Politika

Odbor za pravosuđe usvojio izveštaje institucija za 2021: Povećan broj građana koji su tražili pomoć Zaštitnika

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

19:47

Odbor za pravosuđe usvojio izveštaje institucija za 2021: Povećan broj građana koji su tražili pomoć Zaštitnika
Odbor za pravosuđe usvojio izveštaje institucija za 2021: Povećan broj građana koji su tražili pomoć Zaštitnika - Copyright Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je izveštaje o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnika građana i Agencije za sprečavanje korupcije za 2021. godinu.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, obrazlažući izveštaj iz 2021. godine, naveo je da je Zakon o zaštitniku građana koji je počeo da se primenjuje od 16. novembra, uneo brojne novine i proširio nadležnosti tog državnog organa.

"Zaštitnik građana po novom zakonu je nacionalni izvestilac iz oblasti trgovine ljudima, kao i nezavisni mehanizam o pravima osoba sa invaliditetom i posebno telo za zaštitu prava deteta. To posebno ističem jer su postojale ideje da se osnuje dečiji ombudman", kazao je Pašalić.

Na taj način, kaže Pašalić, proširene su i ingerencije tog sektora te uvedena i neka prava koja deca ranije nisu imala, oko samozaštite - odnosno mogućnost prijave ako imaju problem u porodici ili školi. Pašalić je naveo da se broj građana koji su se obraćali tom državnom organu značajno povećao prethodne godine i da je bilo 86 odsto rešenih predmeta.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović naveo je da je 2020. godine primljeno 9.218 žalbi, a da ih je 2021. godine bilo 12.221 u oblasti prava i kada je reč o slobodi pristupa informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je rekao, u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja prošle godine je primljeno oko 2.000 žalbi više u odnosu na 2022. godinu.

"Procenat izvršenja naših odluka je je 75 odsto i on je porastao. Stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja je krenulo ka rešavanju, ali to još uvek nije na zadovoljavajućem nivou", kazao je Marinović.

Dodao je da su zahvaljujući tome što je Narodna skupština 2021. godine donela izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja mnoge stvari poboljšane.

"Prethodne godine procenat žalbi zbog ćutanja uprave u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja u korpusu svih žalbi je od godine do godine iznosio između 55 i 80 odsto. Kad smo najavili da će početi primena zakona koja sankcioniše organe vlasti koji ćute na zahtev za slobodan pristup informacijama, taj procenat je pao na 37 odsto", naveo je Marinović.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić kazao je da je agencija u 2021. nesmetano obavljala svoju funkciju, te da se radilo na obuci zaposlenih, jačanju partnerstava sa ključnim partnerima i dodao da je i na međunarodnom planu postignut značajan uspeh.

"Što se tiče tehničkih kapaciteta osavremenili smo opremu i to je rezultiralo značajnom uštedom električne energije. Dodatno smo zaštitili baze podataka i naš sistem i spremni smo za povezivanje na državni Data centar u Kragujevcu.", naveo je Sikimić.

Kada je reč o izveštaju o sprovođenju revidiranog akcionog plana za poglavlje 23 - potpoglavlje za borbu protiv korupcije u kojem je definisano 130 aktivnosti, Sikimić je naveo da je Agencija razmatrala oko 100 aktivnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija