Politika

Grlić Radman pozvao Beograd na iskren dijalog i rešavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom

Komentari

Autor: FoNet

05/01/2023

-

22:09

Grlić Radman pozvao Beograd na iskren dijalog i rešavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom
Grlić Radman pozvao Beograd na iskren dijalog i rešavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom - Copyright Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman pozvao je danas Srbiju na iskren dijalog i rešavanje otvorenih pitanja o nestalima i odšteti logorašima.

Kako prenosi Index, Grlić Radman je na konferenciji za novinare sa ministrom za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislavom Žigmanovim naglasio da je nužno razgovarati o otvorenim pitanjima, među kojima su i 1.832 nestale osobe, procesuiranje ratnih zločinaca i vladavina prava.

On je rekao da je hrvatska obezbedila tri mesta srpskoj manjini u hrvatskom parlamentu i da Zagreb očekuje da Beograd poštuje reciprocitet.

Govoreći o poseti ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Hrvatskoj zbog božićnog prijema Srpskog nacionalnog veća, Grlić Radman je rekao da je to prilika da se sazna naredni korak Srbije.

"Videćemo šta je sledeće i kada možemo očekivati odgovore da bi svaki naredni formalni bilateralni susret bio smislen i svrsishodan, kako bismo mogli konkretno da razgovaramo o ispunjenu tih otvorenih pitanja", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje da li će sa kolegom iz Srbije razgovarati u četiri oka, Grlić Radman je rekao da će "sigurno popiti kafu".

On je dodao i da Hrvatska može da bude primer Srbiji kada je reč o evropskim integracijama.

"Sigurno da i Srbija želi evropsku perspektivu, ali ako želi i da je ostvari treba da traži partnere, a ko više od Hrvatske želi stabilnost Zapadnog Balkana", poručio je Grlić Radman. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija