Politika

Dačić u Zagrebu: Najbolji odnosi su u interesu oba naroda, Plenković: Uprkos teškom nasleđu potrebno pomirenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

13:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvuje danas u Zagrebu tradicionannom božićnom prijemu koje je organizovalo Srpsko nacionalno veće. On je tom prilikom izjavio da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske u interesu oba naroda i da iako Beograd i Zagreb ne misle isto po mnogim pitanjima, moraju da vode dijalog.

"Ja želim da vam zato kažem da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu naša dva naroda, ali i čitavog regiona. Moje prisustvo danas ovde, osim naše brige o Srbima u Hrvatskoj predstavlja i snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislim isto po mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija je svesna da su neka otvorena pitanja sa Hrvatskom ozbiljna i teška, odnosno da ne mogu da budu rešena u kratkom roku nezavisno od zajedničke opredeljenosti da se njihovo rešavanje ubrza.

"Mi prepoznajemo značajan iskorišćen prostor i potrebu za unapređenjem odnosa, ali to je moguće i samo kroz normalizaciju generalnog političkog narativa, poboljšanje i intenziviranje političkog dijaloga i bez skrivenih agendi. Iskoristio bih u ovom momentu da pomenem da je Hrvatska od 1. januara ove godine učinila novi važan korak ka punoj integraciji u EU, na čemu joj upućujemo iskrene čestitke. Pojedinačni napredak naših suseda bi trebalo da se posmatra kao naš zajednički uspeh", rekao je Dačić.

Dodao je da pitanje manjina ponekad predstavlja tačku sporenja, a u cilju promocije multietičnosti kao bogastva dve države, kako je rekao, posebno je važno da zvaničnici dve države kontinuirano i dosledno osuđuju govor mržnje i etnički motivisane napade.

"Srbija aktivno radi na kontinuiranom unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine jer smatramo da je poštovanje i negovanje jezičkih, verskih i kulrutoloških različitosti pravi pokazatelji našeg demokratskog kapaciteta. Dobar primer toga je da je predstavnik hrvatske manjine Tomislav Žigmanov postao ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije", naglasio je srpski šef diplomatije.

Na prijemu su i ministar Žigmanov, patrijarh srpski Porfirije, ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić, kao i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Pored domaćina, predsednika SNV-a Milorada Pupovca, na prijemu će se obratiti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković: Uprkos teškom nasleđu Hrvatskoj i Srbiji je potrebno pomirenje

Hrvatski premijer Andrej Plenković ukazao je na potrebu pomirenja između Hrvatske i Srbije, uprkos teškom nasleđu, kao i da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini.

"Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je nasleđe teško", rekao je Plenković u obraćanju na prijemu povodom predstojećeg Božića u organizaciji SNV u zagrebačkom hotelu Vestin.

Dodao je da se pomirenje mora zasnivati na činjenicama i istini, te najavio da će njegova vlada učiniti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajini i poručio da je Hrvatska stala na pravu stranu istorije, podržala žrtvu, pokazala solidarnost i činiće, kazao je, to i ubuduće.

"Posebno želim da zahvalim predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo poverenje koje nam daje okvir saradnje što traje već sedam godina", rekako je Plenković i dodao da je zadovoljan velikim iskoracima koji su u tom smislu napravljeni.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i činjenicu da je predstavnik hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov postao član srpske vlade.

"Hrvatska manjina u Srbiji je time dobila novi život", rekao je Plenković.

Komentari (0)

Srbija