Politika

Dačić: Beograd je prvi pružio ruku Zagrebu, videćemo efekte

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

12:45

Dačić: Beograd je prvi pružio ruku Zagrebu, videćemo efekte
Dačić: Beograd je prvi pružio ruku Zagrebu, videćemo efekte - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd prvi pružio ruku Zagrebu u želji da normalizuje odnose između dveju zemalja, ali da ne zna, kako je kazao, koliko će to imati efekta.

"Poneli smo se veoma odgovorno u smislu poruka koje smo poslali. Mi smo pružili prvi ruku i videćemo kako će se dalje odvijati", poručio je ministar gostujući na TV Hepi.

Dačić je rekao da je Beograd, u dogovoru sa Miloradom Pupavcem, iskoristio tradicionalni Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu u pokušaju da dođe do diplomatskog otopljavanja odnosa sa Hrvatskom.

"Moj zadatak je bio da prenesem poruku da, i pored svih međusobnih razlika, moramo da se dogovaramo oko pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti i da stvari oko prošlosti rešavamo na miran i kulturan način. Nisam baš optimista da će tako da bude", poručio je Dačić.

On dodaje da je pitanje šta ko želi, ali da on smatra da ima mnogo razloga da nađemo zajednički interes.

"Posle prijema razgovarao sam i sa hrvatskim ministrom da njima u svemu tome fali kontekst.Trebalo bi da obuhvatamo sve ono što tišti nas, Prvi srpski rat, Drugi svetski rat, Oluju. Naravno, svesni smo i onoga što tišti Hrvate, a to su devedesete godine, ali ako već želimo da radimo na tome, moramo da radimo na prevazilaženju tih prepreka za normalizaciju odnosa", istakao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija