Politika

Dačić: Mađarska će glasati protiv prijema Kosova u Savet Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

16:03

Dačić: Mađarska će glasati protiv prijema Kosova u Savet Evrope
Dačić: Mađarska će glasati protiv prijema Kosova u Savet Evrope - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da će Mađarska glasati protiv prijema tzv. Kosova u neke evropske međunarodne organizacije kao što su Savet Evrope i EU.

U izjavi nakon jednodnevne posete Mađarskoj tokom koje je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, Dačić je rekao da su mu takav stav više puta potvrdili Orban i Sijarto.

Dačić je upoznao mađarskog premijera Viktora Orbana o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. On je nakon sastanka sa njim, rekao da se Orban posebno zainteresovao, za stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

"Pitao me je da li Kurti ima bilo kakvu ideju o nekim dogovorima ili stalno pokušava da nekim incidentima minira bilo kakav dolazak do dogovora", rekao je Dačić.

Kako je rekao, glavna poruka Mađarske prema Srbiji je jasna - da moramo da se "držimo zajedno".

Na pitanje Tanjuga koje su bile glavne poruke posle sastanka sa Orbanom Dačić je kazao da je sa Orbanom imao veoma dugačak razgovor.

"Razmenili smo mišljenja o nekim bitnim pitanjima. Orban je nas upoznao što se tiče političke situacije u Mađarskoj, koja je isto kompleksna kao i naša. Ja sam ga upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Tanjug/AP/Noemi Bruzak/MTI

 

"Oni su zainteresovani da imamo zajednički pristup u oblasti energetike, da jedni drugima pomažemo kada je reč o nafti, gasu i električnoj energiji. Da imamo dobro povezana dva energetska sistema", naglasio je Dačić.

Dodao je da Srbija sa mnogim zemljama ima generalno dobre strateške odnose, ali retko sa kojom zemljom ima tako konkretne dogovore o rešavanju određenih pitanja kao sa Mađarskom.

"Ovo je najviši nivo odnosa naših zemalja u modernoj istoriji. Ti odnosi nisu zasnovani samo na pitanjima nacionalnih manjina, nego i na zajedničkim interesima, na zajedničkim pogledima o nekim važnim pitanjima spoljne politike, geostrateškog položaja i aktuelne situacije u svetu. Ti naši odnosi su zasnovani na potrebi da budemo zajedno da tako lakše možemo da prebrodimo ovu oluju u kojoj se čitav svet nalazi", poručio je šef srpske diplomatije.

Mađari su, dodaje, zainteresovani za bržu realizaciju strateških projekata - železničke pruge i auto-puta, a ministar navodi da ga je Orban pitao ko je kriv za gužve na granicama.

"Orban se interesovao kako možemo da se rasteretimo što više kako bi ljudi što brže prelazili granične prelaze. Ustanovili smo da je krivica na različitim stranama, ali da je jedan deo što je ovde granica Šengenskog prostora", naveo je srpski šef diplomatije.

On kaže da su ga u dugom razgovoru domaćini upoznali sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Mađarskoj, kao i sa njihovom pozicijom koja je, kako kaže Dačić, kompleksna kao što je i naša.

Takođe, kaže ministar, razgovarali su o aktuelnim pitanjima koja su vezana za predstojeći trilateralni sastanak sa Austrijom vezanim za ilegalne migracije, koji bi trebalo da se održi 20. ili 21. februara, kao i budućoj sednici Vlada Srbije i Mađarske koja će biti održana u prvoj polovini godine.

Dačić i Orban razgovarali su i o važnim strateškim projektima dve zemlje, o železničkoj pruzi, o gradnji auto-puteva.

"Orban me je pitao ko je kriv za gužve na granicama prethodnih dana. Dogovorili smo se da to u narednom periodu mora da se reši", rekao je Dačić.

Nakon sastanka zaključeno je da Mađarska i Srbija imaju najbolju saradnju na najboljem mogućem nivou do sada, kako je rekao Dačić, u modernoj istoriji.

Bilo je reči i o trećem trilateralnom sastanku zvaničnika Srbije, Mađarske i Austrije na kojima će biti razmatram problem ilegalnih migracija, ali kako je Dačić rekao, za sada se ne zna kada će trilaterala biti zakazana.

Komentari (0)

Srbija