Politika

Vučević o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije na najviši stepen: Nema razloga za paniku, ali ima za zabrinutost

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

23:01

Vučević o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije na najviši stepen: Nema razloga za paniku, ali ima za zabrinutost
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević. On je za Tanjug rekao da nema razloga za paniku, ali da ima za zabrinutost.

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević za Tanjug.

Kako je naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije, i sprečavajuči pogrom i teror nad Srbima ma gde žive".

On je istakao da je Vučić naredio podizanje borbene gotovosti, imajući u vidu sve što se večeras dešava na KiM i to da se albanske vlasti, odnosno vlada Kosova pod Aljbinom Kurtijem i dalje pripremaju za napad na Srbe i na nasilno uklanjanje barikada.

Vučević je naveo da je razlog i nerešavanje problema koji su doveli do demokratskog protesta Srba i vid ćutnje međunarodne zajednice, kao i neutralne izjave koje ne vode ka političkom rešenju.

On je u tom smislu naveo da pozivi Srbije da se problemi rešavaju u formatu dijaloga i da se vratimo političkom dijalogu, a ne sukobima ostaju bez odgovora "sa tim neutralnim i iritirajućim pozivima na uzdržanost obe strane. Takođe, dodao je da je odluka doneta i imajući u vidu obaveštajne podatke s kojima Srbija raspolaže"

Vučević je naglasio da je Srbija jedina zainteresovana za razgovore i političke dogovore i da se "makar i hiljadu puta sastaje dok se ne nađe neki dogovor i rešenje".

S druge strane, kako je naveo, Priština konstantno povlači hazarderske i jednostrane poteze, podiže nivo tenzija i stalno vodi ka daljoj eskalaciji sa, kako je naveo, jasnim ciljem da etnički očisti KiM.

"Da i to malo Srba što je preostalo na našoj vekovnoj teritoriji bude očišćeno od našeg naroda", rekao je Vučević.

On je naglasio da je za Beograd zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice i izbegavanje razgovora, "političkog dilaloga o uzrocima, ne posledicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe, demokratske borbe srpske zajendice na KIM".

Vučević je naglasio da Zajednicu srpskih opštine više niko ne pominje, i istakao da, ne samo da se ne oslobađaju nezakonito zatočeni Srbi "koje drže u kontejnerima bez prava na odbranu i bez prava koja su u skladu sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama", već ih ne pominju ni NVO.

Čak se, kako kaže, ne pominje ni pitanje ličnih karata ni registrarskih tablica.

"Sada je neki novi zahtev Opštinske izborne komisije, uklanjanje barikada, Gazivode, prozivodnja vina i rakije. Svaki dan se izmišlja neki novi razlog. Patrijarh ne može da ode u Pećku patrijaršiju", rekao je Vučević.

On je rekao da su Srbi jedini narod u Evropi koji nema prava na slobodu i očuvanje svoji vekovnih ognjišta.

"Srbija u nadi da će se problemi rešavati u poltičkom formatu kroz dijalog ostaje posvećena razgovorima i dogovoru, i mora da vodi računa o zašiti svojih državnih i nacionalnih interesa i stoga Vojska Sbrije je od noćas u najvećem stepenu pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile", poručio je Vučević.

On je pozvao sve građane Srbije da ostanu mirni i pribrani, da ne podležu lažnim vestima i zluradim komentarima i naglasio da je potrebno da pokažemo dostojanstvo, nacionalnu solidarnost i političku zrelost kao građani i kao narod.

Komentari (0)

Srbija