Politika

Petković s Bocan-Harčenkom o poslednjim protivpravnim potezima Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

15:05

Petković s Bocan-Harčenkom o poslednjim protivpravnim potezima Prištine
Petković s Bocan-Harčenkom o poslednjim protivpravnim potezima Prištine - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom koga je upoznao sa razvojem situacije u pokrajini, posebno u svetlu nedavnih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, kao i ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda.

Ukazujući na, kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za KiM, niz etnički motivisanih incidenata, usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skrnavljenje srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na KiM, Petković se posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U tom smislu, direktor Kancelarije za KiM je istakao da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenta, ali da posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na KiM, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike Kosova i Metohije, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada.

Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga.

Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume, rekao je Petković.  

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i poštovanju Rezolucije 1244.

Komentari (0)

Srbija