Politika

Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Turska jačaju saradnju u civilnom vazduhoplovstvu

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

16:31

Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Turska jačaju saradnju u civilnom vazduhoplovstvu
Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Turska jačaju saradnju u civilnom vazduhoplovstvu - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju i međusobnoj saradnji između civilnih vazduhoplovnih vlasti Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Turske, da će bliža regionalna saradnja omogućiti zajednički nastup pred međunarodnim organima.

Naš glas i naši zahtevi će biti ozbiljnije shvaćeni, istakao je Vesić.

On je istakao značaj jačanja svake, pa i regionalne saradnje u ovom vremenu i dodao da se potpisano može gledati i kao deo inicijative Otvoreni Balkan koja je otvorena za sve. 

"Svaka saradnja a posebno ekonomska je, to smo naučili od EU, ključ za rešavanje svih drugih političkih problema", rekao je on. 

Vesić je ocenio da će Memorandum omogućiti zajednički nastup u međunarodnim organizacijama.

"Priznavaćemo međusobno dozvole što nije nevažno. Imaćemo zajedničke inspekcije i centar za obuku. Koordinacija u međunarodnim aktivnostima je dobra, jer kad nastupamo zajedno možda ćemo se bolje izboriti za neke naše zahteve", rekao je on. 

Predstavnicima civilnih vazduhoplovnih vlasti uz ostvarenje potpisanog, poželeo je i unapređenje kroz nove vrste saradnje, što bi donelo benefit i zemljama pojedinačno. 

Potpisavanju je prethodio sastanak kome su osim predstavnika Direktorata zemalja potpisnica prisustvovale i kolege iz Bosne i Hercegovine i Albanije.

Domaćin skupa, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva  Srbije Mirjane Čizmarov potpisivanje Memoranduma ocenila je kao jedan od najvažnijih događaja na međunarodnom planu. 

"Inicijativa i očekivanja koja smo ako vazduhoplovan vlast Srbije imali po pitanju unapređenja bilateralne saradnje sa zemljama regiona u oblasti civilnog vazduhoplovstva, realizovali su se ovim Memorandumom", rekla je ona. 

Dodala je da će potpisnice značajan uticaj ostvariti zajedničkim nastupanjem prema međunarodnim organizacijama. 

Ona je istakla da je Memorandum prvi takav dokument u civilnom vazduhoplovstvu u Evropi koji je prepoznao da se zajedničkim snagama može postići najbolji rezultat u sveobuhvatnoj primeni međunarodnih standard i preporučene prakse. 

Najavila je da će po završetku interne procedure i Albanija i Bosna i Hercegovina potpisani ovaj memorandum. 

Skupu i potpisivanju u Beogradu prisustvovao je i  predsednik Evropske konferencija civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i generalni direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Italije Alesijo Kuaranta koji je ocenio da je izuzetno važna međunarodna saradnja. 

"Mislim da je potpisivanje Memoranduma od strane četiri države korak u dobrom pravcu zajedničkih napora na razvoju standarda gde smo svi na istom zadatku u celom svetu avijacije", rekao je on. 

Dodao je da je ovakva saradnja bitna za podizanje bezbednosti i sigurnosti, te da očekuje da se i druge zemlje regiona pridruže. 

Komentari (0)

Srbija