Politika

Vučić: Priznanje nezavisnosti Kosova dosad povuklo devet država, čekamo i desetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2023

-

19:19

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su pred Srbijom teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije i istakao da je devet zemalja povuklo priznanjeKosova, a da se čeka i deseta.

Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije istakao da čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, 84 nedovsmisleno priznaje, a tri države "nisu načisto".

"Imamo devet koje su povukle priznanja - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija i čekamo desetu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, "želeli smo mir i jedva smo ga sačuvali".

"Nijednog trenutka nikog nismo provocarali, osim ako neki ne kažu da nije porovokacija što smo štitili naše državljane i što je za nas to teritorija Srbije, a svog Ustava i svog naroda nećemo da se stidimo", rekao je Vučić.

On je dodao da "mi ne bežimo od svih sporazuma koje smo potpisali, a da Albanci beže od svih šest, i nijedan ne mogu da poštuju".

Tanjug

On je, odgovarajući na pitanje o Kosovu i Metohiji, rekao da je je Srbija spremna da razgovara o kompromisima i da Beograd očekuje dolazak višeg savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea 11. ili 12. januara, a posle toga dolazak posrednika iz Evrope.

"Mi se držimo svog Ustava, to je sve što mogu da kažem, a sve ostalo spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali to moraju da budu kompromisna rešenja, a ne poniženja", naveo je predsednik.

.

 

Komentari (0)

Srbija