Politika

Nakon posete Prištini Derek Šole stiže u Beograd: Može li poseta visokog američkog zvaničnika da "otkoči" dijalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

09:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon posete Prištini, visoki savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, danas stiže i u Beograd. Njega će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da ugosti na radnom ručku, a predviđen je i sastanak sa premijerokom Anom Brnabić.

Komentarišući jučerašnje sastanke sa kosovskim predstavnicima, Vjosom Osmani i Ljbinom Kurtijem, Šole je rekao da vidi snažnu volju Prištine da zasuče rukave u okviru procesa dijaloga. On je poručio da je formiranje Zajednice srpskih opština hitna stvar, ali da ne podržava stvaranje Republike Srpske na Kosovu, odnosno da se u njenom formiranju treba poštovati Ustav i kosovski zakoni. Ponovio je i da konačni sporazum Kosova i Srbije u okviru dijaloga treba da bude zasnovan “na međusobnom priznanju“.  

Šole je u razgovoru sa novinarima iz medija koje je pozvala američka ambasada govorio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom. 

Euronews

Izjavio je i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, i da je dijalog pravi put da se do toga stigne. Šole je rekao da je zadovoljan i optimističan nakon razgovora u Prištini i dodao da su čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava. 

"Smatramo da smo u kritičnom trenutku dijaloga", rekao je Šole i dodao da bi Beograd i Priština trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi Evropska unija, a koja, kako je naveo, ''radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje''. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prethodno je Šole, uoči posete, u intervjuu za Euronews Srbija rekao da se na Balkanu dešavaju važne stvari, “a posebno u Srbiji i na Kosovu”. 

“Imajući u vidu nestabilnost koja je tamo trajala i barikade, dobra je vest da su te barikade uklonjene i otvoreni granični prelazi. Mislimo da je to veoma važno u ovom trenutku, da obe strane, u Beogradu i Prištini pomognu deeskalaciji, smire situaciju i krenu da rade na dijalogu koje SAD podržavaju i da pokušaju da normalizuju odnose između Kosova i Srbije, zasnovane na međusobnom priznanju. To je prioritet i to je poruka koju ću poneti u region”, najavio je Šole.

Pred posetu Šolea Beogradu, prmeijerka Ana Brnabić izjavila je da nema ni dobra ni loša očekivanja, već samo da SAD ispune obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM. 

"Nemam nikakva očekivanja, ni dobra ni loša. Jedino što je važno i što je na stolu je obećanje SAD da će se krenuti sa formiranjem ZSO i to bi bilo dobro, to bi bila implementacije Briselskog sporazuma", rekla je premijerka za TV Pink. 

Vorgučić: Izgleda da su posrednici shvatili da je ZSO među glavni zahtevima srpske strane 

Govoreći o porukama Dereka Šolea da je formiranje ZSO hitna stvar, ali da bi to trebalo da bude urađeno u okviru kosovskog ustava, Isak Vorgučić, direktor Radio KiM, rekao je da to nije novo i da je američki ambasador u Prištini govorio o tome pred Novu godinu. 

"Ono što su izgleda ti posrednici u pregovorima shvatili je da je to jedan od glavnih zahteva srpske strane i da je neophodno udovoljiti tom zahtevu ukoliko žele da se tenzije smire i da se pregovori vrate u normalne okvire", kaže Vorgučić za Euronews Srbija. 

Međutim, on navodi da se ostavlja prostor Prištii naglašavanjem da bi ZSO trebalo formirati u skladu sa Ustavom Kosova.  

"Takođe, u jednoj od izjava Šolea se vidi da se on raduje novim predlozima Prištine u vezi sa ZSO, a ti predlozi, kako smo videli, su neka vrsta razvodnjavanja priče, jer Kosovo i vlada u prištini nisu voljni da prihvate ZSo u onoj formi koja je dogovorena u Briselu", rekao je Vorgučić. 

Kada je reč o izjavi Šolea da je video spremnost Prištine "da zasuče ruke u dijalogu", direktor Radija KiM navodi da Priština nema tu šta da ponudi i da su to floskule. 

Upitan kakava je situacija na terenu, Vorgučić kaže da ovih dana postoje neke najave o angažovanju srpskih policajaca sa juga na severu Kosova, ali ističe da tu postoje otpori. 

"Sada Kosovo gleda kako da reši taj problem bezbednosnog vakuuma koji je nastao na Severu izlaskom srpskih policajaca. Video sam u jednoj izjavi Šolea da je pomenuo da bi Kosovo trebalo da radi na tome da se ljudi vrate na svoja radna mesta, što bi bilo najelegantnije rešenje. Sad je pitanje koliko su oni na to spremni", navodi Vorgučić.  

Ko je Derek Šole? 

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole ima bogatu političku karijeru, tokom koje je, između ostalog, bio i glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka i specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota za vreme administracije predsednika Bila Klintona. 

Šole je tokom svoje karijere pomagao i bivšim državnim sekretarima Džejmsu A. Bejkeru III i Vorenu Kristoferu. Karijeru je počeo u Vašingtonu 1993. godine, kod bivšeg državnog sekretara Džejmsa A. Bejkera III, kome je pomagao da piše memoare. 

On je 1996. godine  pisao za Stejt department sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 1999. godine pridružio se administraciji tadašnjeg predsednika Bila Klintona, gde je radio kao glavni pisac govora ambasadora UN Ričarda Holbruka i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota. 

AP Photo/Yousef Murad, Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

 

Od 2002. do 2004. Šole je bio savetnik za spoljnu politiku SAD, a od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora osoblja za planiranje politike državne sekretarke Hilari Klinton. U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, navodi se da je od novembra 2008. do januara 2009. bio je član predsedničkog prelaznog tima Obama-Bajden.  

Od 2011. do 2012. radio je u kancelariji Bele kuće kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Šole je bio saradnik u Centru za novu američku bezbednost (CNAS), Institutu Brukings, Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) i Američkoj akademiji u Berlinu. Bio je gostujući naučnik i vanredni profesor na Univerzitetu Džordž Vašington i vanredni profesor na Univerzitetu Džordžtaun. 

Osim što je pomagao Bejkeru u njegovim memoarima od 1996. do 1999. godine, Šole je pomagao bivšem američkom državnom sekretaru Vorenu Kristoferu u istraživanju i pisanju knjiga. Takođe, 2001. asistirao je Strobeu Talbotu prilikom pisanja knjige "Ruska ruka".  

Šole je u novembru 2020. imenovan za člana volontera tima za pregled predsedničke agencije za tranziciju Džoa Bajdena, a ubrzo nakon toga postavljen je za savetnika Stejt departmenta SAD.

Komentari (0)

Srbija