Politika

Patrijarh ne može na Kosovo: Dozvola za ulazak samo ako "SPC ispuni uslove Prištine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kosovo online

26/12/2022

-

21:29

Patrijarh ne može na Kosovo: Dozvola za ulazak samo ako "SPC ispuni uslove Prištine"
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija nije dozvolila danas patrijarhu srpskom Porfiriju ulazak na tertoriju Kosova i Metohije dan nakon što je Srpska pravoslavna crva saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju.

Ovakvu odluku oštro je osudio zvanični Beograd koji je potez prištinskih vlasti nazvao "sramotnim". S druge strane, tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da poseta nije odbijena, već da se od SPC očekuje da se ogradi od "postupanja nekih svojih pripadnika koji daju podršku grupama odgovornim za postavljanje barikada".

I prilikom priprema posete moglo se zaključiti da ona neće biti odobrena.

Kako je pisao Kosovo onlajn, vlada Kosova poslala je mejl preko svog oficira za vezu kojim odbija posetu patrijarha Porfirija, uz napomenu da mora da ispuni tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, a glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha da javno osudi postavljanje barikada i "kriminalne strukture na severu".

Tamošnje ministarstvo kasnije je saopštilo da je u petak (23. decembra), primljen zahtev sprskog patrijarha da mu se dozvoli trodnevna poseta (od 26-28. decembra ). Prištinsko ministarstvo tvrdi da "zahtev nije odbijen, već je vezan za distanciranje od akata nasilja i gore navedenih radnji".

Ministarstvo navodi da je ovakav stav prištinskih institucija uslovljen time što je pravoslavni sveštenik Predrag Popović, iz hrama Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici pre nekoliko dana javno priznao da je u utorak prošle nedelje "ilegalno prešao" preko granične linije na Kosovo da bi izbegao patrole KFOR-a, i posetio i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću.

Kabinet srpskog patrijarha saopštio je da je Porfirije sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini zabranile dolazak, ali da on ne odustaje od namere da služi u Pećkoj patrijaršiji i da očekuje da ta, kako se navodi, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

Saopštenje SPC je, kako tvrde iz Prištine netačno, i da zahtev nije odbijen, "već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika, kao u slučaju pravoslavnog sveštenika Popovića".

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je saopštilo da zahtev za posetu "može da bude odobren tek nakon što Crkva osudi i ogradi se od postupanja pripadnika SPC koji su ilegalno ušli na Kosovo" i koji, kako se tvrdi, daju otvorenu podršku "kriminalnim grupama' na severu  Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene".

 

Uprkos svemu, patrijarh Porfirije se danas uputio u južnu srpsku pokrajinu. Međutim, nakon što se nekoliko minuta zadržao na administrativnom prelazu Merdare, na strani koju kontroliše kosovska policija, vratio se nazad u Kuršumliju.

Tanjug

Patrijarh se kasnije oglasio na Instagramu gde je napisao da je danas krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve, ali da su "vrata na njegovom domu zaključana".

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", naveo je on.

U vezi sa ovim, kabinet predsednika Srbije saopštio je da će se Aleksandar Vučić sutra u podne sastati s patrijarhom.

"Sramotan potez Prištine"

Srpska pravoslavna crkva je saoštila da su patrijarha Porfirija koji je danas po redovnom programu trebalo da stigne u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili organi vlasti u Prištini i saopštili da mu je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

"Sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva", navodi se u saopštenju.

Odluku su osudili i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Srpska lista. Dačić je izjavio da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu "svirepost i ludost".

"Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije", rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

Tanjug/RT Gračanica

 

Šta kažu zakoni i sporazumi?

Pravnik Milan Antonijević ocenio je za Tanjug da je potez kosovske policije da zabrani ulazak na KiM patrijarhu srpskom Porfiriju kršenje ljudskih prava i verskih sloboda, kao i uskraćivanje prava Srpskoj pravoslavnoj crkvi da neometano obavlja svoje aktivnosti. 

"Začuđuje to da se vlada odlučila na ovakav korak i da se na taj način zaista šalje jedna poruka koja ne pogoduje ni ljudskim pravima, ni verskim slobodama, a ni slobodi kretanja, o kojoj se nedavno raspravljalo i u okviru briselskog dijaloga, ali i u okviru samog Berlinskog procesa gde su potpisani sporazumi koji obavezuju i Kosovo i sve zemlje zapadnog Balkana na olakšani protok ljudi i robe", rekao je Antonijević.

On je dodao da je to na ovaj način Priština to očigedno sprečila. Kako je istakao, začuđuje i to što se prema pojedinim informacijama, za ulazak srpskog patrijarha na KiM od njega zahtevalo da se izjasni po pitanju barikada.

"To je zaista mešanje pitanja koja su vezana za verske slobode sa političkim i sa nekim drugim odlukama Srba da na takav način iskažu svoj protest", zaključuje Antonijević.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je zabrana ulaska patrijarha Porfirija na KiM šamar ne samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već i hrišćanstvu. On kaže i da je ovim postupkom Priština pogazila sekularnost Kosova, kao i član 18 Povelje Ujedinjenih nacija i član devet Evropske konvencije o ljudskim i manjinskim pravima, koje garantuju slobodu veroispovesti.

"Ovo nije urađeno slučajno i mislim da vlasti na Kosovu imaju zeleni signal od nekih mnogo jačih sila da tako nešto mogu da učine", rekao je on za Tanjug.

profimedia

 

A kako piše Kosovo onlajn, u kosovskom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona koji se odnose na zaključivanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova (iz 2012), u članu 7A uređen je Status Srpske pravoslave crkve, odnosno unete su izmene u tada već postojeći zakon o verskim slobodama. U ovom članu, stav 1 navedeno je da se SPC na Kosovu smatra integralnim delom Srpske pravoslavne crkve.

"Ime i unutrašnja organizacija SPC uključujući njenu hijerarhiju i aktivnosti će se poštovati", navodi se u stavu 2 ovog člana.

Takođe, u stavu 3 se navodi: "Neće biti proizvoljne zabrane o boravku na Kosovu za sveštenike, buduće sveštenike, monahe, monahinje i posetioce.

Sa druge strane, u Briselskom sporazumu o zvaničnim posetama, koji je dogovoren 1. decembra 2014. godine, predviđeno je da se poseta Patrijarha organizuje preko oficira za vezu, po istoj proceduri koja je predviđena za posetu državnih zvaničnika.

Verski poglavar nije uvršten u prvu kategoriju, već u drugu – za koju je predviđeno da se zahtev uputi direktno oficiru za vezu Prištine i to najmanje 48 sati ranije.

"b. Drugu grupu čine svi drugi ministri, potpredsednici Skupštine, direktori kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, javni tužilac, kao i sva druga lica koja imaju fizičko obezbeđenje, primera radi verski poglavari. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 48 časova unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 24 časa", navodi se u sporazumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija