Politika

SPC: Patrijarh će obići Pećku patrijaršiju u skladu s programom koji nije u vezi sa političkim kontekstom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

15:13

SPC: Patrijarh će obići Pećku patrijaršiju u skladu s programom koji nije u vezi sa političkim kontekstom
SPC: Patrijarh će obići Pećku patrijaršiju u skladu s programom koji nije u vezi sa političkim kontekstom - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije će Pećku patrijaršiju posetiti u skladu sa svojim programom i nahođenjem koji nisu vezani za politički kontekst ni za bilo koju čičnost iz političkog života, navela je SPC nakon što je kosovska vlada saopštila da je patrijarhu odobren ulazak na Kosovo. U saopštenju SPC se ne precizira kada će patrijarh otići na Kosovo i Metohiju.

"Po unapred utvrđenom programu, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije će na praznik Rođenja Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista, u ponoć, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Njegova Svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života", navodi SPC

Prethodno je vlada u Prištini saopštila da je kosovski premijer Aljbin Kurti odobrio dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na Kosovo i Metohiju.

Kako je navedeno u saopštenju kosovske vlade, "ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić zatražio je od premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija da dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića".

 

Komentari (0)

Srbija