Politika

"Slažemo se oko čega se ne slažemo": Analitičari za Euronews Srbija o tri izazova koja koče odnose SAD i Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2021

-

17:44

"Slažemo se oko čega se ne slažemo": Analitičari za Euronews Srbija o tri izazova koja koče odnose SAD i Srbije
"Slažemo se oko čega se ne slažemo": Analitičari za Euronews Srbija o tri izazova koja koče odnose SAD i Srbije - Copyright Screenshot/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Širom Amerike danas se obeležava državni praznik, Dan nezavisnosti u znak sećanja na 4. jul 1776, kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije. Na taj dan brojnim manifestacijama u gradovima SAD i prestonici Vašingtonu proslavljaju se istorija, tradicija i američki način života. Ove godine proslavlja se uz novu administraciju od koje Srbija očekuje da se odnosi dve zemlje u najmanju ruku ne pogoršaju, pošto godinama unazad tapkaju u mestu.

Srbija i Amerika, početkom 20. veka iskreni prijatelji, danas, manje od toga. Srbija, više gleda, makar politički prema istoku, nego prema Kipu slobode.

"Mislim da ne možemo da očekujemo da će se odnosi između Srbije i SAD makar kratkoročno vratiti na period iz Prvog svetskog rata ono što možemo da očekujemo jeste postepeno unapređivanje odnosa i na ekonomskom i na političkom planu pogotovo kada se budu rešili neki bilateralni izazovi kojih na žalost ima i dan danas", kaže za Euronews Srbija Stevan Nedeljković za Fakulteta političkih nauka.

Euronews.rs

Ti izazovi su paljenje američke ambasade 2008. i nerasvetljeno ubistvo braće Bitići, kao i pitanje Kosova.

"Srpsko američki odnosi su zasnovani na principu koji je ustanovljen prilikom poslednje posete tada potpredsednika Džoa Bajdena, a to se može sažeti u formuli, slažemo se oko čega se ne slažemo, naravno tačka razilaženja je Kosovo", navodi za Euronews Srbija novinar Milan Mišić.

Težak je to čvor koji treba razmrsiti, ali, makar kulturološki Srbija je, smatraju analitičari, bliža Americi nego, recimo Kini.

Prvi Mekdonalds u ovom delu Evrope otvoren 1988 u Beogradu. Tada je počela ljubav Srba i američke brze hrane koja se nije ugasila čak ni 1999. tokom bombardovanja. Ta kulturološka veza preko hrane, muzike i sporta bi mogla da pomogne renesansu odnosa Srbije i SAD.

"Meni se čini da Srbija i SAD dele kulturne i vrednosne temelje, dele zajedničku istoriju koja je samo u kratkom preriodu bila neprijateljska u ostalim periodima bila je znatno bolja u nekom periodu čak i prijateljska. Pored toga, veliki broj Amerikanaca je srpskog porekla, procenjuje se da je taj broj do 800.000 i mislim da oni predstavljaju neku vrstu neiskorišćenog potencijala za unapređivanje odnosa Srbije i SAD", navodi Nedeljković.

Uprkos tome teret političkih problema ipak će kočiti napredak odnosa nekadašnjih saveznika sve dok i poslednje sporno političko pitanje ne bude rešeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija