Politika

Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

19:20

Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog
Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Viši savetnik Stejt Departmenta Derek Šole izjavio je danas da nije došao u prištinu i Beograd da bi postavljao bilo kakve ultimatume već da izrazi snažnu podršku dijalogu uz posredstvo EU i istraži načine kako bi dijalog mogao da napreduje. 

On je to rekao na konferenciji za novinare na pitanje Tanjuga da li je tačno da je Prištini postavljen ultimatum da do proleća formira ZSO i dodao da ne želi da govori o tome na koji će se način Priština ubediti da sprovede sporazume.

"Radimo u bliskom partnerstvu sa našim kolegama u EU. Moj kolega Eskobar je bio početkom nedelje u Briselu kako bi o tome razgovarao. Ja ću moći da obavim razgovore o tome kako da sve usmerimo u pozitivnom smeru i radićemo na tome u predstojećim danima", rekao je Šole odgovarajući pitanje da li misli da je EU dovoljno jaka da posreduje u dijalogu i koja je uloga SAD u tom procesu.

"ZSO treba formirati"

Preneo je da je u Prištini istakao da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira i da je razgovarano o načinu na koji bi to trebalo učiniti.

"Trebalo bi da se sporovede ZSO i da to bude u skladu sa ustavom Kosova. Ne mogu da otkrivam na koji način će se obaviti implementacija sporazuma, to je korak za koji verujemo da će u određeno vreme biti sproveden", rekao je Šole.

Kada se radi o postizanju kompromisnog rešenja Šole je rekao da smatra da postoji šansa da do toga dođe.

Printscreen/RTS

 

 

"Evropski predlog je dobra osnova za razgovor, želimo da pokrenemo tu diskusiju i nadamo se da će do nje doći u narednim danima. Smatramo da je napredak u normalizaciji odnosa veoma važan. Stabilnost, pre svega sada zbog ruske agresije. O detaljima predloga smo razgovarali i to je nešto što čvrsto pozdravljamo", rekao je on.

Onje dodao i da je imao razgovore sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom spoljnih poslova o brojnim pitanjima, pa i o Kosovu i da je tom prilikom istakao da SAD žele da se situacija smiri, da se smiri kriza koja predugo traje i da žele da se angažuju u dijalogu i da ga podrže.

"Verujemo da je dijalog uz posredstvo EU najbolji put da se unapredi evropska budućnost Kosova i Srbije i pozdravljamo obe strane u tome da interese građana stave na prvo mesto prilikom donošenja odluka i da se unapredi svakodnevni život građana. Znamo da će odluke biti teške, ali SAD su ovde da podstaknu lidere da preduzmu te kritične korake, kao što smo bili tu i u prošlosti. To je jedan od razloga zašto smo hteli da dođemo ponovo ovde", rekao je Šole.

Dodao je da se razgovaralo i o energetici, ekonomiji, kao i daljoj saradnji SAD i Srbije.

"Podržavamo napore Srbije da divesifikuje svoje energetske izvore, poveća energetsku efikasnost i radi na boljoj povezanosti regiona, kao i na povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije. U ključnom smo momentu kada se radi o našim odnosima. Odnosi SAD i EU su jači nego ikada i želimo da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, ali želimo i da radimo sa Srbijom kako bi promovisala demokratiju, ekonomski razvoj, regionalne energetske integracije i vladavinu prava", rekao je Šole.

"Srbija bi trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji"

Šole je rekao da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata koji je povela u Ukrajini. On je rekao da je ponašanje Rusije neprihvatljivo.

"Poštujemo stavove lidera u Beogradu, ali iz praktičnih razloga verujemo da Srbija treba da ispuni svoju subinu i dok god se bude držala dalje od sankcija ne može da napreduje. O tome razgovaramo otvoreno. U proteklom periodu Srbija je preduzela neke značajne korake kao što je glasanje protiv Rusije u UN i spremni smo da radimo sa prijateljima u Beogradu kako bismo ih ubedili da još više podrže Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška, ali i da se kazni ponašanje Rusije", rekao je Šole na konferenciji za novinare.

"Brine nas Vagner grupa, regrutuje vojnike i u Srbiji"

Na pitanje o ruskoj paravojnoj jedinici, takozvanoj "Vagner grupi", Šole je rekao da su SAD veoma zabrinute zbog nje jer su videli akcije te grupe širom sveta, a sada i u Ukrajini.

"Znamo da ta grupa regrutuje vojnike kako u Srbiji tako i drugde u svetu i zbog toga smo zabrinuti. Zbog toga radimo sa vladom u Beogradu kao i širom sveta da neutrališemo njihove aktivnosti", rekao je Šole.

Šole je rekao i da je tokom dana imao priliku da se sastane sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji sa kojima je razgovarao o vladavini prava, slobodi medija, novinarima.

"Verujemo da su slobodni mediji bitni za svako društvo", rekao je on.

Na pitanje da li je zadovoljan razgovorima u Beogradu rekao je da jeste, kao i da su bilateralni odnosi Srbije i SAD jaki, strateški, da dve zemlje imaju brojne zajedničke interese, bilo da se radi o energetici, ekonomiji, privatnom sektoru.

"Verujemo da imamo snažnu osnovu za dalju saradnju i uzbuđeni smo zbog rešavanja problema. Pitanje Kosova je nerešeno i tu može da dolazi do kriza kao što je bila pre nekoliko nedelja. Ne želimo to da vidimo. Imamo strateške odnose sa puno potencijala", zaključio je.

Kako je istakao, od njega su i američki državni sekretar Entoni Blinken i predsednik SAD Džozef Bajden tražili da dođe odmah na početku godine u region.

Šole je prethodno razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i minostrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Vučić je,kako je saopšteno nakon razgovora, rekao da očekuje da SAD iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

Šole je u Beograd došao nakon jučerašnje posete Prištine gde se sastao sa kosovskom predsenicom i premijerom - Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, ali i sa predstavnicima Srpske liste.

Komentarišući jučerašnje sastanke, Šole je rekao da vidi snažnu volju Prištine da zasuče rukave u okviru procesa dijaloga.

On je poručio da je formiranje Zajednice srpskih opština hitna stvar, ali da ne podržava stvaranje Republike Srpske na Kosovu, odnosno da se u njenom formiranju treba poštovati Ustav i kosovski zakoni. Ponovio je i da konačni sporazum Kosova i Srbije u okviru dijaloga treba da bude zasnovan "na međusobnom priznanju".  

Izjavio je i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, i da je dijalog pravi put da se do toga stigne. Šole je rekao da je zadovoljan i optimističan nakon razgovora u Prištini i dodao da su čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

"Smatramo da smo u kritičnom trenutku dijaloga", rekao je Šole i dodao da bi Beograd i Priština trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi Evropska unija, a koja, kako je naveo, "radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje".

Uoči posete Zapadnom Balkanu, Šole je u intervjuu za Euronews Srbija rekao da se na Balkanu dešavaju važne stvari, "a posebno u Srbiji i na Kosovu".

"Imajući u vidu nestabilnost koja je tamo trajala i barikade, dobra je vest da su te barikade uklonjene i otvoreni granični prelazi. Mislimo da je to veoma važno u ovom trenutku, da obe strane, u Beogradu i Prištini pomognu deeskalaciji, smire situaciju i krenu da rade na dijalogu koje SAD podržavaju i da pokušaju da normalizuju odnose između Kosova i Srbije, zasnovane na međusobnom priznanju. To je prioritet i to je poruka koju ću poneti u region", rekao je Šole.

Komentari (0)

Srbija