Politika

Vučić u Davosu: Rezolucija Evropskog parlamenta je licemerna, a deo koji se odnosi na Kosovo je najgori

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/01/2023

-

16:42

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori. Kako je naveo mnogo gori je deo koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

"Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine", rekao je Vučić obraćajući se novinarima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Na pitanje kako vidi Rezoluciju Evropskog parlamenta i to što se traži usklađivanje sa spoljnom politikom, Vučić kaže da ga to manje interesuje od dela gde piše da je Kosovo nezavisno - da je to nepovratan proces, da se osuđuje svaka secesionistička retorika kao i da treba sankcionisati sve koji to podstiču.

Predsednik kaže da o secesiji pričaju oni koji su to učinili i u tom papiru EP kažu da treba da se osude svi secesionisti.

"A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su pogazili Povelju UN, bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete", rekao je predsednik.

Dodao je da ne može da veruje kada vidi u delu medija navode "omča oko vrata Vučiću" i upitao zar to nije omča i njima i omča za celu zemlju.

"Zar samo ja moram da brinem o zemlji 10 puta više i radujete se što će naša zemlja da prođe gore zahvaljujući bezobzirnosti predstavnika nekih zapadnih država", ukazao je Vučić.

Predsednik je poručio da će biti potrebno što više zajedništva i jedinstva da bi sačuvali Srbiju.

"Pritisak, pritisak, pritisak"

On je istakao da je pozadina usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju, kojeg nekima, kako je rekao, nikada nije dosta. "Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo im je treći put i nikada nije dosta. Zato što sila Boga ne moli. Na silu sve mogu da provedu i to je to", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Kako je rekao, ima bezbroj njih u Srbiji koji će da im podilaze i da govore da je to najbolja politika - nezavisno Kosovo i da Srbija treba da ga prizna odmah. "Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Što se raduju nesreći svoje zemlje, meni ne mogu ništa. Mogu da me smene na silu, a nešto drugo ne mogu. Da me ucenjuju, sankcije da mi uvedu zbog nečega ne mogu, jer nigde nemam ništa. Šta ćete kada je nekima zadnja rupa na svirali", poručio je predsednik Srbije.

On je naglasio da nisu Srbi izašli na barikade zato što su besni, već zato što, kako je rekao, više nisu znali šta da rade. Navodi da su Srbe lagali za referendum, za izbore, hapsili ljude sve vreme, izmišljali priče o ličnim kartama, izmišljali priče o tablicama, ponovo hapsili ljude koji su nevini i nenaoružani za terorizam.

"Kažu, Srbi su pretili ratom. Zamislite Srbi su pretili Kurtijevim specijalnim jedinicama i NATO ratom. Onda stanete i pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku. Ne želim da kažem 'da' gluposti, jer su oni sve samo nisu glupi, već su drski i bezobzirni ti koji takve deklaracije usvajaju", dodao je Vučić.

On je rekao da ne možemo da se izmestimo, već moramo da živimo tu gde živimo i da ne možemo van Evrope.

"Sledi sastanak sa međunarodnim predstavnicima, onda ćemo reći šta se očekuje od Srbije"

Predsednik Srbije je rekao da će se u petak sastati sa pet međunarodnih predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom, uz ocenu da očekuje težak razgovor. Kako je dodao, kada se obave konsultacije unutar države, onda će državni vrh u subotu, nedelju ili najkasnije u ponedeljak da se obrati javnosti sa novim merama.

"I da kažemo šta se od Srbije očekuje po pitanju Kosova i Metohije i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji", naveo je Aleksandar Vučić obraćajući se novinarima iz Davosa gde prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu.

Vučić je rekao da niko ne želi ni da čuje ni da vidi drugačije poglede, već da ih "jedino zanimaju sankcije i nezavisno Kosovo".

"Pred nama je odsudna godina. Verovatno jedna od najtežim u savremenoj istoriji u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu. Pred nama se postavljaju pitanja koju politiku da vodimo - podsticanja rasta ili politiku niskog javnog duga", naveo je predsednik. 

On je rekao da će se Srbija u narednom periodu suočiti sa mnogim teškim političkim stvarima "o kojima mora da se postigne kakav-takav konsenzus".

Na pitanje šta misli o tome što je nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert samoinicijativno pripremila Statut ZSO, Vučić je rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

"Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Jel vam neko to tražio, zašto to radite", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće. "Može im se, sila sve može... Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO", primetio je ironično Vučić.

"Glavna tema Bajdenov akt"

Predsednik je rekao da se danas, tokom razgovora u Davosu upoznao, sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Printscreen/TV Pink

 

Vučić je naveo da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

"To je investicija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena", kazao je predsednik.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije. Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći.

"Mi kada nismo mogli da pomognemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki - Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati", rekao je predsednik.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet.

Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom. Predsednik najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.

"Odustali smo od nečega od čega nijedna zemlja na svetu ne bi"

Upitan o čemu je razgovarano sa predstavnicima korejskih kompanija, među kojima je i SK grupacija koja je poznata po proizvodnji baterija i čipova, Vučić je odgovorio da se uvek nasmeje na takva pitanja, pošto kada su u pitanju baterije ljudi uvek govore o litijumu.

"Govore da uvodim na velika vrata. Ne uvodim ja ni na kakva vrata. Ja svaki dan govorim samo ono što je istina. Jesmo li mi jedina nacija koja je blesava i koja je odustala od onoga što ima. Nijedna nacija nije odustala od onoga što ima. Od istog tog litijuma nijedna nacija nije odustala. Zamislite da Emirati odustanu od nafte, zamislite da neko drugi odustane od nafte, zlata, nečeg drugoga", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija i ne zna šta sve ima, pa to pronalaze određene kompanije jer nije postojao dobar sistem u rudarstvu na koji način da se istraže resursi u zemlji. Vučić je ponovio da ništa nije promenio u svojoj priči i da isto govori poslednjih šest meseci.

"Odustali smo od nečega što nijedna zemlja na svetu ne bi. To što ja govorim vetar odnese, i svima je najlakše da se nikome ne zameraju i da niko ništa ne preduzima u zemlji. Na žalost, to je tako", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija