Politika

Slovačko Ministarstvo o zahtevu Prištine za članstvo u EU: Promena stava zavisiće od normalizacije odnosa sa Beogradom

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

16:46

Slovačko Ministarstvo o zahtevu Prištine za članstvo u EU: Promena stava zavisiće od normalizacije odnosa sa Beogradom
Slovačko Ministarstvo o zahtevu Prištine za članstvo u EU: Promena stava zavisiće od normalizacije odnosa sa Beogradom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, komentarišući zahtev Prištine za članstvo u EU, da će bilo kakva eventualna promena stava Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, zavisiti od normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Slovačka je obaveštena o tome da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u EU, ali kao što smo više puta ponavljali, slovački stav prema Kosovu zasniva se na deklaraciji Nacionalnog saveta Republike Slovačke iz 2007. godine. Svaka promena slovačke pozicije po ovom pitanju zavisiće od normalizacije odnosa Beograda i Prištine", odgovorili su u Ministarstvu na pitanje prištinskog lista Gazeta ekspres o tome šta Slovačka misli o članstvu privremenih prištinskih institucija u EU.

Slovački MIP dalje dodaje da je jedini način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine aktivno učešće u dijalogu koji vodi EU, a koji bi postepeno trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma. 

"Ovaj sporazum treba da odražava vrednosti i standarde EU koji su ključni da Kosovo napreduje na svom evropskom putu“, dodaju u slovačkom MIP-u.

Povodom eventualnog članstva Prištine u Savetu Evropu, Gazeta ekspres prenosi i izjavu zamenika ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Krešnika Ahmetija da je iz Srbije u Strazbur poslat veliki broj 'nonpejpera' protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, ali da je Priština obezbedila podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje koje pojašnjava da nema prepreka za članstvo. 

On je za Kosova pres rekao da Srbija nije zaustavila kampanju povlačenja priznavanja tzv. Kosova, ali tvrdi da, kako je rekao, "nije postigla nikakve rezultate".

Na konstataciju da nije bilo ni novog priznanja nezavisnosti tzv. Kosova od februara 2021. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Izraelom, kaže da je "Kosovo već realnost u međunarodnoj areni" i da se ne mogu očekivati priznavanja kao u periodu kad je Priština tek proglasila nezavisnost.

Ističe i da ne vidi razlog da tzv. Kosovo ne postane deo Partnerstva za mir NATO i najavio da će lobiranje za članstvo u Partnerstvu u 2023.biti intenzivnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija