Politika

Vlada u Prištini: Patrijarhu Porfiriju odobren ulazak na Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2023

-

14:05

Vlada u Prištini: Patrijarhu Porfiriju odobren ulazak na Kosovo
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je odobrio dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na Kosovo i Metohiju, navode u kosovskoj vladi, dok iz SPC nije bilo saopštenja tim povodom.

Kako je navedeno u saopštenju kosovske vlade, "ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić zatražio je od premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija da dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića".

Ističe se da je Patrijarh najavio da će doći na prelaz i da želi da uđe bez obezbeđenja, a da je Kurti pozitivno odgovorio ministru Rašiću. Tvrdi se i da patrijarh nije podneo zahtev za posetu KiM prema postojećem sporazumu.

Srpska pravoslavna crkva se na svom sajtu nije oglašavala povodom ovog saopštenja kosovske vlade.

Podsećamo, Kosovska policija nije dozvolila patrijarhu ulazak na Kosovo i metohiju 26. decembra, nakon što je SPC saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju.

Osude iz Beograda zbog prethodne zabrane

Ovakvu odluku oštro je osudio zvanični Beograd koji je potez prištinskih vlasti nazvao "sramotnim". Patrijarh se kasnije oglasio na Instagramu gde je napisao da je  krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve, ali da su "vrata na njegovom domu zaključana".

"Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom. Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi", naveo je on.

Verski analitičar Draško Đenović ocenio je tada da je zabrana ulaska patrijarha Porfirija na KiM šamar ne samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već i hrišćanstvu. On je rekao i da je ovim postupkom Priština pogazila sekularnost Kosova, kao i član 18 Povelje Ujedinjenih nacija i član devet Evropske konvencije o ljudskim i manjinskim pravima, koje garantuju slobodu veroispovesti.

Komentari (0)

Srbija