog štaba srpskog naroda sa severa KiM.

"Aljbin Kurti plasira laži o napadima na Kfor sa ciljem da uvuče u sukob Srbe sa Kforom, koji je jedina legalna oružana formacija u skladu sa Rezolucijom 1244. Odbijanje Kfora i Euleksa da se stave u službu diktatorskog antisrpskog režima Aljbina Kurtija je razlog zašto Kurti nastoji da lažima izmisli napade na ove organizacije", ističe se u saopštenju.

Podsećaju, kako navode, da su politički predstavnici srpskog naroda i članovi Kriznog štaba više puta javno pozvali građane na saradnju sa Kforom i Euleksom, jer su te međunarodne organizacije prisutne u skladu sa međunarodnim sporazumima koji su potpisani i koje, kako ističu, poštuju.

"Krizni štab u ime srpskog naroda poziva Kfor i Euleks da povećaju budnost. Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe", zaključuje se u saopštenju.

19.22 Letonsko ministrstvo odbrane: Pucano na letonske vojnike u sastavu Kfora na severu Kosova

Ministarstvo odbrane Letonije objavilo je danas da je pucano na letonske vojnike u okviru Kfora na severu Kosova i Metohije. Po povratku u bazu ustanovljeno je da nijedan od dva patrolna automobila nije oštećen, a pretpostavlja se da su hici ispaljeni kako bi se patrola sprečila da nastavi planiranom rutom, navodi Ministarstvo.

"U nedelju, 25. decembra pucano je na letonske mirovnjake dok su vršili patrolu na Kosovu. U incidentu nije bilo žrtava. Kosovska policija i NATO-KFOR su započeli istragu", navodi se u saopštenju.

Beogradski mediji objavili su da je sinoć u Zubinom Potoku došlo do pucnjave, a prištinska Koha javila je da je u tom mestu napadnut tim Kfora. Prema prištinskom listu, napadnuti su letonski vojnici u sastavu Kfora, a nema izveštaja o povređenima, niti se zna čime su napadnuti.

 

18.56 Kfor i kosovska vlada različito o današnjem sastanku

Kfor je nakon trilateralnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i šefom misije Euleksa Larsom Gunarom Vigermarkom saopštio da se na njemu razgovaralo o pitanju bezbednosti na Kosovu.

"Komandant misije koju predvodi NATO, KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristučija, sastao se danas sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom misije Euleksa Larsom Gunarom Vigermarkom kako bi razgovarali o pitanju bezbednosti na Kosovu", navodi se na Tviter nalogu Kfora.

 

 

Međutim, u saopštenju Vlade je rečeno da je na ovom sastanku zajednički zaključak da bi barikade trebalo da se uklone, prenosi Reporteri.

"Zajednički zaključak sa ovog sastanka je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova nakon sastanka sa šefovima misija.

18.55 Kosovski Savet bezbednosti: Mora se vratiti sloboda kretanja, ne sme biti barikada

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneo je Telegrafi.

Na sastanku je, kako je preneo prištinski portal, zaključeno da su pretnja i postupci na severu "rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe, šire propagandu".

"Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana, državnih institucija, pripadnika kosovske policije, novinara, pripadnika misije Euleks i patrolnih jedinica Kfora", navedeno je u saopštenju objavljenom posle sednice.

Istaknuto je da u ovih 17 dana od postavljanja barikada postoji kontinuirana komunikacija sa Kforom i ponovljeno da kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali i da ''kao što je već poznato, čeka akcije Kfora''.

18.31 Hodaj: KP odobrila ostavke srpskih policajaca, ali nisu svi predali opremu

Glavni izvršni službenik Policijskog inspektorata Kosova Kuštrim Hodaj izjavio je danas da je kosovska policija odobrila sve ostavke srpskih policajaca sa severa zbog proteka roka od 30 dana, ali i upozorio na pokretanje postupka protiv bivših funkcionera zbog toga što nisu svi predali opremu. U intervjuu za KosovaPres Hodaj naglašava da je bilo i pritisaka na srpske policajce da podnesu ostavke.

"Proces ostavke ili odobravanja ostavke je administrativni proces koji se odvija u okviru kosovske policije. Međutim, vodili smo istrage i vodimo istrage u vezi sa odgovornima koji su organizovali način podnošenja ostavki i pritisak u nekim slučajevima na policijske službenike da podnesu ostavke", navodi Hodaj, preneo je Telegrafi.

On takođe naglašava da ima slučajeva da osim uniformi i naoružanja nije predata ni druga oprema kosovske policije.

18.22 Vučić se sutra sastaje sa patrijarhom Porfirijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u utorak u 12 sati sa patrijarhom srpskim Porfirijem, u prostorijama Srpske Patrijaršije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Tanjug/Tara Radovanović

 

17.34 Šef Euleksa, komandant Kfora i Kurti razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije

 Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark, komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali su danas o bezbednosti i situaciji na severu Kosova, saopšteno je Tanjugu u Euleksu.

Odgovarajući na pitanje da li ih je vlada u Prištini kontaktirala u vezi s barikadama na severu Pokrajine, odnosno da li je Kurti zatražio da učestvuju u njihovom uklanjanju, Euleks je ponovio poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da "barikade nisu prihvatljive" i da "treba odmah da budu uklonjene".

"Kao što je šef misije Euleksa nedavno naveo u intervjuu za Tanjug, Euleks nema ni mandat ni kapacitete da fizički ukloni barikade, koje su nezakonite i sprečavaju slobodu kretanja", rekli su u Euleksu.
 

Euronews

16.56 Patrijarh Porfirije: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

Patrijarh Porfirije saopštio je na svom Instagram nalogu da je danas, kao patrijarh, krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve.

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", naveo jepatrijarh Porfirije.

16.55 SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegove crkve na Kosovu i Metohiji

Srpska pravoslavna crkva je saoštila da su patrijarha Porfirija koji je danas po redovnom programu trebalo da stigne u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopštili da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

"Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva", navodi se u saopštenju.

Patrijarh, kako se dodaje,  apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Кosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva. 
"To znači da se, na  području na kome imaju punu  kontrolu, poglavaru Srpske  pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima", navodi se u saoštenju.

Kako se dodaje, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Кosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. 

"Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", poručuje SPC.

16.46 Srpska lista: Sramna i ničim izazvana odluka

Antisrpski režim Aljbina Kurtija u Prištini nakon ukidanja svih prava Srbima na Kosovu i Metohiji i kontinuiranom represijom nad srpskim narodom, danas je otišao i korak dalje, sprečavajući poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da bude sa svojim vernim narodom i u svojoj crkvim saopštila je Srpska lista.

"U danu kada hrišćani po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Aljbin Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da "znajući koji značaj Srpska pravoslavna crkva ima među našim građanima lako je shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca zbog ove sramne i ničim izazvane odluke".

"Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj sraman čin diktatorskog režima u Prištini i poziva sve koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini", ističe se u saopštenju.

"Svi oni licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane Aljbina Kurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Ćutanje na ovo grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava", zaključuje Srpska lista.

15.49 Dačić: Zabrana ulaska Porfiriju - sramotan potez Prištine u 21. veku 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

“Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije”, rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

On je naveo da je sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, i to sa namerom da poseti nekadašnje sedište SPC.

“To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su proterali patrijarha sa KiM”, rekao je Dačić. Dačić je podvukao da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

15.17 Petković: Zabrana ulaska na KiM patrijarhu neviđen zločin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je patrijarhu srpskom Porfiriju danas Priština zabranila ulazak na KiM i da je time "Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere".

"Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere.

Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!", naveo je Petković na Tviteru.

Tanjug

15.00 Kosovska policija nije pustila patrijarha da uđe u pokrajinu

Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo i Metohiju, gde se uputio uprkos jučerašnjem dopisu Prištine da mu nije dozvoljen boravak, javlja Kosovo onlajn. Patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Tanjug/RT Gračanica

 

14:02 Kosovo onlajn: Kurti patrijarhu postavio tri uslova za ulazak na Kosovo

Vlada Kosova poslala je mejl preko svog oficira za vezu kojim odbija posetu patrijarha Porfirija, uz napomenu da mora da ispuni tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, prenosi Kosovo onlajn i ističe da je glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha da javno osudi postavljanje barikada i "kriminalne strukture na severu".

Ovaj sajt je objavio i da kosovski premijer Aljbin Kurti uputio i pismo KFOR-u i Euleksu u kome je zatražio da ga obaveste hoće li i kada preuzeti nešto povodom barikada, a ukoliko tako nešto ne planiraju, Priština ima detaljan plan kako da ih sama ukloni, objavio je Kosovo onlajn.

Neposredno pre današnjeg sastanka Kurtija sa predstavnicima Kfora i Euleksa objavljeno je da je Kosovska policija potpisala ugovor vredan 124.000 evra za iznajmljivanje "teške mehanizacije" od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena, ali nije precizirano u koju svrhu bi je policija koristila.

13.55 Vučević u garnizonu Raška razgovarao s Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gde ga je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Vučević i Mojsilović održali su sastanak sa starešinama Vojske Srbije tokom kojeg je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija. Tokom dana Vučević će obići i deo jedinica Vojske Srbije na terenu.

12.20 KFOR: Istražujemo incident u Zubinom Potoku, planiraju se sastanci

KFOR je danas saopštio da istražuje incident koji se u nedelju desio u neposrednoj blizini patrole Kfora na području Zubinog Potoka, kao i da se planiraju razgovori svih strana. KFOR je na Fejsbuku naveo da su nepoznate naoružane osobe učestvovale u incidentu na području Zubinog Potoka, kao i da povređenih i materijalne štete nije bilo, ali da se radi na utvrđivanju činjenica.

"Pošto su planirani sastanci svih stana, važno je da svi uključeni izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije. Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica", poručuju iz KFOR-a.

Dodaju da "pozivaju sve strane da pomognu da na Kosovu postoji bezbednost i sloboda kretanja i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga", navodi KFOR.

"Komandant misije KFOR nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirenje tenzija na severu Kosova i on ostaje u kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces.

"Poslednjih meseci pojačali smo svoje prisustvo i patrole, i ostajemo u potpunosti sposobni da ispunimo mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog", dodaje se u saopštenju KFOR.

11.33 Mediji i društvene mreže o navodnoj pucnjavi u Zubinom Potoku

Euronews TV

09.45 Todić: Noć protekla mirno u Leposaviću, tenzija raste

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da je u tom mestu noć protekla mirno, ali da se povećava tenzija.

Na teritoriji Leposavića se nalaze dve barikade, a Todić je rekao za Pink da su posle sinoćnog incidenta u Zubinom Potoku porasle napetost i tenzija i među Srbima u Leposaviću.

Potvrdio je da su jedinice ROSU došle sa dugim cevima i u ratnoj opremi u policijsku stanicu u tom mestu, te da su tamo dopremili i snajpersko naoružanje.

Objasnio je da je EULEX i KFOR trebalo da obezbedi samo da se dopreme osnovne potrepštine za kosovske policajce u toj stanici, i da se zamene pozornici.

"Međutim bilo je sam jedno EULEX vozilo, ostalo su bila policije ROSU. To je dodatno uznemirilo građane jer jasno govori o namerama Prištine", rekao je on.

Poručio je da je i 17 dana barikada  narod rešen da istraje i izbori se za sigurnu budućnost.

08.35 Euronews Srbija na Severu: Na barikadama od jutros mirno

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup javlja da je na 10 barikada na Severu KiM situacija od jutros mirna i da su ljudi spremni da ostanus ve dok se ne ispune njihovi zahtevi, a to je puštanje na slobodu trojice uhapšenih Srba.

Euronews

08.00 KFOR: Naša patrola u Zubinom Potoku čula pucnjavu

Kfor je potvrdio da je sinoć došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povređenih, niti da je pričinjena materijalna šteta.  U saopštenju misije KFOR-a navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, prenela je "Koha", ističući da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

"Možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola Kfora, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i videla nekoliko pucnjeva u njenoj blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete. Proveravamo činjenice sa terena i naknadno ćemo objaviti više detalja", naveli su iz KFOR-a.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

07.00 Rakić: Nije bilo napada na KFOR

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je za TV Pink demnatovao je sinoć navode kosovskih medija na albanskom da je u Zubinom Potoku došlo do napada na pripadnike KFOR-a.

"Prema našim informacijama nije se desio nikakv napad na KFOR. Srbi na severu poštuju KFOR", naveo je Rakić.

Kako je dodao, situacija je trenutno apsolutno mirna.

Na pitanje da li očekuje da će Priština prihvatiti zahteve Srba na barikadama odgovorio je da ne očekuje ništa.

"Poučeni praksom ne očekujemo ništa. Očekujemo pritisak međunarodne zajednice. Molba je da puste pritvorene i povuku naoružane jedinice. To su naši zahtevi i molba jer je Srbima na ovaj način ostalo da skrenu pažnju javnosti", rekao je Rakić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kosovska policija saopštila je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu da nije učestvovala ni u kakvoj razmeni vatre u Zubinom Potoku.

"U vezi sa brojnim pitanjima upućenim Policiji Kosova o tome da li je napadnuta u Zubinom Potoku ili da li je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe. Policija Kosova nije imala razmenu vatre ni sa kim“, navela je Kosovska policija na Fejsbuku.

 

Komentari (0)

Srbija