Politika

Brnabić: Tražićemo dodatne garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

15:04

Brnabić: Tražićemo dodatne garancije za Srbe na Kosovu i Metohiji
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom negativnog odgovora Kfora na zahtev Srbije da se pripadnici srpske vojske i policije vrate na Kosovu i Metohiji, da je "jedno šta kaže Kfor, a drugo je šta je realnost, a realnost je da Srbi nisu bezbedni na KiM".

“Tražićemo dodatne garancije za Srbe jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. veku”, rekla je Brnabić u izjavi za Tanjug.

Dodaje da će nastaviti da insistira na poštovanju svih dosadašnjih sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine i očekuje da će formiranje Zajednice srpskih opština biti u fokusu sastanaka koji se očekuju u toku naredne nedelje.

Govoreći o negativnom odgovoru Kfora na zahtev Beograda, predsednica Vlade Srbije ocenila je da dve stvari govore o karakteru tog odgovora - "prvo što je odgovor upućen na Badnje veče, a drugi što se neposredno pre tog tog odgovora desio napad na dečaka i mladića srpske nacionalnosti u Štrpcu”.

Podseća da je taj napad samo poslednji u nizu incidenata, a da taj niz trenutno broji preko 300 napada na Srbe na KiM u poslednje dve godine za koje niko nije odgovarao.

“I onda čujemo da neko može da se brine o Srbima u pokrajini i jedina pomoć koja nije potrebna je podrška srpskih bezbednosnih snaga. Dobrodošla je podrška i albanskih i američkih i nemačkih i holandskih bezbednosnih snaga i svih drugih, samo nije dobro došla podrška srpskih. Meni to nije logično”, ističe Brnabić i napominje da je to suprotno Rezoluciji 1244 SB UN.

Ona napominje da ta Rezolucija i dalje postoji, da od nje niko ne može da pobegne, pa čak i oni koji su je prekršili.

Premijerka ističe da svi koji su priznali jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova prekršili su tu Rezoluciju i kaže da oni to jako dobro znaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija