Politika

Ministarstvo kulture: Obnavljanje kuće Džafera Deve akt falsifikovanja istorije i promovisanje zločina

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

13:47

Ministarstvo kulture: Obnavljanje kuće Džafera Deve akt falsifikovanja istorije i promovisanje zločina
Ministarstvo kulture: Obnavljanje kuće Džafera Deve akt falsifikovanja istorije i promovisanje zločina - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture Srbije danas je najoštrije osudilo najavu vlasti u Prištini da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu, ocenivši da se radi o projektu falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja.

"Projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Euronews/Printscreen

 

Podseća se da je Džafer Deva ozloglašeni nacistički kolaboracionista, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije "Skender-beg", poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom.

Navodi se da je Deva za vreme Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

"Podsećamo da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja, naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama", navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

 

Komentari (0)

Srbija